En arabisk revolusjon

Mobiltelefonene gjør det lettere for oss å kommunisere med både slektninger og venner i hverdagen, og vi blir tilgjengelige døgnet rundt. en i arabiske land har mobiltelefonen gjort mer enn å gjøre det lettere å få tak i naboen og svigermor.

Inntoget av mobiltelefoner i den arabiske hverdagen har nemlig skapt hundretusener av nye arbeidsplasser i de såkalte MENA-landene (Midtøsten og Nord-Afrika). Det viser en omfattende markedsundersøkelse som er gjennomført av ACNielsen for teleselskapet MTC Group. Økningen i arbeidsplasser har også bidratt til økonomisk vekst, som har gjort MENA-landene atskillig rikere på få år.

Antallet arabere som kjøper seg mobiltelefon øker dramatisk for hvert år. De to siste årene har mobiltettheten steget fra 15 til 25 prosent. I dag er det 75 millioner arabiske mobilabonnenter, fordelt på 38 operatører. Det er lite som tyder på at denne trenden vil snu med det første.

Egypt er et av landene hvor ringvirkningene av den økende mobiltettheten kommer tydelig frem. For hver eneste jobb som skapes i den egyptiske mobilindustrien, skapes hele åtte nye abreidsplasser i andre industrier. Da resultatene av ACNielsens undersøkelse ble presentert på årets 3GSM-messe i Barcelona, uttrykte MTC Groups direktør, Saad al-Barrak, stor interesse for rapportens konklusjoner:

- Millioner nye arbeidsplasser
- Vi er spesielt interessert i det kan skapes 1,3 millioner nye arbeidsplasser i Egypt ved å doble investeringene i informasjonsteknologi, og oppnå en firedobling av bruttonasjonalproduktet, forteller han til nettstedet The Daily Star.

De bedriftene i MENA-landene som nyter best av den økende mobiltettheten, er i følge rapporten små og mellomstore bedrifter. Rapporten spår at mobiltelefoner vil komme til å ta over for fasttelefon innen kort tid, slik vi allerede har sett i mange andre land i verden. I Libanon er 62 prosent av all mobilkommunikasjon i landet relatert til bedrifter.

Mobiltelefoni gjør det ikke bare enklere for de ansatte i bedriften. I noen land har bedrifter også merket en synlig oppgang i profitt etter at de ansatte begynte å ta i bruk mobiltelefon. I Baharain og Jordan har bedriftene opplevd en økning i driftsresultatet på hele 32 prosent etter at mobiltelefon ble vanlig i jobbsammenheng. Hovedårsaken til dette er at de ansatte nå kan hverandre over telefonen, i stedet for å møtes ansikt til ansikt.

Rapporten fra ACNielsens handlet ikke bare om økonomiske resultater og arbeidsplasser. Undersøkelsene avdekket også at mobilbruken i de forskjellige arabiske landene varierer veldig. For eksempel bruker Marokkanerne mobiltelefonen mest til å ringe sine søsken, mens de fleste mobilsamtalene i Saudi-Arabia går mellom venner. I Libya er det kjærestepar som ringer mest til hverandre.

Uansett hvor vi bor i verden, har mobiltelefonene hatt en innvirkning på vår hverdag. De arabiske landene er imidlertid et bevis på at ny teknologi i noen tilfeller kan tilføre samfunnet rikdom på flere enn én måte.

(Kilde: The Daily Star)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen