En av ti nettsider er infisert

Google har nylig utført en analyse av 4.5 millioner websider og fant ut at hele 450.000 av disse inneholdt ondsinnet programvare.

Programvaren varierte i type. Noen la inn nye innstillinger i nettleser, andre logget tastetrykk utført på PC-en mens andre igjen la inn virus i maskinen.

Lagt inn av brukere
Google fant at det ikke nødvendigvis var sidens administratorer som selv hadde lagt inn den ondsinnede programvaren. Ofte var den lagt inn som HTML kode i kommentarfelt, dette på tross av at mulighetene for å ta i bruk HTML var begrenset.

Google sin analyse fant at nettsider med reklame var spesielt utsatt. Dette trolig fordi reklamen er utviklet av andre enn administratorene av siden.

- Dessverre vet ikke normale PC-brukere hvordan de beskytter seg mot denne trusselen, skriver Google i rapporten.

Rens maskinen
Per Morten Hoff hos IKT-Norge mener at det er vanskelig å beskytte seg 100 prosent mot ondsinnet programvare.

- Man bør absolutt ha et anti-virus program og ha oppe en brannmur. Ellers burde man også jevnlig rense maskinen, anbefaler han.

Selv bruker han gratisprogrammet Ad-Aware fra Lavasoft og det mer avanserte betalingsprogrammet Spydoctor, men det finnes utallige alternativer som kan hjelpe deg med å rense maskinen.

Ingen grunn til panikk
Hoff ber allikevel folk om ikke å bli hysteriske om de finner ondsinnet programvare på sin maskin.

- Det er noe svineri og som oftest får det maskinen til å gå tregere, men 99,9 prosent av ondsinnet programvare er helt ufarlig og vil ikke overta din bankkonti eller stjele dine passord, forklarer han.

Han tror likevel det vil bli en opprydningsaksjon i nær fremtid hvor IT-eksperter i samarbeid med de store selskapene som Yahoo, Microsoft og Google kan få renset opp en del sider.

Vær skeptisk
Hoff mener at folk selv også selv må være litt skeptiske når de er på nett.

- Det er aldri gøy å få uønsket programvare inn på maskinen, men folk må også tenke på hvilke sider de besøker. Jo mer obskure sider det er snakk om jo mer sannsynlig er det at maskinen blir infisert, sier Hoff.

Han har ingen god idé til hvordan man kan sjekke sin egen blogg eller hjemmeside for ondsinnet programvare lagt inn av besøkende. Han anser det som en glimrende forretningsidé for den som skaper en speider som kan sjekke ut nettsider før du går inn på dem.

Hele Google sin rapport finner du her.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen