En av tre unge strømmer film ulovlig i Norge
(Bilde: Skjermdump)

En av tre unge strømmer film ulovlig i Norge

Bransjen vil ha forbud først, og finne nye løsninger senere.

Ifølge ferske tall som Deloitte har lagt frem, strømmer én av tre nordmenn mellom 14 og 25 år film og TV-innhold via ulovlige plattformer som Popcorn Time.

Undersøkelsen har tatt for seg 2116 nordmenn. Hos det generelle publikumet mellom 14 og 75 år innrømmer én av syv at de strømmer ulovlig innhold, mens altså en tredjedel av ungdommer og unge voksne gjør det samme.

– Følg kunden der den er

Deloitte mener funnene viser at både medie- og filmbransjen må forsøke å finne nye måter for få brukerne til å betale.

Popcorn Time er en populær tjeneste.
Popcorn Time er en populær tjeneste.

De trekker blant annet frem forhåndslansering på DVD-er, og sier at 35 prosent av de i gruppen 14-25 år sier de er villige til å betale mellom 49 og 99 kroner for å få tilgang til en film to uker før den utgis på DVD.

Førsteamanuensis ved Handelshøyskolen BI, Erik Wilberg, mener at kundene i denne aldersgruppen både har penger og betalingsvilje, og mener bransjen selv kan gjøre mye for å få piratvirksomheten til å falle:

– Følg kunden der den er. Hvis man priser produktene ordentlig, og tilbyr en lettvint tjeneste for forbrukerne, så vil piratvirksomheten falle. En underverden vil alltid være der, men den blir mindre relevant for de fleste når de har andre alternativer, sier han til Dagsavisen.

Vil først ha forbud

Bransjen selv er imidlertid klare på at det er forbud som må til for å snu situasjonen.

Dette nettstedet har blitt blokkert av de store internettleverandørene.
Dette nettstedet har blitt blokkert av de store internettleverandørene.

– Folk vil ikke være kjeltringer. Men de er det fordi de ikke hindres. Derfor må vi stoppe muligheten for å være kjeltring, sier Direktør for Virke Produsentforeningen, Torbjørn Urfjell, til avisen.

Han er glad for at Oslo tingrett nylig beordret en gruppe norske internettleverandører å stenge tilgangen til The Pirate Bay og seks andre fildelingsnettsteder, og understreker at de nå må ta grep for å stoppe resten.

– Det vil være mye lettere å få noen til å investere i betalingsløsninger når man er trygg for piratvirksomheten, mener han.

– Piratene dekker etterspørselen

Folkene bak Popcorn Time mener imidlertid at det de gjør er å dekke et behov som ikke bransjen kan eller vil dekke selv:

– Forbrukerne er villige til å betale for strømmetjenester, men mange nekter å betale for det som i mange land er en svært begrenset tilbud på grunn av utdaterte regler om kronologi i lanseringene eller markedsrestriksjoner for enkeltland, sier en representant for utviklerne i en kronikk på NRK.

Han påpeker at de lovlige systemene nå fungerer slik at brukere i noen land først får tilgang på lovlig innhold uker eller måneder etter at brukere i andre land har fått det, og at mye innhold rett og slett aldri blir lovlig tilgjengelig i flere land.

– Internett har ført folk tettere sammen, og de begynner å legge merke til at enkelte markedsreguleringer ikke er akseptable. Da finner de alternativer, selv om det medfører å utfordre lovverket, sier han.

Popcorn Time-representanten konkluderer med at underholdningsindustrien drives av de samme reglene for tilbud og etterspørsel som andre bransjer.

– Foreløpig er piratkopiering svaret på etterspørselen, fordi filmindustrien fremdeles ikke har mestret overgangen til den digitale tidsalderen, avslutter han.

I Norge har Rettighetsalliansen begynt å registrere Popcorn Time-brukere
I USA har søksmålene allerede startet »

(Kilder: Dagsavisen og NRK)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen