(Bilde: Helt, CC-ShareAlike)

Elkjøp: Vi skal ikke lure kundene

Har lært av prisjuksingen julen 2010.

Midt i julestria for to år siden, avslørte VG at de store elektrovarehusene, Expert, Elkjøp og Lefdal, jukset med prisene. Avsløringen viste at kjedene systematisk satt opp prisene på populære julegaver før jul.

Verst av de tre den gangen var Elkjøp, som nå lover at dette ikke skal gjenta seg.

– Vi skal ikke lure kundene. Dette tar vi ekstremt seriøst, og vi har innført en helt ny måte å fastsette pris på, sier Andreas Niss, administrerende direktør i Elkjøp Norge, til Dine Penger.

– Det er VG som har endret hele måten vi jobber med pris på, sier han.

Mer enn doblet prisen

I avsløringen kom det frem at varehuset for eksempel hadde mer enn doblet prisen på et ostesmørbrødjern, fra 149 kroner til 399 kroner, i løpet av to uker i desember.

En dampgenerator økte med 700 kroner på to uker, fra 799 kroner til 1495 kroner. Et strykejern fikk nesten tre ganger så høy pris på samme tid, fra 199 kroner til 549 kroner.

Det fikk Forbrukerrådet til å fyre seg opp:

– Nei, det går ikke an! Det er jo helt enormt. Eksemplene viser at dette er helt bevisst prispolitikk, for reell utnyttelse av forbrukerne. Jeg oppfatter dette som direkte umoralsk, og dårlig forretningsskikk, sa forbrukerdirektør i Forbrukerrådet, Randi Flesland, til VG.no den gangen.

Ingen lokal prising

Til Dine Penger forteller Niss at de nå har endret måten prisene blir satt i butikken. Før kunne hver enkelt butikk sette egne priser, men det er det slutt på. Prisene blir satt sentralt, noe ingen lokal butikk får lov til å overstyre.

VG har kommet over interne e-poster, der salgssjefen i Elkjøp sterkt poengterer hvor viktig det er at prisene i butikken følger det som er satt sentralt.

Videre har nyhetsmediet fått se det komplette regnearket som viser prisutviklingen så langt i år. Dette regnearket bekrefter at prisene ikke har blitt justert opp, selv før julesalget.

– Julesalget det året gikk til helvete. Vi var rett og slett nødt til å endre oss, sier Niss til Dine Penger.

Følg prisene selv

I Prisguiden vår kan du selv følge prisutviklingen, og finne den laveste prisen på et produkt til enhver tid. Her kan du også sjekke prishistorikken fra uke til uke, for å se om varen har vært billigere før.

(Kilde: Dine Penger)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen