Denne bioniske hånden kobler seg til nerver i armen, og skal gi brukeren både kontroll og taktil følelse.
Teknofil
Denne bioniske hånden kobler seg til nerver i armen, og skal gi brukeren både kontroll og taktil følelse. (Bilde: Lifehand Consortium)

En kunstig hånd som kan føle

Forskere lager en bionisk hånd som gir amputerte pasienter følelsen tilbake.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Legevitenskapen gjør stadig nye framskritt, og i samarbeid med robotikkens verden kan mennesker som har mistet armen eller hånden snart få tilbake både lem og følelse.

En ikke-navngitt mann i 20-årene er den første pasienten som får teste ut den nye, bioniske hånden. Denne kan være det første steget mot en framtid der amputerte får tilbake det de har mistet av både funksjon og taktil sensasjon.

Kobles rett på nervene

Slik ser hånden ut.
Slik ser hånden ut.Foto: Project TIME

Det sveitsiske instituttet École Polytechnique Fédérale de Lausanne og deres venner i Project TIME står bak den revolusjonerende hånden. Den gir altså brukeren både kontroll over bevegelser av ulike ledd, samt bidrar med berøringsmessige tilbakemeldinger til hjernen og nervesystemet.

Senere i år vil pasienten, som mistet den ene underarmen i en ulykke, få den kunstige hånden koblet til et par nerver i armen. Det er sammenhengen med disse nervene som gjør at mannen både kan kontrollere bevegelser og kjenne når han tar borti ting.

Den kunstige hånden har en rekke sensorer over hele seg. I teorien skal disse kunne gi mannen følelse i sin nye hånd, noe friske mennesker kanskje tar for gitt.

Optimistisk for framtiden

– Vi gjør virkelig framgang, og dette skaper ekte håp for amputerte mennesker. Hånden vil være den første protesen som gir sensoriske tilbakemeldinger i sanntid, forteller dr. Silvestro Micera fra det sveitiske instituttet til The Independent.

Hensikten er å gi pasienter mer følelse med sin nye, bioniske hånd enn tidligere – slik at både de og kroppen skal få en lettere jobb med å akseptere det kunstige lemmet.

Planen er å tilføye enda flere sensorer på framtidige modeller, og deretter gjøre dette til en realistisk løsning for alle aktuelle pasienter i løpet av de kommende årene.

Blinde og svaksynte går også en lys framtid i møte:
Kunstige øyne er på vei

(Kilder: The Independent, Wired UK)

Lik oss på Facebook du også.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen