EM64T truer Itanium


Kan EM64T true Itanium sin eksistens?

I august startet Intel leveringen av sine Xeon-prosessorer med 64-bits utvidelser, kjent som EM64T. Grunnen til at dette produktet ble lansert var nok helt klart at Intel ikke kunne sitte på gjerdet og se på at AMD anskaffet seg tusenvis av kunder på x86-64-plattform. Inntil EM64T ble lansert hadde AMD faktisk ingen reell konkurranse i dette segmentet ettersom Itanium-prosessoren kun opererer i ren 64-bits modus.

Talsmenn for Intel ga uttrykk for en tid tilbake at man ikke ønsket å ødelegge fremtiden for Itanium ved å blande inn 64-bits på Pentium 4 og Xeon. Denne strategien måtte man imidlertid endre tidligere i år. Selskapets Abhi Talwalkar bekreftet på Intel Developer Forum denne uken at introduksjonen av EM64T faktisk har hatt negativ innvirkning på utbredelsen av Itanium-systemer.

Grunnen til dette er naturlig nok at kundene har flere systemer å velge mellom. I tillegg er det et meget aktuelt moment at x86-plattformen har langt større kompatibilitet med ulike former for programvare enn Itanium. De fleste vil nok kalle Itanium-plattformen relativt begrenset med tanke på fleksibilitet og bruksområder.

Man trodde først at AMD Opteron kun ville bli en konkurrent til Intel Xeon, men det viste seg etterhvert at den også kunne konkurrere med Itanium på flere områder. Det kan derfor karakteriseres som ganske naturlig at aktualiteten til Itanium synker ytterligere nå som også Intel leverer 64-bits x86-prosessorer ("Nocona").

Itanium vil definitivt forbli i markedet i flere år fremover, men et lite varsku er det uansett at prosessoren om noen år forventes å benytte samme sokkel som Xeon. Alan Priestley hos Intel sa for noen uker siden at Itanium kom til å konkurrere med Xeon på pris i løpet av 2007. Videre bekreftet han at ytelsen ville ligge 50-100 prosent høyere, men ga ingen detaljer om hva slags applikasjoner dette ville dreie seg om.

Forhåpentligvis vil kompatibiliseringen mellom Xeon og Itanium føre til en mer fleksibel plattform som gir rom for store oppgraderinger. Dette vil trolig forsterkes dersom prisnivået ligger tilsvarende for de to prosessorene. Et løfte om fletting en eller annen gang i fremtiden kan imidlertid også gi motsatt effekt dersom kundene ikke lenger vil bruke penger på en relativt dyr IA64-plattform når man har gode alternativer fra to til åtte prosessorer med enten Opteron eller Xeon.

Med to konkurrenter på x86-plattform i form av EM64T og AMD64 vil det nok bli generelt vanskeligere å overbevise nye kunder om å satse på Itanium. For brukere som krever ren 64-bits plattform er det på den annen side fortsatt Itanium eller eventuelt RISC-prosessorer som gjelder. Hverken Opteron eller Xeon kan erstatte Itanium på alle områder, men kan kanskje få kundene til å revurdere behovet for å rendyrke 64-bits?

(Kilder: Intel, ITWorld, The Register)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen