Test

En dag i livet

Stedet er Wyoming, og vi treffer to gamle menn som begge bærer preg av sorger og skuffelser. Parallelt med deres historie møter vi Jean Gilkyson (Jennifer Lopez) og hennes datter Griff som er på rømmen fra voldelige Gary. Jean er desperat, og drar til svigerfar i Wyoming. Det blir ikke et hjertelig gjensyn, og utover i filmen rulles det ut en historie om bitterhet, sorg, savn og skyld.

Bitterhet

Einer Gilkyson, spilt av Robert Redford, utgjør en sentral rolle i dette dramaet. Han spiller overbevisende en bitter og hardbarka mann, som mistet sønnen sin alt for tidlig. Han kom aldri over tapet, og skyldte det hele på sin svigerdatter. Når hun i desperasjon kommer tilbake til farmen i håp om hjelp, får han store vanskeligheter med seg selv. Han greier ikke å gå videre, samtidig blir han kjent med et barnebarn han ikke visste han hadde.

Mitch Bradley (Morgan Freeman) bor i nabohuset, og er stort sett sengeliggende. Han ble skamfert av en bjørn, og er avhengig av sterke smertestillende medisiner for å komme seg gjennom dagene. Mitch er en mann av få ord, og hans mystiske stillhet bærer preg av at han vet mer om ting enn vi får vite. Morgan Freeman er god på å spille litt småmystisk, og det er med på å heve filmen flere hakk.

Alternativ tekst mangler
Ny dag, nye smultringer. Foto: Doane Gregory

Fangenskap

Samtidig lusker bjørnen som bet og skamferte Mitch rundt omkring på farmen. Full av hat og bitterhet vil Einer skyte den, men skogvokterne kommer han i forkjøpet, og bjørnen blir plassert i et lite bur i en dyrehage. I løpet av filmen kommer man stadig tilbake til bjørnen. Den ligger der i buret sitt, og livet ebber ut av den i fangenskap. Dette blir som et bilde på det fangenskapet Einer selv befinner seg i, ved å ikke gå videre med livet sitt.

Elleve år gamle Griff (Becca Gardner) har opplevd mye i sitt korte liv. Troskyldig og full av optimisme følger hun moren på flukt fra en voldelig kjæreste. Griff blir etter hvert lei av å bli offer for morens valg, og tar et oppgjør som blir vendepunktet i filmen. Hun blir etter hvert bedre kjent med bestefar Einer, og den isen som så lenge har vokst begynner sakte men sikkert å smelte.

Dette er en fin og underholdende film, med rom for litt humor oppi det tragiske. At den voldelige ekskjæresten plutselig dukker opp og lager vansker er en selvfølge for å få den rette spenningen.

Konklusjon

Alt i alt er "En dag i livet" en film som er verdt å se. Filmen presenterer gode skuespillerprestasjoner og en grei story. Tittelen som er oversatt fra "An Unfinished Life" til "En dag i livet" er imidlertid litt misvisende. Den rette tittelen vil bli "Et uferdig liv", som er nettopp det denne filmen handler om. Sett fra flere forskjellige vinkler. Einer som aldri gikk videre. Sønnen som døde for tidlig. Mitch som ble ufør. Og til sist mor og datter som rotløse kommer til gården og røsker opp i gammel bitterhet. Dette er ikke en revolusjon av en film, til det er den litt forutsigbar. Men filmer kan godt være litt forutsigbare hvis de bare klarer å holde på litt spenning. Dette greier "En dag i livet" fint, og mange vil nok bli rørt av disse skjebnene.

Karakter: 6/10

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen