Elite-optikk fra Nokia

Nokia er virkelig i storslaget i dag, og har lansert tre telefoner i den nye N-serien. N91 har lydmuligheter som gjør at den kan konkurrere med Apples iPod, mens N70 er den hittil minste 3G-telefonen med Series 60. Den tredje telefonen som ble lansert er N90, en telefon med høy fokus på bildekvalitet.

Carl Zeiss-optikk og autofokus
Kameraet til N90 har faktisk fått optikk fra anerkjente Carl Zeiss, noe som mildt sagt lover bra for fotointeresserte mobilbrukere. Kameraet greier å ta bilder med en oppløsning på opp til 1600 x 1200 punkter, altså 2 megapiksler.

I tillegg til den høye oppløsningen har kameraet fått autofokus, noe som må sies å være svært unikt på mobiltelefoner. Ved å trykke knappen halvveis ned vil linsen fokusere, og bildet blir tatt sporenteks når man trykker den helt ned. Telefonen har også fått blitz, noe som gjør det mulig å ta bilder i ellers svakt belyste lokaler - så lenge motivet ikke befinner seg stort lengre borte enn 1,5 til 2 meter. Man har også muligheter for å velge om blitzen alltid skal være på, om den alltid skal være av, eller enkelt og greit om telefonen skal skru på blitzen når det trengs.

Kameraet har også gode muligheter for å ta opp videoklipp. Videosnuttene har CIF-oppløsning, noe som betyr en oppløsning på 352 x 288 punkter.

Det er kanskje overflødig å nevne at telefonen har fått en dedikert tast for å starte kameraet.

Det er også godt å se at Nokia har gått bort i fra 3GP-formatet vi har sett i tidligere telefoner, noe som setter klare begrensninger for hvilke programmer man kan bruke til å spille av klippene senere. Istedetfor blir klippene lagret i MP4-format, og kan dermed spilles av både i Apples Quicktime og Microsofts Windows Media Player - og en rekke andre mindre kjente spillere selvsagt.

Skjerm for den kresne
Et bra kamera trenger en dugbar skjerm, og dette har Nokia nå forstått. Den interne skjermen leverer nemlig en oppløsning på hele 352 x 416 punkter, noe som sørger for et knallskarpt bilde - noe som er forståelig når man tar i betraktning at denne oppløsningen er presset inn i en skjerm med en fysisk størrelse på 2,1 tommer. Fargedybden på 262 122 farger gjør heller ikke saken dårligere.

I tillegg til den oppsiktsvekkende hovedskjermen har N90 fått en ekstern skjerm, som heller ikke er av de verste vi har sett. Med en oppløsning på 128 x 128 punkter og en fargedybde på 65 536 farger burde det ikke by på problemer å benytte denne skjermen som søker når man bruker kameraet.

Når man knipser bilder med to megapikslers oppløsning kreves det at man har mye minne. N90 har ikke mer enn omtrent 31 MB med minne tilgjengelig for brukeren, noe som i lengden blir litt lite. Det er derfor på sin plass at telefonen har støtte for minnekort av typen RS DV-MMC. Det følger for øvrig med et kort med en kapasitet på 64 MB når man kjøper telefonen.

Minneporten har heldigvis HotSwap-funksjon, noe som betyr at man kan skifte minnekort på et par sekunder, mens telefonen er slått på. De som har prøvd N-Gage eller lignende telefoner som ikke har denne muligheten, vet å verdsette HotSwap-porter.

Dimensjonene til N90 tillater ikke akkurat små bukselommer. Med mål på 112 x 51 x 24 mm og en vekt på hele 173 gram er telefonen mildt sagt en kjempe. Det er imidlertid en kjent sak at god optikk veier mye, og de som er i målgruppen for denne telefonen vil nok bry seg fint lite om størrelsen.

N90 er i likhet med de to andre telefonene i N-serien en Series 60-telefon, og kan by på både blåtannstøtte og 3G. Man kan dermed si at Nokia for alvor har kastet seg på 3G-bølgen.

Nokia slipper N90 på markedet i allerede i løpet av sommeren. Prisen er foreløpig ukjent, men stikkord som Carl Zeiss og 352 x 416 punkters skjerm vil nok bidra til at denne enheten havner i en temmelig stiv prisklasse.

(Kilde: Nokia)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen