En kort redegjørelse

Slik tester vi mobiler

En kort redegjørelse

Her kan du lese mer om hvordan vi går frem når vi tester mobiltelefoner på Amobil.

I Mediehuset Tek har vi som mål å teste absolutt alle mobiltelefoner som når norske butikkhyller. Her skal vi ta en nærmere gjennomgang på hvordan vi vurderer når i tester mobiltelefoner.

Prisklasse
Prisintervall
1
0 til 500 kroner
2
500 til 1000 kroner
3
1000 til 1500 kroner
4
1500 til 2000 kroner
5
2000 til 2500 kroner
6
2500 til 3500 kroner
7
3500 til 4500 kroner
8
4500 til 5500 kroner
9
5500 til 6500 kroner
10
6500 kroner og oppover

Vi legger ekstra stor vekt på hvordan mobiltelefonen er å bruke. Den må være god å ringe med og skrive på, og avanserte funksjoner kan ikke kompensere for dårlige grunnfunksjoner.

Resultatet til alle telefoner blir vektet etter pris. Jo dyrere en telefon er, jo høyere krav stiller vi. Her ser du priskategoriene vi deler inn i:

Kategorier

Testene deles inn i ni kategorier, og får en delkarakter for hver av disse. Kategoriene er:

 • Design
  Hvor liten og lett er telefonen, og hvor praktisk er den?
 • Skjerm
  Vi ser på lysstyrke, oversiktlighet og skarphet. Gir skjermen et naturtro bilde?
 • Brukervennlighet i operativsystem og grensesnitt
  Hvor lett er det å bruke telefonens menyer og funksjoner?
 • Funksjonalitet i operativsystem
  Hvordan fungerer programvareportalen? Hva kan du gjøre med operativsystemet?
 • Teknologi
  Hvor god er telefonen på å kommunisere gjennom mobilnettet? Har den Wi-Fi? Har den NFC? Hvor rask er den innenfor de forskjellige overføringsteknologiene?
 • Ytelse
  Hvor rask er prosessoren? Hvor rask er minnet? Hvor raskt går det å bla i menyene? Har den god batterilevetid?
 • Underholdning
  Hvor godt egner telefonen seg til underholdning som musikk, videotitting og spill?
 • Kamera
  Hvor gode bilder og videoklipp tar telefonen?

Vi bruker ytelsestester for å måle hastighet på blant annet prosessor, minne, maskinvareaksellerert grafikk og for å måle hvor raskt nettleseren er. Hele testen er basert på en fast testmetodikk, slik at testene blir så sammenlignbare som mulig.

Konklusjon

Resultatet i alle kategoriene munner ut i konklusjonen, der vi oppsummerer funnene våre og gir telefonen et terningkast.

Det totale terningkastet vi gir er -ikke- et gjennomsnitt av delkarakterene. Selv om en telefon scorer bra på de fleste punkter, kan det være enkeltfeil som trekker ned helhetsinntrykket.

For eksempel kan dårlig dekning og talekvalitet alene være nok til å trekke ned en telefon ett terningkast. Vi vil ikke anbefale en telefon som ikke leverer på alle punkter, og sparer femmerene og sekserene våre til telefoner der du ikke må gjøre noen kompromisser.

Vi tar heller ikke hensyn til om en telefon er rettet mot en spesifikk målgruppe i selve terningkastet. Mange dårlige telefoner kan passe bra for sin spesifikke målgruppe, og i konklusjonen kan du alltid lese om hvem telefonen kan passe for. Terningkastene skal imidlertid være sammenlignbare. Kommer en telefon dårlig ut av vår test basert på en fast testmetodikk, får den et dårlig terningkast.

Skala for terningkast

Mobilbransjen endres veldig fort. En telefon som høstet god karakter for bare et halvt år siden, kan gjerne være utdatert i forhold til dagens toppmodeller.

I tillegg er det et problem at det går inflasjon i de beste karakterene. Når en telefon blir bedre enn en telefon som fikk terningkast seks, hva skjer da?

Dynamiske terningkast

For å løse disse problemene har vi valgt å bruke dynamiske terningkast som justeres etterhvert som gamle telefoner faller vekk og nye kommer til. Dette sørger for at terningkastene til enhver tid skal gjenspeile situasjonen på markedet.

Den beste telefonen i forhold til prisen vil høste en sekser. Den som er dårligst i forhold til prisen sin, får terningkast en. Skalaen defineres av disse to, og alle andre telefoner vil fortløpende rangeres på skalaen etter hvor gode alternativer de er i forhold.

Det samme gjelder delkarakterene. Når Nokia N95 ble testet for mange år siden hadde den det beste kameraet på markedet, og dermed den beste poengsummen i kategorien. Når det så kom mobiltelefoner med bedre kameraer, ble skalaen utvidet.

Både fordel og ulempe

Dette gir den fordelen at man med et raskt overblikk kan se hvilke telefoner som er de beste på markedet til enhver tid. I tillegg vet man hvor de forskjellige modellene står i forhold til hverandre.

Ulempen er at man risikerer at teksten i testen ikke stemmer overens med terningkastet som deles ut av systemet, noe vi gjør vårt beste for å unngå.

Kun en veiledning

Vi vil understreke at terningkastene kun er et uttrykk for testerens mening om telefonene vi tester, og de målingene som gjøres, og derfor ikke bør vies altfor stor oppmerksomhet. Vi anbefaler deg heller å lese gjennom det vi har skrevet om mobiltelefonen, og selv ta stilling til hvor bra telefonen stiller i forhold til de ønsker og krav du måtte ha.

Klikk på bildet om du vil vite mer om å bruke våre terningkast og stempler i markedsføring.
Klikk på bildet om du vil vite mer om å bruke våre terningkast og stempler i markedsføring.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen