Elleve tips for å bli rik på blogging

Å tjene penger på en blogg krever mye tid og arbeid.

Det første du må vurdere er hvorvidt du faktisk ønsker reklame på din jobb eller ikke.

Å forvente at dine lesere personlig skal betale for å holde seg oppdatert er for mye å forlange.

Reklame på blogg
Du må derfor også bestemme deg for hva slags reklame du vil ha. Google ads, Blogads, Fastclick, Adbrite og flere andre tilbyr enkle løsninger for reklame på blogger. Du får så betalt en viss sum per besøkende.

Hvis du vil fjerne mellomleddet kan du inngå personlige avtaler med selskaper. Dette tar tid og krever at du har en god blogg. Da er det greit å ha med noen tips på vegen.

Elleve enkle tips
Teknofil har lett på nett, og hos Times Online har vi funnet disse tipsene for å gjøre gode penger ut av en blogg:

1.   Skriv om å bli rik på blogging
Det finnes mange med samme ambisjoner som deg der ute. De trenger inspirasjon og info. For kjapt å få en stor og fast leserskare er dette da et godt tips. Putt inn et par intervjuer med vellykkede bloggere så blir siden ekstra het. Ta med historier om de som gikk adundas og du har en innertier.

2.   Skaff deg en bokavtale
Bloggere skriver som oftest mye. Etter et år med jevn blogging burde det i det minste være nok ord til å fylle en standard bok. Om kvaliteten også har et godt nivå, så kan det tenke seg at Aschehoug, Gyldendal eller Kanskje Galehuset Forlag er interessert.

Interaktive medier er i vinden, selg bloggen din som bok med vekt på at her kan leseren gå på maskinen og kommentere det de leser på sengen om kvelden.

3.    Skaff deg en nisje
For at folk skal lese nettopp din blogg jevnlig er det smart å fokusere på et spesielt område. Katten din vil nok ikke gjøre deg rik, men om du ikke kan skrive morsomme anekdoter så er for eksempel mat, klær, politikk, teknologi og kaffe velkjente temaer som har gitt opptil flere bloggere status som guruer. Men kanskje ikke rikdom, hvis du da ikke skriver om kaffe og får avtale med Friele. Den mannen har nok litt å dele ut til den suksessfulle..

En slager som alltid går igjennom på nett er nakne damer. Men det vil neppe gi deg noen avtale med Gyldendal.

4.    Få en jobb
Bloggen din vil kanskje ikke gjøre deg rik. Men gjennom å beskrive deg selv, din utdannelse og tidligere erfaring, så fins det kanskje arbeidsgivere der ute som trenger akkurat deg i en jobb.

Å markedsføre seg selv på nett er aldri dumt. Men husk at det du skriver gjerne blir lagret for alltid.

5.    Få sparken

For at bloggen din skal få lesere må andre folk høre om den. Om du får sparken på grunnlag av bloggen din vil du nærmest garantert få et oppslag i media. i 2002 fikk Heather B. Armstrong sparken fordi hun beskrev dårlige arbeidsmetoder i designhuset hvor hun jobbet. I dag er bloggen hennes den eneste blant de 100 mest leste som er spesielt rettet mot kvinner.

Heidi Nordby Lunde kombinerte både å få sparken og få jobb gjennom sin blogg Vampus Verden. Hun fikk, ifølge henne selv, sparken fordi hun brukte arbeidstiden på å blogge. Men så fikk hun da senere stilling som redaktør i ABCNyheter som en følge av sin blogginnsikt og skriving.

6.    Bli saksøkt
En skikkelig rettssak på grunnlag av grumsete kjendisbilder er en kjapp vei til rikdom og berømmelse. Bloggen Perez Hilton har flere ganger blitt saksøkt og lesertallene stiger for hver gang. Ja visst må han betale dyrt hver gang, men ingenting sammenlignet med hva han får tilbake.

7.    Gjør det billig

På tross av høy inntekt har ikke Mario Armando Lavandeira Jr. noe annet kontor enn et bord på den lokale kafeen. Ikke trenger han mer heller. Og bildene? De stjeler han.

Nettopp derfor blir han også saksøkt. En inntektsgivende kjedereaksjon.

8.    Få tak i et nyhetsscoop
Å smelle til med et skikkelig scoop er alle journalisters drøm. Mannen bak Drudge Report, Matt Drudge, fikk ikke engang jobb som journalist. Mye på grunn av hans noe tabloide blogg hvor det meste var oppspinn. Det var helt til han skrev at Monica Lewinsky hadde hatt en liten historie med Bill Clinton.

Plutselig var ikke bloggen hans så avskydd likevel.

9.    Bli kjøpt opp
En god blogg og en stor leserskare betyr at bloggen din er verdt penger. Hvis noen kjøper den opp kan du tjene mye mye mer. Jason Calcanis skapte en haug med blogger som ble godt lest.

Han solgte like så godt hele sulamitten til AOL i 2005. I følge ryktene fikk han 25 millioner dollar.

10.    Skriv på engelsk
En norsk blogg er god hvis den har 1000 lesere. Men 1000 lesere gir ikke mye inntekter. Skriv på engelsk og du kan nå millioner av mennesker verden over. Millioner av mennesker betyr millioner av kroner.

Men Gyldendal vil nok neppe slippe din engelske bok. Men Penguin Classics er jo heller ikke noe dårlig forlag.

11.    Skriv lister
Det sies støtt og stadig at folk ikke liker å lese mye på nett. "Skriv kort!" får vi nettjournalister stadig høre. Dette er stort sett tull, i hvertfall så lenge du skriver bra og deler opp mengden av ord.

Lister er derfor ypperlig bloggmateriale. "Verdens 10 morsomste bilder", "De ti peneste kjendisene", "Joggesko som aldri skulle ha vært solgt" eller også "Ti tips for å bli rik på blogg". Enkelt å skrive, enkelt å lese, penger i kassa for deg.

Les flere tips om blogging her.

Lykke til!

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen