El Caco - From Dirt

Kompakt, aggresivt og pompøst. Alarmprisvinnerne fra 2005, El Caco, er tilbake. Albumet "From Dirt" åpner med radiosingelen "Beyond Redemption", en låt som er best forbigått i stillhet. Det vekkes ikke tillit fra første riff her. Faktum er at albumet sett under ett blir for variabelt til å virkelig strekke seg opp blant sjiktet med virkelig bra norske metalalbum. På sitt beste er El Caco et massivt monster som slår godt fra seg, men det er bare halve albumet som er på dette nivået.

"From Dirt" har like deler med knallspor og middelmådige låter.

Radiohit eller radioshit?

Radiosingel betyr radioformat og dermed klokker førstesporet inn på korte 2:49 - heldigvis. Herifra og ut er alt så mye bedre. El Caco spiller stonermetal, og til tider gjør de det svært bra. Bandet har helt klart et stort potensiale, og det er forståelig at albumet har blitt såpass hypet i forkant av utgivelsen.

Låter som "Crash & Burn", "Shadows of Undone", "Code Red" og tittelsporet "From Dirt" redder dagen, og albumet. Det som kjennetegner hva som fungerer er drivet og at overgangene sitter som støpt. Det nytter ikke å lage bra vers og refreng hvis disse ikke knyttes sammen på en overbevisende måte.

Fengende og tøft / gjentakende og kjedsommelig

I all enkelhet er halve albumet fengende og tøft, og den andre halvdelen gjentakende og til tider kjedelig. Albumets beste spor, "Code Red", sparker godt unna og raser av gårde, mens andre sanger bare tøffer avgårde i noe som ligner mest på en søndagstur i parken. Bandet fungerer så definitivt best når det er høy intensitet og kraft, de mer seiglivede låtene blir kjedelige og viser en dimensjon bandet ikke mestrer helt enda. Sporene kunne fungert, men da måtte variasjonen innad i låten og oppbygningen vært av en annen karakter.

Vokalist Øyvind Osa veksler flott mellom clean synging, grumsete grynt og skriking, og det er ingen tvil om at El Caco har en særegen vokal. Osa ligger høyere enn det som er vanlig for mannlige stemmer, noe som er både forfriskende og i lengden litt irritabelt. Her har Osa fremdeles forbedringspotensiale i å temme stemmen noe. Det skal også sies at selv på de partiene med ren vokal så er det ikke enkelt å forstå hva i alle dager han synger om.

Tøffe gutter fra Lillestrøm.
Tøffe gutter fra Lillestrøm.

Damebesøk

El Caco har også fått damebesøk på to av låtene av Agnete Kjølsrud fra Animal Alpha. I disse tilfellene endrer låtene helt karakter. Vokalist Osa og Agnete går faktisk svært bra i tospann og det kunne vært interessant å høre mer av det.

Konklusjon

"From Dirt" er et bra album, men det er bare på enkelte låter at det er et virkelig bra album og totalt sett vil det neppe bli husket så lenge. Men, liker du El Caco og lignende band vil du nok like "From Dirt" også. Bandet har talentet som skal til, og det er bare å håpe at de blir enda bedre i årene som kommer.

Skal du kjøpe platen bør du skaffe førsteopplaget som kommer som dobbel digipack med bonus-DVD med en times opptak fra Rockefeller.

El Caco From Dirt

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen