En av to foreldre ser negativt på dataspill
Teknofil
(Bilde: Shutterstock)

En av to foreldre ser negativt på dataspill

– Bekrefter mange av samfunnets fordommer mot dataspill, sier Medietilsynet.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Medietilsynet har i dag publisert resultatene av sin undersøkelse om bruk av medier blant barn og unge for 2014. Der kommer det blant annet frem at langt flere norske barn bruker mobil og nettbrett nå enn for bare et par år siden. Videre slår rapporten fast at det er stadig yngre barn som tar i bruk denne typen teknologi.

83 prosent av norske barn i alderen 9-16 år har en smarttelefon. I 2012 var prosentandelen kun 68 prosent. Nettbrettbruk skal ha vokst med 20 prosent i samme tidsrom.

– Én av effektene dette har fått, er at flere barn leser nyheter daglig, og det gjør de på mobil eller nettbrett, sier Stian Lindbøl, seniorrådgiver og prosjektleder for Barn og medier-undersøkelsene i Medietilsynet, i en pressemelding.

Khalid Azam fra Medietilsynet har svart på noen av spørsmålene som har dukket opp fra leserne (metodikk etc.) i forumtråden nederst på siden.

 – Fordommer mot dataspill

Hvis vi skal tro funnene i Medietilsynets undersøkelse, mener nesten en fjerdedel av barn og unge i Norge at dataspill har en negativ innvirkning på dem. Derimot mener hele 50 prosent av foreldrene – halvparten av de spurte – det samme.

– Dette er ikke nytt for oss og bekrefter mange av samfunnets fordommer mot dataspill, forklarer Lindbøl.

I undersøkelsen kommer det frem at 4 av 10 barn og unge i alderen 9-16 år har spilt dataspill med 18 års aldersgrense. Gutter er overrepresentert blant de som har spilt spill som er beregnet på voksne. Kanskje mer oppsiktsvekkende er det at 20 prosent av barna i alderen 9-11 år har spilt spill med 18 års-grense. 

Her ser du hvilke spill norske barn spiller mest:.
Her ser du hvilke spill norske barn spiller mest:.Foto: Medietilsynet

Khalid Azam fra Medietilsynet har svart på noen av spørsmålene som har dukket opp fra leserne (metodikk etc.) i forumtråden nederst på siden.

Mindre mobbing på nettet?

Til slutt tar vi med at Medietilsynet ikke har sett noen økning innen «digital mobbing», mobbing som for eksempel skjer via SMS-er eller i sosiale medier. Fire prosent av barn og unge hevder nå at de opplever ubehageligheter på nettet, mot fem prosent i forrige undersøkelse.

– Dette undergraver selvfølgelig ikke de alvorlige følgene og opplevelsene de som mobbes eller plages må leve med, men det sier i alle fall noe om at nettverdenen ikke blir verre til tross for mer og tidligere bruk av digitale medier, avslutter Lindbøl.

Se hele rapporten hos Medietilsynet.

Forskere undersøkte spillvanene til 2 000 norske ungdommer:
– Dataspilling er ikke skadelig »

 (Kilde: Medietilsynet)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen