Eget OS fra Samsung

Samsung kommer nå med Bada, et åpent operativsystem for mobiltelefoner. Med det håper selskapet å lokke til seg utviklere til å lage applikasjoner for selskapets telefoner, et marked hvor Apple med sitt lukkede operativsystem foreløpig ligger milevis foran konkurrentene.

Du kan laste ned 100 000 ulike applikasjoner til din iPhone, mens det til sammenlikning finnes rundt 10 000 nedlastbare applikasjoner til Android og rundt 1000 til Windows Mobile 6.5.

Åpenhet
Samsung går i samme retning som Google Android og satser på åpen kildekode. Også Symbian, med nye Symbian Foundation, beveger seg mot å åpne kildekoden og Maemo – Linux-operativsystemet som blant annet sitter i nye Nokia N900 – er blant de åpne alternativene.

Den nye plattformen er en del av Samsungs strategi for å gjøre mobiltelefoner enda mer allsidige, og finnes tilgjengelig for applikasjonsutviklere fra og med desember. Det er basert på Samsungs erfaringer gjennom utviklingen av de blant annet Samsung Jét og Samsung S5230.

Med utviklingsverktøyet SDK (Bada Software Development Kit) kan utviklere lage nye løsninger i form av applikasjoner og programmer. Disse vil senere finnes klare for nedlastning på Samsungs nye Internett-butikk Samsung Application Store. Applikasjonene kan enten lastes ned til PC-en eller til mobiltelefonen. Bada har også en egen offisiell hjemmeside som åpner 11. november, og hvor nyheter, produkter og applikasjoner presentert fortløpende.

Mye penger
At Samsung nå kaster seg på OS-bølgen viser bare enda tydeligere den trenden som analytikere i både Juniper og Gartner har spådd – innhold blir viktigere for salg av håndsett enn selve maskinvaren i framtiden. Applikasjoner og valg av operativsystem er i dag svært viktig, og kommer til å bestemme markedsandelene til produsentene framover, ifølge analytikere i Juniper Research.

I 2014 venter de at omsetningen på applikasjoner vil nå 143 milliarder dollar – da er det ikke overraskende at også Samsung vil ha en bit av den kaken. Spørsmålet er om de klarer å konkurrere om utviklernes og brukernes oppmerksomhet med Google Android og de andre operativsystemene som vil være tilgjengelig på flere ulike produsenters mobiler.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen