Einar Otto Stangvik. (Bilde: Privat)

Ekspert: – Asus har sluppet altfor billig unna

Ruterfeil har ført til at norske nakenbilder flyter rundt på nettet.

De siste dagene har det stormet kraftig rundt en sårbarhet i flere av Asus' mest populære rutere, på grunn av en feil vi advarte mot i fjor sommer. Feilen lar hvemsomhelst smyge seg inn på tilkoblede harddisker hos de som ikke har tettet hullet i sin ruter, og hente ned alle filene de måtte ønske.

Mest oppmerksomhet har blitt viet til nakenbilder som har blitt stjålet på denne måten, men også personlige brev, CV-er og andre dokumenter man helst ikke vil ha på avveie kan enkelt rappes av snokene. I tillegg kan dyktige hackere bruke åpne rutere for å få tilgang til alle datamaskiner på samme nettverk som ruteren – og i tillegg spore trafikken inn og ut på Internett.

Det forteller Einar Otto Stangvik til Hardware.no. Han har utviklet Usikkert.no, en nettside med oversikt over usikret nettverksutstyr i Norge. I skrivende stund har tjenesten kartlagt titusener av åpne rutere og NAS-er, tusenvis av telefonisystemer og atter tusener av webkameraer, og mye mer.

Vil opplyse

Formålet med Usikkert.no er ifølge Stangvik å opplyse flest mulig om at de forskjellige dingsene de kjøper ofte gjør seg selv tilgjengelige for hele verden over Internett – helt uten grunn. Han håper folk kan bli mer bevisste på hvordan de bruker enhetene sine, og kanskje at vi får bedre føringer på nasjonalt plan for sikkerhet på datautstyr. Han vil nemlig ikke legge all skyld for slike sikkerhetsbrudd på uoppmerksomme brukere.

Les hele artikkelen og få tilgang til mer eksklusivt innhold

månedlig

Kr 49
Kr 12 per uke
Prøv gratis
Én måned gratis
 

Betal med Visa, MasterCard eller PayPal.

Vilkår og bruksbetingelser

Allerede medlem?

Les kommentarene (27)

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen