Eizo FlexScan HD2441W

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Selv om prisjag og nye aktører er med på å "vanne ut" skjermmarkedet, er det fortsatt slik at noen navn fra tidligere tider henger igjen og forbindes med kvalitet.

Og for de som er opptatt av maksimal bildekvalitet er Eizo et av de hotteste navnene. Skjermer fra Eizo ligger gjerne i øverste prissjikte i sitt segment, og tester vi har gjort tidligere har vist at kvaliteten er tilsvarende.

Med FlexScan HD2441W har Eizo lansert en 24-tommer med full fokus på multimedia. Spesifikasjonene er som man venter av en 24-tommer, og skjermen kommer med et knippe tilkoblinger. Den har blant annet støtte for to HDMI-kilder i tillegg til to PC-er, og har bilde i bilde-funksjon.

For prisen av denne skjermen får du tre 24-tommere av det billigste slaget, så forventningene til skjermen er ikke små.

Takk til Eizo som lånte oss skjermen til test.

Spesifikasjoner

 • Størrelse: 24"
 • Panel: S-PVA
 • Oppgitt responstid: 6 ms (grå til grå)
 • Kontrast: 3000:1 (dynamisk), 1000:1 (reelt)
 • Lysstyrke: 450 cd/m2
 • Oppgitt synsvinkel: 178 grader horisontalt og vertikalt
 • Oppløsning: 1920 x 1200
 • Standard: TCO'03, ISO 13406-2
 • Tilkoplinger: VGA/D-SUB, DVI-D, 2 x HDMI, 2 x USB upstream, 2 x USB downstream, audio inn (minijack), audio ut (minijack)
 • Garanti: 5 år uspesifisert

For mer informasjon om skjermen viser vi til produsentens hjemmesider. Lurer du på noe rundt spesifikasjonene anbefaler vi vår egen LCD-guide.

Det første man merker med HD2441W er at dette ikke er noen lettvekter. Vi har mottatt flere vittige kommentarer av type "Er CRT-ene på vei tilbake?" under testingen. Dette er nok ikke drømmeskjermen i dual-oppsett, eller den du henger på veggen. Det er rett og slett en stor skjerm. Likevel er ikke dette noe vi ser på som ensidig negativt.

Testskjermen kommer i en slags gylden grå utførelse. Den er både tykk og bred, og er det naturlige blikkfanget på skrivebordet. Skjermen fremstår som firkantet og noe klumpete. Nedre ramme er buet for å gjøre plass til menyknapper, og myker dermed opp designet litt. Foten er rund og enkel. I de fleste tilfeller skjules denne av selve skjermen.

Skjermen har følgende mål:

 • Høyde: 425 mm - 470 mm
 • Bredde: 565 mm
 • Dybde: 100 mm (panel), 235 mm (fot)
 • Siderammer: 24 mm
 • Øvre ramme: 24 mm
 • Nedre ramme: 48 mm
klikk for større bilder

Tilkoblingsmuligheter
Listen over mulige tilkoblinger er ganske mye lenger enn vanlig, og det liker vi. Eizo har lagt til rette for bruk av to PC-er samt annet AV-utstyr. For PC-enes del betyr det en analog og en digital tilkobling. Synd det ikke er to DVI-I-innganger i stedet, noe som ville gitt full frihet. Disse inngangene er paret med de to USB-inngangene. Dermed er det mulig å bruke samme USB tastatur og mus til begge PC-er, og en KVM-switch er totalt uødvendig.

Samtidig med PC-inngangene kan man velge mellom to HDMI-innganger. Mens skjermen kun har èn enkelt lydinngang ment for PC-bruk, skal den kunne prioritere lyd over HDMI dersom disse inngangene velges. På høyre side sitter en minijack lydutgang og de to USB-utgangene. Strømforsyningen er for øvrig intern.

Tilbehør

Eizo har pakket ned en god samling kabler og annet tilbehør. Vi synes det er litt stas å få med manualen på papir i tillegg til en CD med elektronisk versjon. Det føles litt mer forseggjort. Ellers er det med en kabel til hver tilkoblingstype.

Med i pakken får du:

 • Manual
 • CD med driver og programvare
 • Strømkabel
 • VGA-kabel
 • DVI-kabel
 • HDMI-kabel
 • USB-kabel

Innstillingsmuligheter

Meny
Menyen er tilsynelatende ganske enkel. Den består av en horisontal hovedmeny med ikoner. Undermenyene er dypere enn grafikken skulle tilsi. Dessverre er hele systemet litt uoversiktlig. En klarere kategoriinndeling og tekst i menyene hadde hjulpet. Her er det andre på markedet som har gjort en langt bedre jobb.

Når man først har fått en oversikt over menyen er denne full av funksjoner. Vi nevner full mulighet til å justere baklysene, som er noe man ikke ser hver dag. Skjermen har ellers en hel del bildeprogrammer som gir ulike fordeler.


Menyens utforming er nok et produkt av menyknappene. Eizo har nemlig forsøkt et nytt konsept med touch-knapper og skyvefelt. Skjermen har bare fire knapper, og kun to av de styrer menyen. Det er knapp for åpning og lukking av menyen og et skyvefelt som også fungerer som OK-knapp. De to andre knappene åpner en egen meny for signalkilder, og skrur skjermen av og på.

Knappene er responsive uten at de er for følsomme. Systemet fungerer egentlig veldig bra, selv om det kanskje begrenser menyen litt. Vi kan fint se for oss en bedre meny med samme knappesystem, og gleder oss til å se neste versjon av dette.


Knappenes funksjon fra venstre:

 • Signalkilder
 • Skyvefelt og snarvei til volum
 • Meny
 • Standby

Fysiske innstillingsmuligheter
Eizo har valgt en litt spesiell høydejustering med HD2441W. Samtidig som man hever og senker skjermen, vippes panelet henholdsvis fremover og bakover. Dette gjør at man svært enkelt kan variere sitte- og ståhøyde i forhold til skjermen og samtidig beholde rett vinkel mot skjermen. Bildet av skjermen i laveste posisjon gir et godt inntrykk av hvordan dette fungerer.


I tillegg til vippingen som kommer naturlig av høydejusteringen, er det mulig å vippe panelet noe. Dermed står man helt fritt til å velge den beste posisjonen. Høydejusteringen i seg selv er ikke så fleksibel, men vi gir pluss for at skjermen kan senkes svært lavt. En annen ulempe med høydejusteringen er at den har utelukket en pivot-funksjon. Under foten sitter det en plate for dreiing sidelengs.

Bilde og film

Bilde
Det er egentlig ikke så gøy å teste en skjerm som er tilnærmet perfekt. Halve moroa er å sitte og stirre på fargepaletten og referansekortene og finne avvik, for så å forsøke å kalibrere inn avvikene. Denne gangen var det unødvendig.

De individuelle fargene:

 • Hvitt er hvitt
 • Svart er svart
 • Rødt er rødt
 • Grønt er grønt
 • Blått er blått

Det er skjermer som denne som virkelig påpeker svakhetene med en manuell testmetode, som går ut på analog sammenligning. Det må sannsynligvis dyrt og avansert testutstyr til for å avsløre teoretiske avvik, som de aller fleste ikke vil merke eller ha behov for å korrigere. Dermed sitter vi med følelsen av å tvinne tommeltotter uten noe fornuftig å si.

Denne skjermen er perfekt for alle mulige formål våre tester dekker. Vi har aldri sett en skjerm med lik fargegjengivelse, og det kommer sannsynligvis til å bli lenge til vi ser noe tilsvarende.


Vi har ikke stort mer å si på fotoalbumet enn vi hadde med rene farger. Dette er en av de få skjermene vi har sett som faktisk klarer å gjengi hudtoner på en skikkelig måte. Dynamikken er strålende, både i lyse og mørke områder, og generell bildekvalitet er hel i toppen.

Innsynsvinkel
Innsynsvinkelen er absolutt god. Det er lite forvrengninger av farger før man kommer opp mot 170 grader. Derfra og ut blir det verre, men dette er vanlig blant de beste skjermene. Innsynsvinkelen oppgis tross alt i et kontrastforhold på 10:1.

Film
Skjermer som gjør en god jobb med bilder er som regel gode filmskjermer også, men Eizo HD2441W er et lite unntak. Bildekvaliteten og sortnivået har vi bare lovord om, men vi oppdaget derimot at skjermen hadde et lite problem med å henge med i svingene på kraftige panoreringer. Den viste litt antydning til å hakke ved de største oppdateringene. Det var ikke så ille at det ødela opplevelsen, men er verdt å merke seg for de som driver med avansert videoredigering.

Spill

Vi er glade i uttrykket "å få i pose og sekk" når det gjelder skjermer. Tradisjonelt var ikke spillskjermene gode bildeskjermer, og motsatt. I det siste har vi sett en kraftig tilnærming mellom de to gruppene.

Eizo HD2441W er en knallgod bildeskjerm, men problemene med panorering i filmtesten ga bange anelser for spilytelsen.

Vi har begynt å spille Half-Life 2 i tillegg til de vanlige testspillene Battlefield 2 og Trackmania Nations. I disse spillene er det tydelig at dette ikke er skjermen for storspillerne. HD2441W er ingen versting, men heller ikke blant de beste spillskjermene.

Etterslepet er synlig under vanlig spilling. Hvorvidt det er plagsomt eller ikke, avhenger litt av toleranse og vane, men det er helt klart litt for mye etterslep til å avfeie det. Mange vil nok kunne leve med dette, men det er på kanten til hva vi liker blant dagens skjermer.

Bubble Trouble viser at det er fargene rød og gul som er verstingene. Blant de andre fargene ser vi noe uskarphet, men rødfargen får faktisk en liten mørk skygge.

Konklusjon

Med en prislapp på over 10 000 kroner i skrivende stund er det ingen tvil om at Eizo henvender seg til de mest entusiastiske, eller de med profesjonelle behov. Driver man med grafikk og setter bildekvalitet over alt, er man gjerne villig til å svelge prisen for å få noe bra. Og det får man helt klart med Eizo FlexScan HD2441W.


Når det gjelder bildekvaliteten er skjermen rett og slett så god at vi ikke klarer å finne spesielle feil på dette området. Det eneste vi setter fingeren på er antydninger til hakking ved voldsom panorering ved videoavspilling.

Fokuset på bildekvaliteten har dessverre gått ut over et annet aspekt ved generell databruk - spilling. Skjermen oppgir relativt rask responstid, men for å få best mulig grafiske egenskaper er det minst mulig overdrive-teknologi i bruk. Det merkes i spill, der etterslepet er synlig. Spesielt røde objekter får en liten hale etter seg.

Menyen er innholdsrik, og byr på det man trenger av funksjonalitet. Menygrensesnittet er litt spesielt, men fungerer bra i praksis. Skjermen har en høydejustering vi gjerne ser mer til, men vi ønsker oss også pivot-funksjon.


+ Gnistrende bildekvalitet
+ Innholdsrik meny
+ Bra med innganger (DVI, D-Sub, 2x HDMI)


- Litt mye etterslep
- Mangler pivot
- Koster flesk og litt til

Eizo FlexScan HD2441W

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen