Elever mister fokus med PC

Ifølge ny kunnskapslov skal alle elever ved videregående skoler i Norge få grunnleggende digital kompetanse gjennom skolen. Kombiner med at alle elever skal ha gratis læremidler innen 2009, så betyr det at alle elever og lærere skal utstyres med bærbare PC-er innen samme tidsramme.

Men inntoget av bærbare i klasserommet stiller nye krav til lærerne.

Kjempeavtale for Dell
Dell kunngjør nå at de har gjort avtaler med flere norske kommuner om levering av bærbare PC-er til videregående skoler. Både Buskerud, Vestfold, Oppland og Hedmark har nå inngått avtale med selskapet om levering av 12.000 bærbare maskiner som skal stå på skolepulter til høsten.

- Dette er en viktig kontrakt for oss i Dell. At fire store fylkeskommuner velger oss, bekrefter vår posisjon som en ledende leverandør til skolesektoren, og det er vi stolte av, sier Tor Austenå, salgsdirektør i Dell Norge i en pressemelding, ifølge Dagensit.

Fra før av har Østfolkd fylkeskommune inngått en avtale med Dell om levering av nye maskiner til skolestart.

Utfordring for lærere
Men inntoget av digitale læringsverktøy til norske skoler skaper nye utfordringer for lærerene. Høyskolelektor ved Høyskolen i Bergen Tjalve Gj. Madsen advarer mot at elevenes fokus forsvinner med bærbare maskiner. Ifølge Forskning.no mener han undersøkelser i Hordaland viste at lærerne har en stor utfordring foran seg for å hindre at elevene spiller spill og surfer på nett i timene.

- Mange lærere hadde verken tilstrekkelig praktisk eller teknisk kompetanse, eller pedagogisk kunnskap om hvordan de kunne bruke verktøyene i læringsøyemed. Dette er viktige grunner til at elevers pc-bruk i skoletiden i noen tilfeller kommer ut av kontroll, sier Madsen ifølge Forskning.no.

For å bedre dette vil nå Hordaland fylkeskommune trene alle sine lærere både i å bruke verktøyene, og også hvordan de kan ta ledelsen for å unngå at slik bruk ikke tar fokuset bort fra lærdommen som er skolens primære mål.

Skolene må jobbe med PC
Østfold fylkeskommune har på sin side også opplevd lignende problemer, men har likevel stor tro på PC-er i undervisningen. Ved Fredrik II videregående skole har de i dag 400 bærbare maskiner til elevene. Fra høsten av vil de fordoble dette antallet, men rektor Jens Nicolaisen ser ingen grunn til å gå tilbake på prosjektet.

- Mange lærere tar raskt i bruk maskinene og har stor nytte av disse i undervisningen. Andre bruker litt mer tid på å venne seg til bruken av maskinene som læringsverktøy og må bygge opp kompetansen underveis. Vi har merket at det kan være forstyrrende med surfing og spilling, men å fjerne maskinene fra undervisningen er ikke et alternativ. Det er helt klart flere positive enn negative sider ved å bruke PC i skolen, forklarer Nicolaisen Teknofil.

Han kan ikke se for seg at en skole i Norge i dag kan operere uten PC i undervisningen, og han tror at dette er et prosjekt som vil gå seg til over tid.

- Jeg er gammel nok til å huske at kalkulatoren ble innført i norsk skole. Også da kom også argumentene om at dette ville være forstyrrende og forenklende. Selv jobber vi hele tiden med å følge opp dette prosjektet og jeg har større tro på at de ansatte lærer av hverandre. Jeg tror interne tips og råd er langt bedre enn at vi gjennomfører store masseseminarer, forklarer han.

Gjenåpnet Youtube
Likevel har skolen innført visse begrensninger på hva elevene kan benytte skolens nettlinjer til. Blant annet har de blokkert for sosiale nettsamfunn, gambling og msn. De sperret også Youtube en stund, men dette ble møtt med kritikk av lærerne.

- Lærerne selv ville ha åpnet denne nettsiden igjen. De mente den fungerte godt for læring av språk og samfunn, sier Nicolaisen.

Det er altså langt fra all surfing i undervisningen som er helt bortkastet læringsmessig. Selv i fysikktimen kan Youtube komme godt med.Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen