Emporia Life

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Emporia Life

Dimensjoner: 11,2 x 5,5 x 2,6 cm
Vekt:
152 gram
Skjerm:
2,7 tommer, 128 x 160 bildepunkter, orange/sort
Nettverk:
GSM 900/1800
Minne:
200 kontakter i adressebok
Batteri: 3 timer taletid, 150 timer standby (kan også bruke vanlige AA-batterier.)
Uttak for ekstern antenne: Ja
Annet: Nødknapp på baksiden, lommelykt
Pris: 2398,-

Et av gjengangerspørsmålene vi får er om det finnes mobiltelefoner som er tilpasset eldre mennesker med svakt syn, som ikke har bruk for bittesmå telefoner med fargerskjerm og et hav av teknologi.

Emporia Life er svaret. Denne telefonen byr nemlig på det de eldre ønsker seg av en mobiltelefon – minst mulig.

Særlig vakker er Emporia Life ikke. Med dimensjoner på 11,2 x 5,5 x 2,6 cm er den en av de aller største telefonene vi har hatt inne til testing. Vekten på 152 gram er heller ikke noe som går ubemerket hen når telefonen ligger i lommen.

Emporia har riller på siden, noe som gir bedre grep.
Emporia har riller på siden, noe som gir bedre grep. (klikk for større bilder)

Stort er godt

(Emporia Life har enorme taster)
Emporia Life har enorme taster.

At telefonen er stor er på ingen måte negativt. Emporia Life er en telefon som eldre mennesker skal kunne finne, holde i hånden og bruke uten større problemer, og den har derfor blitt utstyrt med digre taster med stor og synlig skrift. Her skal det med andre ord mye til før du bommer.

Tastene er ikke lydfrie, og det kommer tydelige klikkelyder når du trykker på dem.

Emporia Life er en skyvetelefon, noe som betyr at tastene kan skyves inn under skjermen når de ikke brukes. Det er ikke noe problem å skyve tastene inn og ut. Dette både på grunn av telefonens størrelse, og at den har fått riller på sidene, noe som gir et veldig bra grep.

Telefonen har store og markerte snarveistaster på toppen.
Telefonen har store og markerte snarveistaster på toppen.

Skjermen har fått en størrelse på 2,7 tommer, noe som også er godt over gjennomsnittet for dagens mobiltelefoner.

Teksten på skjermen er så stor og tydelig at man skal ha veldig svakt syn for å ikke klare å lese den. Det er brukt klare kontraster, med sort skrift på oransje bakgrunn.

Emporia Life har fått mange praktiske snarveistaster. På venstresiden finner du taster for å sku volumet opp og ned, og på oversiden av telefonen finner du egne snarveistaster for tastelås, lommelyktfunksjon og vekkerklokke. Alle snarveiene er markert med store og logiske symboler.

Egen nødknapp er på plass. (Klikk for større bilde)
Egen nødknapp kan ringe opp pårørende dersom det skjer noe.

Egen nødknapp

Den mest oppsiktsvekkende snarveistasten finner du imidlertid på baksiden. Her er en stor, rød knapp innfelt i telefonen. Denne tasten er beregnet på nødstilfeller, og kan forhåndsprogrammeres til å ringe opp fem forskjellige telefonnummer dersom du holder den inne i tre sekunder.

Når du har holdt inne knappen i tre sekunder, kommer det en høy alarmlyd som forteller at telefonen ringer til nummer én på listen. Dersom mottakeren ikke har tatt telefonen i løpet av 60 sekunder, ringer telefonen opp nummer to, og så videre. Når en mottaker har tatt telefonen må vedkommende trykke "0" for å bekrefte at samtalen er i gang, og unngå at telefonen ringer videre til nestemann på listen.

Du kan også stille inn telefonen til å sende en "nød-SMS" til de som er på listen når du aktiverer alarmknappen.

(Klikk for større bilde)
Skjermen viser sort skrift på orange bakgrunn.

Lettforståelige menyer

Telefonmenyene i Emporia Life er svært enkle. Dersom telefonen er lukket, er telefonlisten til enhver tid synlig på skjermen. Dermed er det bare å bla nedover for å finne den du vil ringe. Blar du oppover kommer du til oversikten over sist oppringte nummer, ubesvarte anrop og mottatte tekstmeldinger.

Menyene er oversiktlige, og har stor skrift.
Menyene er oversiktlige, og har stor skrift.

For folk som aldri har brukt en mobiltelefon før vil det nok kunne ta litt tid å sette seg inn i menyene, men det skal likevel godt gjøres å lage dem enklere enn dette.

SMS-funksjonen er strippet ned til det minimale, og inneholder for eksempel ikke ordliste. Du kan heller ikke skrive inn mer enn 160 tegn per melding.

Noe som muligens kan skape litt forvirring er at det er brukt en del forkortelser i menyene, som "kl.sl. og dato" og "s.kopi med SMS". Dette blir uansett bare småpirk på menyer som burde kunne læres av de aller fleste på kort tid.

(Taletidstesten er gjort i samarbeid med Telenor)
(Taletidstesten er gjort i samarbeid med Telenor)

Også brukermanualen er tilpasset dem som ikke har noe særlig kjennskap til mobiltelefoner. Her finner du tydelige illustrasjoner for alt fra å sette inn batteriet til hvor du plugger inn laderen. Dette er informasjon som mange av oss tar for gitt, men som uerfarne brukere vil kunne sette stor pris på.

Kort batteritid

Emporia Life holdt ut i fem timer og ti minutter da vi målte taletiden, noe som er bedre enn produsentens egne tall. Med tanke på hvor lite elektronikk det er under skallet i denne telefonen, er det fremdeles noe lite.

Dersom du skulle gå tom for strøm uten å ha laderen tilgjengelig, er det likevel ingen krise. Telefonen kan nemlig bruke tre AA-batterier istedenfor originalbatteriet dersom det trengs.

God talekvalitet

Talekvaliteten i Emporia Life er svært god. Lyden er ren og volumet kan stilles høyere enn vi er vant til. Dette er for mange eldre et av de viktigste punktene med en telefon, så at Emporia Life stiller sterkt her, overrasker oss ikke.

Lyden blir skurrete i områder med dårlig dekning, noe som forsåvidt gjelder alle mobiltelefoner på markedet. Det finnes heldigvis uttak for ekstern antenne, noe som kan forbedre lyden der signalene ikke er optimale.

Konklusjon

Emporia Life er kort sagt den enkleste mobiltelefonen vi har prøvd. Tastene er så store at det nærmest er umulig å bomme på dem, og hver tast har store og logiske symboler.

Konklusjon

dsad
+ Store taster
+ Stor og oversiktlig skjerm
+ Enkel å bruke
+ God talekvalitet og høyt volum
+ Egen tast for nødstilfeller

dsad
- Litt dyr
- Litt kort taletid

Menyene er lett forståelige, og skriften på skjermen er flere ganger større enn på de fleste andre mobiltelefoner. I tillegg til å være lett å bruke, har telefonen en egen nødknapp som ringer opp forhåndslagrede numre, noe som fort kan være avgjørende for utfallet i akutte nødstilfeller.

Moderne funksjoner og teknologi i mobiltelefoner er veldig ofte grunnen til at mange eldre ikke vil bytte ut fasttelefonen sin. Ettersom Emporia Life kun kan brukes til ringing og tekstmeldinger – og leverer på begge områder – er dette den perfekte telefonen for sin målgruppe.

Amobil takker Tello.no for utlån av Emporia Life.

Emporia Life

Vis større

Tello Emporia Life med abonnement

Tello Emporia Life

Tello Emporia Life med abonnement

Tello Emporia Life

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen