(Bilde: Bran Ferren via Wired.com)

En slik tekno-van har du aldri sett maken til

Brukte millioner av dollar på å bygge denne doningen til sin 4 år gamle datter.

61-åringen Bran Ferren har mange titler, som teknolog, kunstner, lyd- og lysdesigner, ingeniør, eventyrer og forsker. Kanskje blir han likevel mest kjent som oppfinner og kjøretøybygger etter at bildene av hans «KiraVan» går verden rundt.

Ifølge Wired.com har Ferren bygget den mest sinnsyke van-en du kan tenke deg. Han har brukt de fire siste årene og millioner av dollar på å lage «det ultimate ekspedisjonskjøretøyet» som han har kalt KiraVan. Doningen vil han bruke til å vise sin fire år gamle datter Kira hva verden har å by på.

Luksusteknologi

Bran Ferren. Bildet er tatt fra en teknologikonferanse i 2005.
Bran Ferren. Bildet er tatt fra en teknologikonferanse i 2005.Foto: Flickr

Vi anbefaler på det sterkeste at du leser intervjuet med Ferren hos Wired.com (flere bilder der også), for han han virkelig opplevd en god del selv. Se gjerne TED Talk-en han hadde i slutten av mars også på YouTube, om selvkjørende biler. For vår del er det likevel mest interessant i dette tilfellet å nevne noen av finessene som superkjøretøyet hans har.

Van-en, som har seks hjul, skal kunne kjøre i all slags terreng. Hjulene er dessuten forsterket med Kevlar. «KiraVan» skal kunne kjøre i opptil 320 mil uten å trenge drivstoff, og kan dessuten kjøre i bakker med hele 45 graders vinkling. Maksimal kjørehastighet er 112 km/t.

Trykk for større bilde.
Trykk for større bilde.Foto: Bran Ferren via Wired.com

Motoren er en sekssylindret dieselmotor med 260 hestekrefter, laget av Mercedes Benz. Ferren har lagt til en del sensorer også, slik at han kan måle blant annet temperatur, vibrasjon og dreiemoment. En dieseldrevet motorsykkel er også med på lasset. 

På innsiden er det haugevis av kommunikasjonssystemer. Bad, kjøkken, oppholdsrom, soveplasser og ikke minst «penthouse»-loftet til Kira gjør tilhengeren nesten til en liten leilighet. Solcellepaneler sitter på taket. Se en illustrasjon som viser alle finessene her.

Hele kjøretøyet er 15,8 meter langt og 3,8 meter høyt. Ifølge Ferren skal han straks være klar til å teste «KiraVan» på veien.

Volvo stortester selvkjørende biler:
Snart får Göteborg 100 helautomatiske kjøretøy »

 (Kilder:  Wired.comYouTube)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen