El Cuero tar karrieren i egne hender

Etter en vellykket konsert i Trondheims storstue Studentersamfundet lørdag 18. oktober, hadde Kulturos utsendte en samtale med El Cueros energiske trommeslager Håvard Takle Ohr.

Gruer seg

Den tre år gamle konstellasjonen har blitt omtalt som Norges beste rockeband. De blir spådd å tette tomrommet etter Madrugada, og det ferske albumet "A Glimmer Of Hope" er ifølge Kulturo en av årets beste, norske rockeplater. Takle Ohr er stolt og takknemlig for de strålende kritikkene.

Gjengen bak El Cuero.
Gjengen bak El Cuero.

- Det er brutalt å bli anmeldt, og vi gruer oss alltid i forkant. God omtale i mediene påvirker selvfølgelig hvor mange oppdrag vi får. Bandet er fremdeles i en oppbyggingsfase, og vi er ikke garantert at folk kommer på konsertene. Selv synes vi at CD-en er fet, men det skal jo litt til at alle andre skal mene det samme. Vi er veldig takknemlige.

Som potensielle arvtakere etter Madrugada er det på sin plass å spørre hva slags forhold El Cuero har til Norges kanskje største band. Takle Ohr forteller at de er glade i Madrugada og har stor respekt for hva de har fått til.

- Sammenligningen kan vi delvis forstå. På samme måte som Madrugada spiller vi mollstemt og litt dyster musikk. Men vi er langt mindre melankolske.

Alle må være enige

De firetallige countryrockerne har en moderne måte å organisere seg på. Hvert medlem har sin rolle og dessuten gjør de det aller meste selv.

- Brynjar er bandets kreative leder. Det er han som skriver tekstene og lager musikken. Likevel er det god plass til improvisasjon, og vi har en veldig kollektiv tilnærming til det å lage låter. Ingenting havner på plate uten at alle er enige om at det høres bra ut. En sang kan bli til på alt fra fem minutter til to dager.

- Vi har valgt å gi ut musikken vår på eget selskap, Gravel Road Music. Sammen med Øyvind tar jeg hovedansvaret for kontorarbeidet. Som relativt rutinerte musikere har vi masse erfaring med rigging og spilling, men papirarbeidet var et ukjent felt for oss. Det har vært mye å sette seg inn i og det er masse arbeid. Men vi har det jævlig gøy!

Som mange av verdens store band velger altså El Cuero å ta full kontroll over karrieren. De finansierer alt selv og får andre til å jobbe under seg.

- Pengene vi tjener går tilbake til bandet. Selv om vi sitter igjen med en del penger etter en turne kan vi være blakke privat. Derfor tar vi på oss oppdrag utenfor, som backingmusikere eller lignende. Vi har vært fulltidsmusikere siden 17-årsalderen. Faktisk har vel ingen av oss hatt noen ordentlig jobb bortsett fra siviltjenesten.

Kjøp musikk!

I disse nedlastningstider kan man undre seg over at et nokså nyetablert band velger å satse på å etablere et plateselskap.

- Vi vil oppfordre folk på det sterkeste til å handle musikk! Nettet er en ypperlig arena for å høre på musikk, men det er viktig at vi fortsetter å kjøpe plater. Musikerne skal tross alt ha noe å leve av. Nettopp her ligger motivasjonen vår: Vi vil lykkes, og det å drive band er å drive business. Vi er litt naive, vi tror det er mulig. Seriøse, norske musikere har dessuten et kjempebra statlig støtteapparat rundt seg som gjør drømmen mer realistisk.

El Cuero har planene klare for det kommende året.

El Cueros nyeste album.
El Cueros nyeste album.

- Først blir det konserter i blant annet Lillestrøm, Fredrikstad og Oslo. Våren 2009 skal vi turnere i Nord-Norge og Stavanger. Og så håper vi på en bra festivalsommer. Vi har gode minner fra Øyafestivalen i sommer hvor vi spilte for flere tusen publikummere. Utover høsten begynner vi kanskje å tenke på en ny plateinnspilling. På sikt kan det bli aktuelt å prøve seg utenfor Norge, men først vil vi etablere oss ordentlig her hjemme. Vi har ikke en spesielt nordisk lyd, så jeg tror det potensielle markedet er bredt.

Ikke et politisk band

CD-en "A Glimmer Of Hope" har fått tittelen fra en av låtene.

- Begrunnelsen er ikke særlig dyp. Vi hadde lyst til å ha en tittellåt, og gikk igjennom alle de ferdige tekstene. I begynnelsen var vi ikke så happy med den, men den vokste på oss. Egentlig har vi hatt litt flaks, den er jo relevant til situasjonen i verden, med kun tre uker igjen til det amerikanske presidentvalget. Men folk får legge hva de vil i tittelen. Selv om vi er politisk engasjerte som privatpersoner er vi ikke et politisk band. Iallfall ikke foreløpig.

På tampen spør jeg om de har noe spesielt de ønsker å si. Den blide trommeslageren blir ivrig.

- Vi slipper plata på vinyl om to uker, den anbefales!

Anbefalingen er herved gitt.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen