Test

Emire & Lillebror - 99% ærlig

De to tidligere medlemmene av Minoritet1, Emire & Lillebror, har fått mye oppmerksomhet det siste året. Først gjennom føljetongen "Glatte Gater" på NRK der minoritetsungdommene ble fulgt tett i to år. Dokumentarfilmutgaven av denne, "99% ærlig", går nå på norske kinoer. Her har Emire & Lillebror bemerket seg med et sjarmerende og kjærkomment bidrag til en relativt teaterhøgskole-dominert norsk filmhøst. Men hvordan låter "99% ærlig" i plateformat?

Emire & Lillebror gjør seg fortjent til oppmerksomheten, men mangler fortsatt litt før de treffer 100%.
Emire & Lillebror gjør seg fortjent til oppmerksomheten, men mangler fortsatt litt før de treffer 100%.

Absolutt norsk 2

"Jeg viser deg hele pakka/fra første kebabsjappa//". Emire & Lillebror fronter det de kaller "norsk 2" og er både stolte og klare på hvor de har sine røtter. Albumet "99% ærlig" er en virkelighetsskildring fra innvandrer-Oslo som klarer å være velment uten å bli endimensjonal. Utover et kjærlig og nærmest sjangerriktig angrep på politiet i Avor (Baosh sangen) fremstår de to gutta som reflekterte, åpne og med hjertet på rett sted. Det overrasker meg faktisk hvor lite provoserende denne plata er til å være en norsk raputgivelse.

Forøvrig er albumet et merkelig produkt. På den ene side er den utformet som et slags soundtrack til filmen med samme navn, ganske sikkert av markedsmessige årsaker. På den annen side er det jo bare halvparten av de fire som ble portrettert på lerettet som gir ut plate. Enten burde Emire & Lillebror gitt ut noe frittstående eller så burde dette vært kategorisert som filmmusikk. I stedet bærer "99% ærlig" preg av hastverk. Låtene er uslepne og det er mye vilje, men altfor lite struktur. Låtene som gjestes av Amina & Haji fra dokumentaren skiller seg også litt ut som mykere i kantene enn resten.

Potent, men upresist

Emire & Lillebror sier det enkelt og har mye på hjertet. Men de ender litt for ofte opp med nødrimsbaserte gjenfortellinger av i utgangspunktet gode historier. Derfor hadde nok ikke et år til eller to i hardselene skadet. På beatfronten lener de seg stort sett på synthbaserte midtempo-produksjoner, men det er først når tempoet skrues opp at det begynner å låte. Det som gir mersmak her er faktisk bonussporet Sjel i hver linje. Usikker med Amina er kanskje den mest lystige låten, men den skjemmes av nødrim av sorten: "jeg er usi-kker/ på om du-er-den/jeg har lett-etter/du må be-vise.//"

Ærlighet kan være så mangt. Men dessverre er ærligheten her litt som i en norsk ungdomsfilm: tekstene løfter dem bare unntaksvis over personlige utleveringer om damer, røtter, fremtid og drømmer. La gå at enkelte klisjéer fungerer, men det blir litt mye av det gode. Som på Vekk meg opp hvor gutta faktisk ber om å få slippe å leve i drømmen. Det er viktig med betraktninger fra innvandrerkidsa. Og Emire & Lillebror blir både sett og hørt ettertrykkelig med filmen og plata "99% ærlig". Men jeg tror kanskje filmen er viktigere enn musikken. Som et soundtrack til filmen er dette brukbart, som frittstående plate er den midt på treet.

Konklusjon

Det er vanskelig å mislike et så velment produkt som "99% ærlig". Særlig når det kommer fra en duo som så tydelig er sultne på suksess. Men for å være helt ærlig: Det blir aldri stor musikk av det. Gutta er fortsatt best på film.

Emire og Lillebror 99% ærlig   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen