En av tre har ikke Internett
Teknofil

En av tre har ikke Internett

Annonsør­innhold
Les hele saken »
Post- og teletilsynet la i dag frem rapport for ekomstatistikken i Norge. Tallene viser at en tredjedel av Norge ikke er på nett.

I hovedsak eldre
Ifølge dataene PT sitter på er det 68 prosent av den norske befolkningen som ikke har Internett i hjemmet. Ifølge PTs direktør Willy Jensen kan dette være en utfordring som det muligens må tas hardere tak i.

- Det er vanskelig å bestemme at folk skal bruke Internett, men jeg vet at statsrådene er veldig opptatt av dette. Undersøkelser viser at det i all hovedsak er eldre mennesker som ikke har Internett hjemme og årsaken er i hovedsak at de mangler kompetanse for å kunne forstå hvordan de kommer seg på nett og hva de skal bruke det til, forteller han.


Samtidig må en ikke overdramatisere disse tallene påpeker han. Det fins mange mennesker som rett og slett har valgt å holde seg unna Internett og heller benytter nett på jobb hos venner eller andre steder.

- Det kan godt hende at vår bekymring bare er tull og at folk kan leve et meningsfullt liv uten Internett, påpeker Jensen.

- Dette vil ta tid
Sammenlignet med fjorårets statistikk har andelen bredbåndsbrukere kun økt med en prosent. Også i fjor ble det satt fokus på dette og Teleplan gjennomførte en undersøkelse på vegne av Fornyings- og administrasjonsdepartementet. Formålet var å finne former for å få andelen nettbrukere opp. Seniornett jobber spesifikt med å heve kompetansenivået blant den eldre befolkningen i Norge. De mener det er et reelt problem for mange å leve uten Internett.

- Dette skaper et problem. Et praktisk eksempel er Telenors nye gebyr for de som mottar papirfaktura i stede for efaktura. Internett blir samtidig stadig viktigere for å kunne holde kontakten med familie og venner, påpeker foreningens leder, Tore Langemyr Larsen, til Teknofil.


Samtidig understreker han at det vil ta tid å få alle i Norge til å ta i bruk nett, men han tror det er fullt mulig.

- Vi er en liten forening og det er 600.000 personer over 55 år i Norge i dag som ikke er på nett. Men det er viktig å se at denne andelen har sunket frå 800.000 de siste tre årene, forteller Larsen.

Populært med fiber
Foruten at andelen brukere av Internett så og si står stille i Norge viser PTs rapport at andelen som tar i bruk mobilt bredbånd er i en eksplosiv vekst. Både bedrifts- og privatabonnementer for dette markedet har hatt en formidabel fremgang i løpet av 1. kvartal i 2009. På kun få måneder har det blitt knyttet nesten 50.000 nye abonnementer i dette markedet. Samtidig er det stadig færre som velger tradisjonelt bredbånd på sin faste internettoppkobling derimot er tilknytning via fiber og kabel på full fart fremover. Det er tydelig at fibertilknytning med kjappe linjer er svært populært, men det er langt fra alle som har tilgang til dette i Norge i dag.

- I dag har cirka 160.000 husstander tilgang til fibernett og i hele landet er det vel en dekningsgrad på mellom 8 og 10 prosent. Vi ser at politikerne er opptatt av dette, men samtidig må jeg vel innrømme at jeg misunner finnene som har brukt mye midler på å få opp kapasiteten på nettstrukturen. I Norge har vi basert oss på en mer kommersiell utvikling og jeg syns kanskje dette er litt merkelig selv om det ikke holder meg våken om natten påpeker Jensen.


Lyse Tele, den største fiberleverandøren i Norge har på sin side tidligere fortalt Teknofil at de forventer å nå ut til 400.000 husstander innen utgangen av 2012.

Ekomstatistikken hadde også mange interessante tall på mobilbruken i Norge. Statistikken viser at vi i 2008 var i telefonen 12 minutter mer i måneden enn i 2007 og vi sendte 4 fler SMS per måned. I snitt sender en mobilbruker i Norge 109 meldinger per måned. Samtidig har prisen på både tale og SMS sunket. I snitt må du betale 0,75 øre per minutt og 0,32 kroner for en SMS. Da er vel og merke ikke kostnadene for abonnement tatt med.

Fasttelefon mister kunder
Rapporten viser også at bruken av fasttelefon så og si har stagnert, både for bredbåndstelefoni og tradisjonell telefonlinje. 70 prosent av norske husstander har i dag fasttelefon i en eller annen form, men antallet nye abonnementer er neste så og si null hittil i år.

- Det er tydelig at den trenden vi har sett nå slår ut for fullt. Vekten i 1. kvartal i år for fasttelefonmarkedet kan så og si neglisjeres, påpeker Jensen.

Hele rapporten for ecomstatistikken kan du lese på PTs nettsider.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen