Eget nett i Russland?

Russiske myndigheter vurderer å opprette et nytt Internett - for å skjerpe kontrollen med russiskspråklige nettsider.

Det nye nettet skal være basert på det kyrilliske alfabetet, og ikke det latinske alfabetet som brukes på Internettet ellers. Hensikten er å skape et skille mellom det russiske og det internasjonale nettet.

Et av problemene er at det russiske toppdomenet, som har det romanske suffikset .RU, oversettes til .PY på kyrillisk, noe som allerede er domenenavnet til Paraguay. Overlappingen kan gi sikkerhetsproblemer for russerne.

Derfor forsøker nå russerne å få tildelt toppdomenet .RF til bruk på kyrillisk hos det internasjonale organet Icann, som kontrollerer verdens toppdomener.

Dersom russerne setter opp egne servere istedenfor de eksisterende serverne i dagens Internett, som stort sett befinner seg i USA, vil de også måtte sette opp broer mellom sitt nett og det globale nettet.

Russiske nettbrukere vil trolig komme til å trenge et eget passord fra myndighetene for å få tilgang til det globale nettet, og dermed vil myndighetene kunne kontrollere nettbruken.

Russerne mener tiltaket vil være et godt verktøy mot nettkriminalitet, men skeptikerne mener de kriminelle uansett vil finne måter å knekke systemet på.

(Kilde: Dagens IT)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen