En av tre ungdommer mobbes via nett

Det er ikke alltid like lett å være ungdom.

Tiden når kvisene stod i full blomst og du måtte ha de riktige klærne for å passe inn er en tid de fleste er glad er forbi.

Ungdom idag har det ennå verre når nettet blir brukt aktivt for å mobbe og det er ikke få som har kjent utviklingens negative sider på kroppen.

Hele en av tre ungdommer har opplevd trakassering via nett.

Enklere å mobbe nå enn før
Det er det amerikanske prosjektet Pew Internet & American Life Project som har kommet opp med det oppsiktsvekkende resultatet. De har funnet at den vanligste formen for trakassering er videresending av personlig kommunikasjon, nettrykter om person og bli tilsendt aggressive meldinger.

- Trakasering har kommet inn i den digitale tidsalder. Før hadde man hvisking, roping og lapper med rykter som den vanligste formen for trakasering. I dag kan du enkelt dele foto, video eller samtaler med tusener eller til og med millioner av andre via e-post, blogger eller andre former for digital kommunikasjon, sier lederen for prosjektet Amanda Lenhart til Times Online.

Værre for jenter enn gutter
Undersøkelsen viste at det er et flere jenter enn gutter som har opplevd trakkasering via nett. Hele 41 prosent av jenter mellom 15-17 år hadde opplevd å bli utsatt for ubehaglige episoder via nett. Tallet var noe lavere for gutter.

Sjansen for å ha opplevd trakasering var høyere for de som hadde profil på populære sider som Facebook og MySpace. 10 prosent av intervjuobjektene hadde opplevd at et pinlig bilde hadde blitt publisert uten samtykke.

Seksuelle tilnærmelser og trusler
I Norge holder man på med en lignende undersøkelse, men denne vil ikke være klar før i november. Men Kaia Hegg i Redd Barna, som er med å arrangere undersøkelsen, kan bekrefte at trakassering via nett oppleves som et problem for mange norske ungdommer.

- De vi har snakket med sier det er en mye røffere omgangsform på nett. Her finner vi et mye mer seksualisert og mer aggressivt språk enn i det virkelige liv og mange har opplevd både å få seksuelle tilnærmelser og trusler via for eksempel chat, sier Hegg.

Vær forsiktig med privat informasjon
Hun mener man må være spesielt forsiktig med hva man legger ut på sosiale nettverkssider som Facebook og MySpace.

- Informasjon som du legger ut gjør deg mer sårbar da andre kan bruke denne informasjonen mot deg eller sette det i annen kontekst, sier Hegg.

For mer informasjon om ungdom og sikkerhet på nett kan du lese på siden www.saftonline.no.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen