En seier for vitenskapen?
Teknofil

En seier for vitenskapen?

Storbritannia gjør det ulovlig å undervise i kreasjonisme på «vitenskapelig vis».

Mange vil mene at religion og vitenskap ikke går hånd i hånd, men kreasjonistene står likevel klar med håndjernet. Nå har Storbritannias myndigheter gjort det ulovlig å lære bort kreasjonisme som baserer seg på vitenskap i landets friskoler som får statsstøtte, melder io9.com.

Kreasjonisme forutsetter altså at det er en guddommelig kraft som skapte jordkloden og alt liv på jorda. Dette strider mot den vitenskapelige evolusjonsteorien, som bygger på naturforskerens Charles Darwins teorier.

Ikke et gyldig alternativ

Allerede i 2012 fikk nye friskoler dette forbudet, men nå gjelder det også eksisterende skoler og akademier. Med kreasjonisme mener britiske myndigheter følgende:

«Enhver doktrine eller teori som legger til grunn at naturlige, biologiske prosesser ikke kan forklare historien, mangfoldet og kompleksiteten for liv på jorden, og derfor avviser den vitenskapelige evolusjonsteorien.»

De vil imidlertid tillate diskusjoner som dreier seg om religiøs tro, og hvordan verden ble til, så lenge det ikke presenteres som et gyldig alternativ til den vitenskapelige forklaringen. 

I USA går imidlertid debatten i motsatt retning. Der er for eksempel den tidligere visepresidentkandidaten Sarah Palin blant forkjemperne for kreasjonisme, og skoler i Missouri kan bli pålagt å varsle foreldre hvis barna får undervisning i evolousjonsteorien. I Norge mener for øvrig gruppen Origo Norge at kristen skapelsestro kan kombineres med vitenskapelige teorier.

Vitenskapsprogram på TV avfeier kristen tro:
Kreasjonister er i harnisk over Cosmos »

(Kilde: io9.com, Gov.uk)

 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen