(Bilde: CF-Wesenberg)

– En katastrofe for nettbutikkene

Forslaget om økt tollfri netthandel vekker stor bekymring i bransjen.

Kampen om økt grense for tollfri import av varer fra utlandet er langt ifra ny. Både Stortinget og de ulike regjeringene har de siste årene kjeiket om den omstridte grensen. Men fortsatt har vi den samme tollfrie grensen på 200 kroner, som ble innført i 1975. 

Den nye Høyre-FrP-regjeringen har igjen satt tollfri import på agendaen. I sin nye regjeringserklæring lover de å heve grensen fra dagens nivå. Dette er noe mange har etterlyst, da 200 kroner i 1975-verdi tilsvarer i overkant av 1000 kroner i 2013-verdi.

Mens noen hevder økningen vil gi sunn konkurranse i markedet, mener andre at det vil rive ned livsgrunnlaget for blant annet landets nettbutikker.

– Ber norske bedrifter flytte

Einar Øgrey Brandsdal, Gründer bak netthandelen.no er en av de som frykter økt tollgrense:

– Dersom grensen blir satt til for eksempel 1000 kroner, er det sannsynlig at flere handler på nett fra utlandet i stedet for i fysiske butikker for å slippe moms. Det virker på meg som om staten her ber norske bedrifter flytte ut av landet, forteller han til Dine Penger.

Situasjonen er like kjedelig for nettbutikker mener han, men påpeker videre at det er lettere for disse å flytte på seg enn hva gjelder de fysiske butikkene.

Når nordmenn bestiller varer for over 200 kroner inkludert frakt fra en utenlandsk butikk i dag, påløper 25 prosent moms av den totale forsendelsesverdien og et forenklet tollgebyr på omtrent 110 kroner – men moms-verdien fra opprinnelseslandet trekkes fra. Dermed er det en rekke varer som det i dag ikke lønner seg å kjøpe fra utlandet, som vil bli adskillig mer attraktive om tollgrensen flyttes til de 400 – 500 kroner som er foreslått i første omgang.

Butikker som selger mindre artikler som spill, musikk og bøker er først og fremst i faresonen. For varer som koster under 200 kroner påløper nemlig verken tollgebyr eller moms. Dette har skapt et marked hvor utenlandske aktører i dag tilbyr seg å dele opp bestillinger i flere mindre forsendelser for la deg smette under den magiske grensen, og tjene gode penger på handleglade nordmenn på bekostning av norske bedrifter.

Hele tollgrensen ble i 1972 satt på 200 kroner fordi det forenklet tollinnkrevingen for staten. Skulle man krevd avgift på kjøp under 200 kroner ville kostnaden for innkreving oversteget inntekten, skriver Aftenposten.

Økt grense for tollfri import er bare én av endringene den nye regjeringen planlegger:
Slik blir din nye blå-blå IT-hverdag »

(Kilder: Aftenposten, Dine Penger)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen