Eldremobilene kommer

"Eldremobilen" er laget for dem som bare vil ringe og kanskje sende en tekstmelding i ny og ne. Det er faktisk ganske mange av dem, men de er i stor grad ignorert av produsentene, som har gjort digitalkamera og mobilt internett til standardutstyr- og funksjon i omtrent alle mobiler.

Ikke så smart
Vodafone Simply har for eksempel ingen ikorner på skjermen. Ikoner oppfattes nærmest intuitivt av PC-brukere, men de forvirrer dem som ikke er vant til et slikt grensesnitt – de vet knapt at det finnes noe slikt.

Den enkle mobilen, som ikke nødvendigvis er bare for eldre, baserer seg trygt på at 85 prosent av mobiloperatørenes omsetning er mobil tale, og at SMS står for mesteparten av resten.

Dagens mobiler har så mange funksjoner at de ligner på PC-ene også bruksmessig. Hvor mange er det egentlig som bruker kontaktlistene som nesten alle mobiltelefoner har?

Ikke så liten
Vodafone Simply er ikke spesielt liten, og det er med hensikt. Den er såpass stor at både tastene og skjermen er enkel å lese, selv for dem som ikke har så godt syn lengre (eller aldri har hatt det).

Ikonene glimrer med sitt fravær. Når batteriet nærmer seg utlading kommer det ikke noe blinkende batterisymbol på skjermen, bare en tekstbeskjed som sier ”Lad meg opp”. Vodafone Simply leveres med en base som mobilen plasseres i og som lader den opp. Den ligner faktisk ganske mye på en vanlig, trådløs DECT-telefon.

Tidligere har produsentene laget meget enkle mobiltelefoner som har vært beregnet på eldre som kan bruke dem i en nødssituasjon, men Vodafone Simply tar sikte på mobilbrukere som ikke er i nød for annet enn enkel bruk. Den lanseres i løpet av høsten i USA og åtte europeiske land, blant dem Sverige.

Dem som har penga
Simply-modellens ankomst skyldes flere ting. Blant annet har også mobilbransjen forstått at den mest kjøpekraftige delen av befolkningen – de over 50 år – ikke mottar noe særlig markedsføring som er rettet mot dem. De lar seg ikke påvirke av de uunngåelige snowboarderne som svever opp-ned under himmelen i sagge-bukser.

I tillegg har Vodafones egne undersøkelser vist at folk mellom 35 og 55 år kvier seg for å gå inn i Vodafone-butikker og spørre om nye mobiltelefoner – for der møtes de av salgspersonale med snittalder på 24 år som strør om seg med ord og forkortelser de ikke kjenner.

Nei til gatesurf
Mobilt internett og multimedia har i flere år allerede vært mobilbransjens hellige gral. Men surfing, MMS og andre avanserte tjenester er tydeligvis ikke så interessant for store brukergrupper. Cap Gemini har gjort en undersøkelse som viser at mens 64 prosent av 15-17-åringene gjerne vil ha mobilbrowser, multimedia og alt det andre som ikke er tale/SMS er det barer 32 prosent av aldersgruppen 45-54 og 25 prosent av dem over 55 som vil ha det.

Det kan hende at de vil ha det etter hvert. SMS-trafikken vokser i dag kraftig blant eldre brukergrupper. Men det tok nesten ti år før det begynte å skje.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen