En fotomulighet av de småsjeldne

I morgen tidlig går månen inn i jordens skygge, og våre fotointeresserte lesere (og det er vel de fleste?) har dermed en fotomulighet de ikke vil få igjen på noen år. Måneformørkelsen er total og synlig fra hele landet, så i morgen tidlig er det bare å finne frem fotoutstyr og sette i gang!

Måneformørkelsen begynner klokken 06:28, men det blir ikke virkelig interessant før månen begynner å gli inn i jordens helskygge klokken 07:32. Mellom klokken 08:40 og 09:54 er formørkelsen total, men den er imidlertid ikke helt over før klokken 12:06, når månen glir ut av halvskyggen. Formørkelsen er som sagt synlig fra hele landet, gitt av værforholdene er gunstige, men de i nord får med seg mer enn oss "søringan". I Oslo går nemlig månen ned klokken 09:31, mens den blir 11:22 før det samme skjer i Trondheim.

Månen vil dermed være forholdsvis lavt på himmelen under formørkelsen, noe som gir gode fotoforhold, siden man da kan få landskap og annet i forgrunnen, om man komponerer riktig.

Vet du ikke hvordan du fotograferer måneformørkelser finner du en riktig god guide (på engelsk) her. Mer info om selve formørkelsen finnes på denne siden.

Les også: Astrofoto del 1: En himmel full av stjerner

Les også: Astrofoto del 2: Støtt & stødig

Les også: Astrofoto del 3: Skal det være noe mer?

Les også: Astrofoto del 4: Det manglende mellomledd

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen