Tiden er igjen kommet for å kåre månedens beste mobilabonnementer.

Beste mobilabonnement - februar 2018

Tiden er igjen kommet for å kåre månedens beste mobilabonnementer. (Bilde: Niklas Plikk, Tek.no)

En av vinnerne fra januar er ute – dette er de beste mobilabonnementene nå

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Denne måneden skjedde det noe som vi frykter kan gå ut over den lille priskrigen som har hersket i det norske mobilmarkedet. 

Telio-eier Nextgentel har nemlig solgt unna alle sine privatkunder til Telia, og de selger derfor ikke mobilabonnement selv lenger. 

Telio har i mange måneder konkurrert hardt med Chili Mobil om å ha det beste tilbudet i 5 GB-klassen, og de har stort sett fulgt hverandre ned krone etter krone. 

Det har vært godt for kundene, selv om det ikke nødvendigvis har vært abonnementsprisene eller datapakkene som har endret seg, men heller utenlandsprisene. 

Telio- og Nextgentel-kundene blir i disse dager overført til Telia og MyCall, og det har ikke slått heldig ut for alle. Vi fortalte nettopp historien om Telio-kunde Harald Berg, som opplevde at han ble overført fra 5 GB til 258 kroner i måneden hos Telio til 3 GB for 300 kroner i måneden hos MyCall

Noen andre som ikke har så mye å smile for i starten av 2018 er Chess-kundene, som røk på en til dels enorm prisøkning i USA fra og med 1. februar ettersom utenlandsprisene harmoneres med morselskapet Telia. Chess-kundene har nemlig hatt Norges mest behagelige betingelser i USA frem til nå, med 0,49 kr/min for å ringe ut, 0,09 kr/min for å motta en samtale og 0,19 kr per MB for data selv ved løpende taksering. 

Fra og med 1. februar ble det langt verre: 7,99 kr/min for å ringe ut, 4,99 kr/min for å motta en samtale og 0,39 kr per megabyte for data (men 1 GB for 199,-). Til dels enorme forskjeller, altså, men det skal sies at harmoniseringen også betyr lavere priser i en del land for Chess-kundene, spesielt der Chess ikke har tilbudt datapakker tidligere. 

I mobilkalkulatoren vår kan du legge inn hvilke kriterier som er viktige for deg, og så får du opp en liste rangert etter pris. 

Testkriteriene

Når vi skal kåre månedens beste abonnementer, har vi som vanlig delt inn i fire kategorier: Lite data, Middels data, Mye data og Superbruker. 

For hver av kategoriene vektlegger vi følgende:

  • Pris. Dette er det viktigste kriteriet.
  • Datamengde. Det er minstekrav til datamengde for hver abonnementskategori. 
  • Utenlandsdata. Hva koster det å bruke telefonen i utlandet. Er noe inkludert? I tillegg til EU og USA ser vi også på de mest populære feriemålene. 
  • Overforbruk. Hva skjer når du har brukt opp datapakken? Går hastigheten ned, stoppes databruken, og hvor mye koster det å kjøpe ekstra datapakker?

Lurer du på hvor mye data du trenger? Da bør du prøve vår databruk-kalkulator:

  • Gå til kalkulatoren Finn billigste mobilabonnement
  • Trykk Finn din databruk
  • Bruk skyvebryterne for å velge hvor mange minutter eller timer du bruker på å strømme musikk og video, til å lese nyheter og til å bruke sosiale medier.

Les også: Derfor burde du kjøpe lokalt SIM-kort når du drar på ferie

 

Her er månedens vinnere: 

 

Lite data (minimum 1 GB) 

Før jul justerte Chili opp 0,5 GB-abonnementet sitt til 1 GB og økte prisen til 119 kroner i måneden. Det gjorde at de plutselig tilbød det billigste 1 GB-abonnementet i Norge med EU-bruk inkludert. 

Chili er seks kroner billigere enn Komplett og Telipol, som skal ha 125 kroner, mens Ice ligger en tier over på 129,-. 

 

Om du ikke bruker telefonen i utlandet i det hele tatt kan du også vurdere Telipols Norgesabonnement, som tilbyr 1 GB data til 99 kroner i måneden, men da er altså all databruk i utlandet sperret. 

Da får du altså fri ringing, SMS og MMS, i tillegg til 1 GB data. Alle har fri fart på sine abonnementer, så vi må derfor se på hvordan de håndterer overforbruk om du skulle bruke mer data enn du har inkludert. 

Denne måneden er det veldig tett, og som du kan lese i begrunnelsen nedenfor er det bare småting som skiller abonnementene. Til slutt er det imidlertid Komplett Mobil MiniFlex 1 GB som går av med seieren og blir kåret til månedens beste abonnement i kategorien Lite data.

(Se hele begrunnelsen ved å klikke på knappen under tabellen)

Se alle abonnementene i kategorien Lite data – og tilpass selv her »

  Chili Mobil Ice Komplett Telipol Norge  Telipol Fri
Pris abonnement 119,- 129,- 125,- 99,- 125,- 
Pris per MB overforbruk 0,00,- 0,00,- 0,99/0,00,- 1,99,- 1,99,-
Makspris data - - 399,- 399,- 399,-
Hva skjer når du når makspris? Hastigheten strupes etter 1 GB. Hastigheten strupes etter 1 GB. Hastigheten strupes etter 3 GB data, evt. etter 1 GB uten overfakturering. Hastigheten strupes etter 2 GB data. Hastigheten strupes etter 2 GB data.
Alternativer for datapakke 1 GB, 3 GB, 5 GB 1 GB, 3 GB 1 GB/3 GB/5 GB 0,5, 1, 3, 5, 15 GB 0,5, 1, 3, 5, 15 GB
Pris for datapakke 98,-/249,-/349,- 79,-/179,- 99,-/199,-/249,- 49/99/149/199/399,- 49/99/149/199/399,-
Data rollover Ja Ja Ja Nei Ja
Annet - Egne pakker om du ringer mye til utlandet.  - Utenlandsbruk er ikke mulig med dette abonnementet. -

Begrunnelse (klikk for å se) 

Kriterier: 

Dette er kategorien for deg som surfer lite på mobilen, eller som vanligvis er tilkoblet wifi. Eventuelt deg som stort sett bruker mobilen til å ringe med. Datapakken er på 1 GB og nedlastingshastighet er minst 10 Mbit/s. Siden EU-reglene trådte i kraft 15. juni krever vi nå fri roaming i EU, og billig roaming i andre populære ferieland er også et pluss. 

Vurdering:

Ser vi på tallene over er det tydelig at det er ekstremt hard konkurranse i denne kategorien, og alle med unntak av Telipol lar deg også kostnadsfritt surfe videre med redusert hastighet når du har brukt opp den inkluderte gigabyten (Hos Komplett er dette et valg på Min Side, mens resten har dette aktivert som standard). 

Datapakkene til Ice er riktignok litt billigere enn Komplett sine, men Ice struper hastigheten helt ned til 64 kbit/sek. Ingen av disse hastighetene er brukbare til så mye annet enn chatting og enkel surfing, men for å illustrere forskjellen bruker Spotify 90 kbit til sin normalkvalitet for streaming. Det gjør dermed at Kompletts strupede hastighet fortsatt bør la deg bruke Spotify, Ice sin gjør det sannsynligvis ikke. 

Telipol fakturerer på sin side relativt stive 1,99,-/MB for overforbruk, og vi ser dermed bort fra dem videre i denne kategorien. Hos Telipol må du også sende e-post eller ringe for å få aktivert datapakker, og det kan ta opptil 48 timer før de blir aktivert. 

Komplett har de beste prisene i land utenfor EU, selv om Chili har tatt et jafs i noen av landene vi ser på i det siste, spesielt når det gjelder dataprisene. Både de og Ice opererer imidlertid med noen rimelig obskøne ringepriser, og risikoen for stygge overraskelser på regningen er dermed mye større enn hos Komplett. Ice melder for øvrig at de endrer ringeprisene i utlandet fra og med 1. mars, men for landene vi ser på er det ingen endringer. 

Chili har også noen svært dyre datapakkepriser, men om du kun har 1 GB inkludert bruker du sannsynligvis ikke så mye data uansett, så da er det kanskje ikke så relevant. 

  Chili Mobil Ice Komplett
Tyrkia      
Ringe til Norge 6,69 kr/min 6,25 kr/min 5,99 kr/min
SMS til Norge 3,59 kr/stk 3,12 kr/stk  2,49 kr/stk
Data 4,46 kr/MB 6,25 kr/MB  1,99 kr/MB
       
USA      
Ringe til Norge 8,93 kr/min 9,38 kr/min  2,49 kr/min
SMS til Norge 3,59 kr/stk 3,12 kr/stk  2,49 kr/stk
Data 0,63 kr/MB 1,25 kr/MB 0,99 kr/MB 
       
Thailand      
Ringe til Norge 8,93 kr/min 9,38 kr/min 2,49 kr/min 
SMS til Norge 3,59 kr/stk 3,12 kr/stk 2,49 kr/stk 
Data 0,79 kr/MB 6,25 kr/MB 0,99 kr/MB 

En potensielt vesentlig forskjell om du vurderer disse tre er også at Komplett bruker Telenors nett, Ice bruker en kombinasjon av sitt eget og Telias nett, mens Chili bruker Telias nett etter et bytte i fjor. Her må du nesten avgjøre basert på hvor du oppholder deg mest.

Er det i en av de store byene vil det være relativt likt, selv om vi kåret Telia til Norges beste 4G-nett tidligere i år basert på at de har 4G-dekning i større arealer enn Telenor. 

Til sammen synes vi Kompletts lavere utenlandspriser og høyere strupehastighet trumfer de litt billigere datapakkene til Ice og den lavere månedsprisen til Chili. Om du aldri reiser utenlands bør du også som nevnt vurdere Telipols Norgesabonnement til 99 kroner i måneden, men da må du altså leve med å bli fakturert for overforbruk av data. 


 

Kategori: Middels data (minimum 5 GB)

5 GB var en kategori der det tidligere var enorm konkurranse, men denne måneden har altså også Telio kastet inn håndkleet.

 

Det gjør at det i praksis bare er Chili Mobil igjen som tilbyr et rent 5 GB-abonnement til en billig penge. De skal ha 259 kroner i måneden. 

Vil du ha en ekstra gigabyte er Komplett Mobil og Telipol også alternativer. De tilbyr begge 6 GB til 299,-. 

Ingen av selskapene med unntak av Telipol fakturerer ekstra for overforbruk av data om du godtar strupet hastighet, og vi må derfor se på ting som datapakker og utenlandspriser for å kåre det beste abonnementet. 

Vi kårer Chili Medium til månedens beste mobilabonnement i kategorien middels data.

(Se hele begrunnelsen ved å klikke på knappen under tabellen)

Se alle abonnementene i kategorien Middels data – og tilpass selv her »

  Chili Komplett Telipol
Pris abonnement 259,- 299,-  299,-
Data inkl.  5 GB 6 GB 6 GB
Pris per MB overforbruk 0,00,- 0,99 kr/0,00,-  1,99,-
Makspris data - 399,- 399,- 
Hva skjer når du når makspris? Datahastigheten strupes når du når datakvota. Datahastigheten strupes når du når 15 GB i Norge eller 8 GB i EU. Om du velger struping i stedet for overfakturering skjer det med en gang du når datakvota.  Datahastigheten strupes etter 7 GB data.
Alternativer for datapakke 1 GB/3 GB/5 GB 1 GB/3 GB/5 GB 0,5, 1, 3, 5, 15 GB 
Pris for datapakke 98,-/249,-/349,- 99,-/199,-/249,- 49/99/149/199/399,-
Annet Data rollover.  Data rollover Data rollover.

* Telio kaller det datautvidelser. Data rollover gjelder ikke for disse.

Begrunnelse (klikk for å se)

Kriterier: Denne kategorien er kanskje den som passer for «folk flest». En datapakke på 5 GB i måneden passer for deg som har middels stort dataforbruk. 

Vi stiller krav om fri roaming i EU, og rimelig utenlandsbruk ellers er et pluss.

Vurdering:

Telio er altså borte, og det gjør at veien er åpen for Chili, selv om det er åpenbart at det er en del problematiske ting også med Chilis abonnement. 

Datapakkene deres er først og fremst ganske kostbare. 349 kroner for 5 GB er ikke spesielt kundevennlig. Telipol fakturerer direkte for overforbruk, så vi ser bort fra dem videre i vurderingen. 

Chilis utenlandspriser er fortsatt høye, men de har i det minste satt ned dataprisene betraktelig i viktige land som USA og Thailand. Vi savner imidlertid muligheten til å kjøpe datapakker for utlandet hos Chili og Komplett - av disse tre er det kun Telipol som tilbyr USA-pakker, med 400 MB og 1 GB for henholdsvis 99 og 199 kroner. 

 

  Chili Mobil Komplett
Tyrkia    
Ringe til Norge 6,69 kr/min 5,99 kr/min
SMS til Norge 3,59 kr/stk  2,49 kr/stk
Data 4,46 kr/MB  1,99 kr/MB
     
USA    
Ringe til Norge 8,93 kr/min  2,49 kr/min
SMS til Norge 3,59 kr/stk  2,49 kr/stk
Data 0,63 kr/MB 0,99 kr/MB 
     
Thailand    
Ringe til Norge 8,93 kr/min 2,49 kr/min 
SMS til Norge 3,59 kr/stk 2,49 kr/stk 
Data 0,79 kr/MB 0,99 kr/MB 

Komplett er stort sett billigere i utlandet, og har også sonebasert prising, men krever altså 40 kroner mer for en ekstra gigabyte, så for vanlig bruk når de ikke helt opp. 

Telio vant forrige måned, men denne måneden vinner Chili nærmest på walkover. 


 

Kategori: Mye data (minimum 10 GB)

10 GB virker nærmest å være en død abonnementsstørrelse, ettersom Chili i desember gjorde som Komplett og satte opp Large-abonnementet sitt fra 10 GB/349,- til 12 GB/369,-. 

Det gjør det enklere for oss, men det er ikke sikkert alle kundene var like fornøyde. Chili er uansett fortsatt en tier billigere enn Komplett Mobil, som stakk av med seieren i denne kategorien forrige måned. 

 

Telipol tilbyr også 12 GB til 349 kroner, men disse abonnementene er altså kun tilgjengelige for bruk i Norge, og er helt sperret i utlandet. 

En annen operatør som har meldt seg på er Get, som også tilbyr 12 GB for 369 kroner. Siden de har noen veldig gunstige datapakkepriser og heller ikke fakturerer for overforbruk hadde det sannsynligvis vært vårt førstevalg om det var tilgjengelig for alle kunder, men det er altså slik at du må ha TV eller bredbånd fra Get for å få lov til å bestille mobilabonnement. 

Månedens vinner i kategorien Mye data er Komplett MaxiFlex 12 GB.  

(Se hele begrunnelsen ved å klikke på knappen under tabellen)

Se alle abonnementene i kategorien Mye data – og tilpass selv her » 

  Chili Komplett Get
Pris abonnement 369,- 379,- 369,-
Inkludert data 12 GB 12 GB 12 GB
Pris per MB overforbruk 0,00,- 0,99 kr/0,- 0,- 
Makspris data - 399,- -
Hva skjer når du når makspris? Datahastigheten strupes når du når datakvota. Datahastigheten strupes når du når 20 GB i Norge eller 17 GB i EU - eller når du når datakvota (avhengig av om du har Datakontroll aktivert) Datahastigheten strupes når du når datakvota.
Alternativer for datapakke 1 GB/3 GB/5 GB 1 GB/3 GB/5 GB 1 GB/2 GB
Pris for datapakke 98,-/249,-/349,- 99,-/199,-/249,- 68,-/98,-
Annet Data rollover.  Data rollover.  Data rollover. Må være bredbånds- eller TV-kunde for å kunne bestille. 

Begrunnelse (klikk for å se)

Kriterier: Surfer du mye på mobilen, er dette abonnementet du skal velge. Minste datapakke er 10 GB. Fri EU-roaming er et krav og det bør være rimelig å bruke abonnementet i utlandet.

Vurdering: 

Vi utelater altså Get siden du må være kunde der for å kunne bestille abonnement. Siden Chili nå har lagt seg helt opptil Komplett på datapakkestørrelse og prisene omtrent er like, ser vi på datapakker og utenlandspriser nok en gang. 

Datapakkene først, og her kommer Komplett noe bedre ut enn Chili. Ingen utmerker seg som veldig billige, men Komplett er i det minste noe billigere enn Chili. 349 kroner for 5 GB er nærmest ran på høylys dag.

Igjen gjentar vi også vår oppfordring om å passe på datamengdene om du drar til utlandet med et Chili-abonnement, og nylig satte de altså attpåtil opp mange av utenlandsprisene.

Unntakene er datatrafikk i USA og Thailand, som nå er blitt ganske overkommelig, med henholdsvis 63 og 79 øre per megabyte. Ellers er imidlertid Chili betraktelig dyrere over hele linja, og det er også enklere å ha oversikt med Komplett, siden de har priser per sone, ikke per land. 

  Chili Mobil Komplett
Tyrkia    
Ringe til Norge 6,69 kr/min 5,99 kr/min
SMS til Norge 3,59 kr/stk  2,49 kr/stk
Data 4,46 kr/MB  1,99 kr/MB
     
USA    
Ringe til Norge 8,93 kr/min  2,49 kr/min
SMS til Norge 3,59 kr/stk  2,49 kr/stk
Data 0,63 kr/MB 0,99 kr/MB 
     
Thailand    
Ringe til Norge 8,93 kr/min 2,49 kr/min 
SMS til Norge 3,59 kr/stk 2,49 kr/stk 
Data 0,79 kr/MB 0,99 kr/MB 

Denne måneden er valget relativt enkelt, tross at Chili i utgangspunktet er en tier billigere: Komplett MaxiFlex. Unntaket er om du kun bruker mobildata, ikke ringing. Da kan det muligens være verdt å vurdere Chili, men legg merke til at de er ganske dyre så fort du beveger deg utenfor USA eller Thailand igjen. 

Har du Get i veggen bør du imidlertid også vurdere dem. 


 

Kategori: Superbruker (minimum 30 GB)

I fjor endret Komplett Mobil datapakken på Megaflex-abonnementet sitt fra 20 til 30 GB, og dermed laget de et abonnement som er skreddersydd superbrukerkategorien vår. De stakk følgelig av med seieren. 

 

Tidlig på sommeren lanserte også Chili et abonnement på 30 GB, og de priset i tillegg dette under Kompletts alternativ, med 559 mot 579 kroner.  Komplett svarte, og siden har begge to senket prisen til 555 kroner. Det betyr at de i utgangspunktet stiller helt likt. 

Andre alternativer er Telia Smart Total 40 GB og Telenor Frihet 40 GB, som begge koster 699 kroner i måneden, men altså tilbyr 10 GB mer data. Telipols 25 GB-abonnement til 499,- kunne også vært en mulighet, men dette er under minstekravet for kategorien. 

Vi kårer Komplett MegaFlex 30 GB til månedens beste abonnement i kategorien Superbruker. 

(Se hele begrunnelsen ved å klikke på knappen under tabellen)

Se alle abonnementene i Superbruker-kategorien – og tilpass selv her »

  Komplett Megaflex Chili X-Large  Telia Smart Total Telenor Frihet 40 GB
Datapakke 30 GB 30 GB 40 GB 40 GB
Pris abonnement 555,- 555,- 699,-  699,-
Pris per MB overforbruk 0,99,-/0,- 0,- 0,- 5,-
Makspris data 399/mnd - - 399/mnd
Hva skjer når du når makspris? Datahastigheten strupes til 128 kbit/sek ved 35 GB - eller når du når datakvota om du har Datakontroll aktivert. Hastigheten strupes med en gang du når datakvota. Hastigheten strupes med en gang du når datakvota. Kan surfe på full hastighet inntil 50 GB. Deretter strupes hastigheten. 
Alternativer for datapakke 1 GB/3 GB/5 GB 1 GB/3 GB/5 GB 1 GB/5 GB/10 GB 1 GB/2 GB/5 GB/10 GB
Pris for datapakke 99,-/199,-/249,- 98,-/249,-/349,- 99,-/199,-/299,- 99,-/149,-/199,-/299,-
Data USA 0,99/MB 0,63/MB 0,39/MB (39 kr/100 MB). 1 GB til 199,- 2,06/MB (39 kr/100MB). 1 GB til 249,-
Data Thailand 0,99/MB 0,79/MB 2,00/MB (50 kr/30 MB eller 150 kr/100 MB). 600 MB for 300,- fra 1. feb 2,06/MB (39 kr/100 MB). 1 GB til 249,-
Annet Data rollover. Tvilling-SIM 36 kr/mnd. Data-SIM 39 kr/mnd Data rollover. Tvilling-SIM skal være på plass. Inkl. 1000 min til/mellom Norge, Sverige, Danmark, Finland og Baltikum. Data rollover. Trilling-SIM 30/mnd. Ekstra Data-SIM inkludert, vanligvis 30,-/mnd Data rollover. Bildelagring i Min Sky. Tvilling-SIM 37,50/mnd. Data-SIM 29/mnd

Begrunnelse (klikk for å se)

Kriterier: Dette er kategorien for deg som er storforbruker av data, og som også trenger høye hastigheter – for eksempel fordi du ofte surfer på nettet på PC-en via mobiltelefonen.

Minimumskravet er 30 GB data og fri dataroaming i EU og rimelige priser i utlandet for øvrig er et krav.

Vurdering: Dette er rett og slett en fryktelig vanskelig kategori å kåre en vinner i.

Telia og Telenor er begge er «fullservice»-selskaper som har få hull i tilbudet. De har tradisjonelt også hatt bedre løsninger for dataforbruk i utlandet enn de to lavpriskonkurrentene, selv om spesielt dataprisene i populære ferieland har blitt bedre også hos lavprisselskapene i det siste. 

Kompletts reduserte utenlandspriser i sommer gjorde deres tilbud langt mer attraktivt, og nulltakseringen av overforbruk er kjekk å ha, selv om vi tviler på at det er like gunstig i denne klassen, da en ordentlig superbruker neppe tar til takke med 64 eller 128 kbit/sek når datakvota er brukt opp. 

Om du vet at 30 GB er nok til å dekke ditt forbruk og hovedsaklig har planlagt å holde deg innenfor Norge og EU/EØS er det lite i veien for å velge Chili, men vi foretrekker Kompletts gunstigere datapakker og lavere priser i utlandet, ettersom prisene for selve abonnementet er like. Et unntak er om du stort sett bruker data i USA eller Thailand, der Chili akkurat nå er billigere enn Komplett. 

Om du reiser mye utenfor EU/EØS ville vi kanskje sett på et av abonnementene fra Telia eller Telenor. Likevel synes vi det for den gjengse brukeren er litt vanskelig å forsvare nesten 150 kroner ekstra for de 10 ekstra gigabytene som begge de to største operatørene krever. 

For øvrig så vi på disse abonnementene i en separat sak nylig, så om du trenger enda mer data enn Superbruker-kategorien vår kan du gjerne se på den. 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen