Ekstremparabolen
Teknofil

Ekstremparabolen

I Norges mange dype daler, er det flere som benytter parabol for å få inn TV. Et typisk kabelstrekk for disse brukerne er mellom 300-500 meter, for å få parabolen i ”satellittsikt” høyere opp i fjellet. Når vinteren kommer blir disse type løsninger satt på prøve, i form av at de blir tildekket av snø og is slik at sendingene blir kuttet.

I tillegg til dette gjør også vær og vind at parabolen ofte kan bli utilgjengelig i deler av året. Nå tilbyr Canal Digital i samarbeid med Paneda AS en parabol designet for ekstremvær i fjellsider og bratte lier – eller andre steder parabolen monteres der du vanskelig kommer til.

Kort om Parabolen
Parabolen måler 99 centimeter i diameter, og er spesielt utformet for brukere som har slike utilgjengelige paraboler som ofte blir dekket av snø og is. Selve speilet er av aluminium, men baksiden er laget av et værbestandig plastmaterial som tåler ekstreme mengder UV-stråling. Mellom disse lagene er det ilagt isolasjon og varmekabler på 600W. Du må i tillegg til selve antennekabelen også ha en strømkabel opp til denne parabolen for å utnytte varmekablene.

Parabolen er videre satt sammen av en gummilist, som ofte blir benyttet i Nordsjøen. I tillegg har parabolen varmekabler ut til parabolhodene, som igjen er beskyttet av en heldekkende kasse.Nokså kostbart

Som et prøveprosjekt ble denne ekstremparabolen satt opp i Ulladalen av Canal Digital, for å gi bygdas eneste innbygger Torjus Halsne digitale TV-bilder. Prislappen for denne installasjonen kom på cirka 40.000. Prisen på selve parabolen er cirka 5.000 kroner, mens selve monteringsprisen blir varierende i forhold til behov.

- Det er ikke noen fast pris på tilkobling av denne parabolen. Monteringen av ekstremparabolen er lik vanlige skåler, rent bortsett fra at du må benytte stål fester og ikke aluminium. Men vi anbefaler at du benytter en kvalifisert montør, og prisen vil variere i forhold til hva du skal feste skålen i, og ikke minst hvordan avstand og terreng er der den skal stå, forklarer Jørgen Thaule, informasjonsdirektør i Canal Digital.

Kun Canal Digital
Denne parabolen er som nevnt et samarbeid mellom Canal Digital og Paneda. Canal Digital sin konkurrent Viasat, har på sin side ikke noen ekstremparabol, men en helt flat satellittantenne. Denne antennen har vist seg å være godt egnet i forhold til snø.

- Vi har ikke noe som tilsvarer ekstremparabolen. Vi har heller en satellittantenne som er helt flat, som egner seg godt i snøvær, som også kan settes opp innendørs, forteller Øystein Hygen Christensen i Viasat.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen