TIPS: En ren bærbar er en glad bærbar
Tips

En ren bærbar er en glad bærbar

Når renset du laptopen din sist?

De fleste av våre lesere tilbringer nok en del timer i uka med en bærbar datamaskin, og vet derfor at det fort kan samle seg støv og skitt rundt og inni luftinntak og/eller luftekanaler. Det er ikke spesielt lekkert eller hygienisk, og bidrar dessuten til at PC-en støyer mer. Ettersom møkk og urenheter gir dårligere dårligere kjøleegenskaper, må nemlig viftene spinne raskere.

I tillegg til et plant underlag og litt lur plassering av maskinen, er altså rengjøring et viktig stikkord for å få bukt med unødvendig viftestøy på en bærbar datamaskin.

Noen bærbare er enklere å rengjøre enn andre.
Noen bærbare er enklere å rengjøre enn andre.

Mange kvier seg nok for å åpne sin bærbare for rengjøring, og ikke så mange laptoper er bygd for dette heller. Derfor er det ikke noe heller ikke noe mål i seg selv å skru den fra hverandre, men har den luker under kan du godt gjøre et forsøk med en liten stjernetrekker. Luftinntak og/eller utblåsningsgrill er uansett gjerne synlig uten å måtte åpne noe som helst. Støv her hindrer god luftgjennomstrømming og gir dårligere kjøleevne.

Fujitsu LifeBook S751 er en bærbar med noe såpass sjeldent som en egen luke for støvfjerning.
Fujitsu LifeBook S751 er en bærbar med noe såpass sjeldent som en egen luke for støvfjerning.

Av verktøy trenger du som regel ikke noe mer enn godt lys eller lommelykt, en pinsett og bomullspinner (Q-tips). Støvansamlinger du ikke får tak i med fingrene kan fjernes med pinsett, mens bomullspinnen kan hjelpe deg med å fjerne fastgrodd skitt.

Forsiktig bruk av luft på boks kan også gjøre underverker. Vi sier her forsiktig fordi uvøren bruk av komprimert luft i nærheten av datamaskinens vifter kan føre til at disse spinner opp i en fart de på ingen måte er konstruert for. Det kan føre til en skadet eller ødelagt vifte, noe som lett kan bli dyrt på en bærbar PC.

Pass for øvrig på at du ikke holder boksen opp ned når du bruker komprimert luft. Dette kan føre til at det kommer ut i flytende og altså meget kald form, som kan gjøre skade på hva enn det lander på.

Flere småtips får du på vår faste tips-side.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen