En flaskehals

Hvis man sammenligner en mobiltelefon i dag med en modell som ble laget for ti år siden finner man ikke særlig mange likheter. Moderne mobiltelefoner blir stadig mer avanserte, får flere funksjoner og krymper i størrelse og produseres i langt større kvantum enn før.

I utviklingen av moderne enheter er det imidlertid èn komponent som framstår som den store flaskehalsen - batteriet. Majoriteten av dagens mobilbatterier har en veldig begrenset kapasitet, og er forholdsvis store i forhold til mobiltelefonens øvrige deler.

Dette fører til at telefoner med mye teknologi og kraftige TFT-skjermer nødvendigvis ender opp med betydelig dårligere batterilevetid enn enheter med mindre strømkrevende komponenter under skallet. De aller fleste telefoner må lades to eller flere ganger i uken, noe som for eksempel gjør dem uegnet til lengre reiser der man ikke har tilgang til lader.

Utviklingen av alternative energikilder står derfor høyt i fokus hos en rekke produsenter rundt om i verden. Et av de desidert mest interessante konseptene er brenselceller, som er en energikilde der man implementerer en liten beholder med metanol i enhetene. Når metanolen kommer i kontakt med oksygen vil den reagere med å produsere strøm.

Fordelene med brenselceller er ikke få. En av de viktigste fordelene foruten størrelsen er at man i teorien kan lade enheter med denne teknologien hvor som helst, bare ved å fylle på noen dråper med drivstoff. En annen fordel er at det er langt mer miljøvennlig enn tradisjonelle batterier, ettersom brenselceller ikke avgir andre avfallstoffer enn vann.

Hitachi har allerede vist fram en prototyp av en PDA som drives av brenselceller. Denne kunne brukes i fem timer på en brenselcelle på størrelse med et AA-batteri. Ved å øke metanolprosenten i brenselcellen vil man kunne oppnå langt bedre levetid enn dette, uten at brenselcellen øker i størrelse.

Hitachi har tidligere sagt at det allerede i 2005 vil være ferdigutviklede PDA-er med brenselceller på det kommersielle markedet.

I følge nettstedet Fuelcell.com er også Nokia i full gang med å teste ut den alternative energikilden. Rundt hundre av Nokias ansatte går visstnok rundt med hver sitt Blåtann-headsett som drives av brenselceller. Disse har en taletid på opp til ti timer, noe som er like mye som de beste Blåtann-headsettene på markedet i dag.

Det skal bli spennende å se hvordan utviklingen arter seg de neste årene. Dagen der mobilladere er en saga blott virker ikke lenger så fjern.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen