Elon Musk forklarer hvordan han vil bombe Mars
(Bilde: Daein Ballard, Niklas Plikk/Tek.no)

Elon Musk forklarer hvordan han vil bombe Mars

For å legge forholdene til rette for liv på planeten.

Da Tesla- og SpaceX-sjef Elon Musk gjestet The Late Show for en stund siden, foreslo han å varme opp planeten Mars ved å bombe planetens poler med atomvåpen. Dette skulle frigjøre karbondioksid fanget i isen og dermed skape en drivhuseffekt som kan varme opp planeten og gjøre den beboelig.

Elon Musk kommer med sitt kontroversielle forslag på The Late Show.

Forslaget fikk mange til å heve et skeptisk øyenbryn.

Nå har den geniforklarte forretningsmannen forklart tankegangen sin litt bedre enn han klarte på TV. Der fremsto han nemlig som en halvgal superskurk, i alle fall ifølge programleder Stephen Colbert.

Vil ikke bombe selve planeten

Først og fremst ønsker Musk å rette opp i misforståelsen om at han ønsker å bombe selve planeten. Det han i stedet vil gjøre, er å sprenge bomber i atmosfæren:

Curiosity surrer fortsatt rundt på Mars. Det blir nok en stund til vi kan gjøre det samme.
Curiosity surrer fortsatt rundt på Mars. Det blir nok en stund til vi kan gjøre det samme. Foto: NASA

– Det jeg snakket om var å detonere en serie kjernefysiske eksplosjoner – veldig store etter vår standard, men veldig små etter katastrofestandard – og i praksis få to knøttsmå, pulserende soler over polene. De vil være over planeten, ikke på den.

Eksplosjonene skal finne sted med noen sekunders mellomrom, og samlet sett fungere litt som vår egen sol:

– Mange innser ikke at vår egen sol er en gigantisk fusjonseksplosjon, forklarer Musk.

Eksplosjonene vil ifølge Musk varme opp planeten, og starte drivhuseffekten:

– Dette vil omdanne den frosne karbondioksiden til gass, gjøre atmosfæren tykkere og varme opp vannet og så videre, for å skape en drivhuseffekt. Dette skaper en dominoeffekt som vil varme opp planeten, mener Musk.

Mange mener Mars kan gjøres beboelig

Forskere mener at Mars befinner seg i den ytre delen av det området i solsystemet vårt som regnes som beboelig. Om karbondioksid frigjøres vil det, som Musk sier, kunne skape en drivhuseffekt som varmer opp planeten.

En teoretisk forvandling fra ubeboelig ørken til levende planet.
En teoretisk forvandling fra ubeboelig ørken til levende planet. Foto: Daein Ballard

I tillegg vil det gjøre atmosfæren tykkere, og dermed skape økt lufttrykk på planeten. Dette vil igjen kunne gjøre forholdene bedre for vann i væskeform, som er en forutsetning for liv.

Å sprenge kjernefysiske våpen over polene for å frigjøre karbondioksid og på den måten skape drivhuseffekt, tykkere atmosfære og høyere lufttrykk er ikke så urealistisk som en kanskje skulle tro.

Da Musk opprinnelig luftet ideen sa Michael Shara, som er sjef for astrofysikkavdelingen hos American Museum of Natural History, følgende til MSNBC:

– Det er en smart idé på papiret. Men jeg tror ikke noen faktisk har tatt for seg fysikken i så stor detalj at vi kan si at det vil fungere.

Fordelen med denne metoden er at den i teorien er betydelig raskere enn mange av de andre foreslåtte metodene for å gjøre Mars beboelig.

Vann på planeten

I forrige uke annonserte NASA at de hadde funnet klare indikasjoner for at det eksisterer flytende vann på planeten.

På dette bildet kan du se de mørke rennene som NASA mener er skapt av vann i væskeform.
På dette bildet kan du se de mørke linjene som NASA mener er skapt av vann i væskeform. Disse oppstår ved jevne mellomrom. Foto: NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona

Dette vannet er imidlertid fult av perklorater, altså saltstoffer dannet av kosmisk stråling, og er både giftig og etsende. Faktisk er det så reaktivt at det kan brukes som rakettdrivstoff, ifølge Forskning.no. Ikke noe du vil ha på vannflaska, med andre ord.

Om menneskene skal kolonisere Mars i vår levetid, må de i alle tilfeller bo i beskyttende områder, ettersom selv Musks idé vil ta svært lang tid å gjennomføre.

Slik kan man bo på Mars »

(Kilde: Mashable)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen