«Nå skal dere se en skremmende video» sier programlederen, og viser klipp fra et spill
Teknofil
(Bilde: Sada el Balad / BF2MC3)

«Nå skal dere se en skremmende video» sier programlederen, og viser klipp fra et spill

Trodde spillvideo viste russisk luftangrep i Syria.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Den egyptiske programlederen Ahmed Moussa er åpenbart veldig fornøyd med at Russland nå har begynt å bombe opprørere som IS i Syria.

Skrøt av russerne

I et ferskt program på TV-kanalen Sada Al-Balad skrøt han lenge av Russlands militærmakt, før han viste en lang film av det som så ut til å være et helikopterangrep på opprørernes stillinger.

– Ja, dette er den russiske hæren, dette er russiske våpen, dette er Putin. Ja, de bekjemper terrorisme, virkelig bekjemper det. Nå skal dere se en skremmende video, skremmende!, sa Moussa ifølge The Washington Post da han introduserte videoen.

Det var imidlertid noen litt rare ting med videoen – de påståtte russerne snakket for eksempel engelsk med britisk aksent. Ta en titt her («angrepet» starter cirka 2 minutter og 45 sekunder inn i videoen):

Hentet fra Apache: Air Assault

Bare ta det med ro: Du har ikke akkurat sett en hel bråte ekte mennesker bli drept på kamera. Hvis du kjenner noe av dette igjen, har du kanskje spilt Apache: Air Assault, et helikopterspill lansert for konsoll og PC av Activision i 2010. Det er nemlig der videoen ble hentet fra.

Moussa fikk i alle fall noe riktig: Spillet er utviklet av russere, nemlig Gaijin Entertainment. De er basert i Moskva, og står også bak det populære flerspillerspillet War Thunder.

Her er originalvideoen fra spillet, som ble lastet opp av Youtube-brukeren BF2MC3 i 2010, og tydelig merket som video fra Apache Air Assault:

Lenke til YouTube-kanalen

Å finne originalvideoen var ikke direkte vanskelig, ettersom YouTube-addressen til BF2MC3 er tydelig skrevet på høyre side av skjermen. Hvis Moussa og teamet hans hadde sjekket kanalen, ville de sett at den bare inneholdt spillvideoer, og at den siste aktiviteten var for 4 år siden.

Om BF2MC3 har fått med seg alt oppstyret, kan han i alle fall glede seg over massevis av skryt fra den egyptiske programlederen:

Et litt mer fargerikt skjermbilde fra spillet.
Et litt mer fargerikt skjermbilde fra spillet. Foto: Activision

– Så du den presisjonen? Dette er terrorister og opprørere med stridsvogner, som du kan se. Dette er IS-soldater, og de har våpen. Og her er en bil, men om få sekunder – borte!

Dette er ikke første gangen TV-stasjoner har trodd at spillvideo var ekte. I 2011 presenterte den britiske TV-kanalen en kort videosnutt fra krigssimulatoren ArmA II som en video laget av den irske terrororganisasjonen IRA på åttitallet.

I 2013 gjorde en dansk TV-kanal en lignende tabbe – de trodde et skjermbilde fra Assassin's Creed var et foto fra den syriske hovedstaden Damascus.

Men det skjer også mer bevisst manipulering av TV-programmer
Ny teknologi ble brukt til å dempe publikums buing mot Russland i Eurovision Grand Prix »

(Kilde: The Washington Post via PCGamesN)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen