Test

Elvis Presley: The Early Years

Universal gir oss her en slags dokumentar om "kongen av rock & roll", og da som tittelen tilsier; om de første årene. Vi møter en fattig og til dels sliten Presley-familie tidlig på femtitallet. Elvis selv famler rundt i tiden etter skolen, jobber som lastebilsjåfør og drømmer om en karriere innen musikk. Det kommer tidlig frem i filmen at Elvis er sterkt knyttet til familien sin, og da spesielt moren. Hans store ønske her i livet er å bli rik, så han kan kjøpe foreldrene et eget hus.

Starten på suksessen

Elvis, spilt av Jonathan Rhys Meyers, fremstår som en original skapning. Han går sine egne veier, opptatt av "negermusikk" og glattkjemmet hår. Han bruker endatil sminke. Den store sjansen som senere fører til Elvis’ store gjennombrudd kom da han oppsøkte det lokale plateselskapet, hvor han spilte inn en plate til sin mors bursdag. Han meldte sin interesse som vokalist, og ble etter hvert kontaktet av selskapet for noen prøver. De syntes gutten hadde talent.

Etter mye prøving og feiling greier Elvis å vise hva han er god for, og han gjør som alle vet, formidabel suksess. Han vrikker seg inn på topplistene, og flørter seg inn i hjertet på millioner av ungpiker verden over. Det hele er imidlertid ikke så enkelt. Med stor suksess følger også problemer av ulikt slag, og det får også godeste Kongen merke på kroppen. Han blir nødt til å kvitte seg med sin første manager for å greie å satse større. Elvis mister også sin første store kjærlighet Dixie idet karrieren tar av i rakettfart.

Alternativ tekst mangler
Elvis har fått husarrest av manageren sin.

Elvis-hysteri

Filmen prøver å gjenskape det hysteriet som oppstod rundt Elvis på femtitallet. Den vil gi oss et innblikk i hvordan han slo igjennom, og hva som egentlig førte til hans fall på syttitallet. For å gjøre dette er det stort sett Elvis sin stemme som synger, og Meyers mimer så godt han kan mens han etterligner de karakteristiske scenebeveglesene. Innimellom kommer også litt ekstra snacks for det Elvis-elskende publikum, i form av ekte svart-hvitt klipp som understreker at hendelsene var virkelige. Blant annet var Elvis’ entre i det militære helt vill. Jenter skreik og hyla, og de ekte klippene overgikk de nyinnspilte.

Denne filmen er blottet for spesialeffekter. Her er det Elvis i fokus for alle pengene. Mye av hendelsene må vi rekne med er sanne. Men man må også huske på å se den med et litt kritisk blikk, for ingen kan helt vite hva Elvis tenkte. Det er imidlertid hevet over enhver tvil at han hadde dametekke. Filmen viser her en rå og til tider skikkelig frekk Elvis som har gumlet for mange piller og har et ustabilt humør. Hans stjernestatus har gått han til hodet, og han kjefter på alle som kommer i hans vei.

Offer

Sånn sett er dette en sprek film. Den viser oss også baksiden av medaljen. Ensomheten, mangelen på noe å tro på og en morskjærlighet som nesten grenser til at Elvis kunne tenkes å være en mammadalt. Man mister på en måte illusjonen av Elvis som perfekt og stor. Han er bare like liten og følsom som mannen i gata.

Elvis er big "bisniss", noe hans manager "Obersten" vet å nyte. Filmen lar oss se en sliten og nedbrutt Elvis. Tross hans brutale, og noen ganger egoistiske fremferd ligger det i korta at han bare er et offer for sin egen suksess. Han må ha piller for å holde seg våken, piller for å sove og piller for å føle lykke. Det bærer rett nedover. Men publikum får ikke følge med helt til veis ende, for de aller fleste vet den stygge sannheten. At kongen etter hvert kollapser av sitt eget rusmisbruk.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen