Eldre bruker lite nett
Teknofil

Eldre bruker lite nett

Annonsør­innhold
Les hele saken »
Regjeringen har som mål å nå 100 prosent bredbåndsdekning. Ifølge Fornyings- og administrasjonsdepartementet (FAD) er de svært nære ved å nå dette målet. Samtidig er det mange nordmenn som ikke anskaffer seg bredbånd selv om det er mulig.

60 prosent uten nett
Ifølge FADs egne tall er det hele 34 prosent av Norges befolkning som ikke har bredbånd i private hjem. FAD selv mente dette kunne ha mange årsaker, men ønsket å utrede disse nærmere. En ny undersøkelse viser at det er spesielt de eldre som henger etter. Hele 60 prosent i aldersgruppen 65 - 75 velger å ikke anskaffe seg bredbånd hjemme. Årsaken er at de mener bredbånd og prisen for datautstyr er for dyrt og for vanskelig å ta i bruk. Det er samtidig flere som ikke vet at det er mulighet for bredbånd der de bor. FAD ønsker derfor en mulighet for honnørrabatt på bredbåndstjenester, bedre service for eldre og bedre informasjon om bredbåndsdekning.

- Svarene viser at det er behov for tilpassede produkt- og tjenesteløsninger for seniorsegmentet. Graden av tilpasning må øke i takt med målgruppens alder, står det i rapporten.


En ny rapport viser at mange eldre gjemmer seg for Internett.

Utfordringen er motivasjon
Seniornett er den organisasjonen som har jobbet målrettet med å få eldre på nett her i landet. De arrangerer kurs for eldre og har informasjonskampanjer for å få frem hvorfor Internett er viktig. De er i stor grad enige i funnene som finnes i rapporten, men de tror ikke prisen spiller en så stor rolle som rapporten slår fast.

- Prisen er ikke en stabbestein her, de eldre står som ofte økonomisk sett godt stilt. De er derimot ikke villige til å foreta impulskjøp av et produkt som de er usikre på hva skal brukes til. Det er i stor grad motivasjonen vi sliter med. Mange er usikre på hvorfor de skal ta i bruk nettet, sier daglig leder i Seniornett Tore Langemyr Larsen, til Teknofil.

Blir et demokratisk problem
Han mener det er svært viktig å få frem dette. Om de eldre ikke er på nett vil det medføre et demokratisk problem.

- Vi tror det er veldig viktig at de eldre også kommer seg på nett. I Skandinavia har vi en form for eldrefobi, men det er viktig at de eldre blir hørt. Ikke bare i fremtiden, men også i dag er vi avhengige av nett for å komme frem i den offentlige debatten og holde oss oppdatert. For eksempel er det mange eldre som irriterer seg grønnjævelig over at Dagsrevyen ber deg lese mer på nrk.no for å følge med på nyhetssaker, sier Larsen.

Det er samtidig flere tjenester, både offentlige og private som flyttes over på nett slik at det etter hvert blir vanskelig å leve uten Internett.


Seniornett jobber kontinuerlig for å få flere eldre på nett.

Det offentlige må ta økonomisk ansvar
Å få frem dette til de eldre slik at de ser nytteverdien av Internett er et av Seniornett sine formål. Gjennom sine kurs ser de at de eldre er svært interesserte og nysgjerrige på nettet, men det tar litt lengre tid å lære seg hvordan det fungerer.

- De eldre har ikke vokst opp med Internett og de trenger litt repetisjoner før det sitter, men læringsviljen hos våre kursdeltakere er stor. På Seniorsurf-dagen i år hadde vi arrangementer på 301 steder som alle var godt besøkt. Samtidig ser vi at det er en økonomisk utfordring her hvor vi stadig må tigge penger. Vi ser gjerne at private aktører bidrar i større grad, men det offentlige må også ta sitt ansvar her, påpeker Langemyr til slutt.

Når offentlige tjenester flyttes over på nett er det ekstremt viktig at hele befolkningen fortsatt har mulighet til å delta i den demokratiske prosessen.

Seniornett holder jevnlig nettkurs for eldre. For å se deres tilbud og lese mer om organisasjonen kan du gå inn på seniornett.no.


Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen