Egennavndebatten: Vi presiserer

Egennavndebatten: Vi presiserer

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Vår artikkel om Hardware-nettverkets retningslinjer for skrivemåter har som ventet ført til mye diskusjon. Diskusjonen har fortsatt etter at vi publiserte en oppklaring av den første artikkelen.

Engasjementet blant mange lesere har vært enormt, og det anser vi som svært positivt. Engasjerte lesere er det beste som fins!

Hardware.no og søstersidene eksisterer takket være deg som leser og bruker oss. Uten lesere, ingen nettsider. Derfor tar vi alle tilbakemeldinger vi får alvorlig.

I denne saken må vi rett og slett ta en god dose selvkritikk. Vi har vært for diffuse i våre uttalelser fra starten av, og det er flere elementer som har dukket opp etter hvert. Det beklager vi! Samtidig er vi glade for at debatten fører til en utvikling og bevisstgjøring.

Vi har ingen planer om å opptre ubegrunnet stikk i strid med alle normer eller være bastante og påståelige. Det liten vits å påtvinge noe kunstig regime hva angår skriveregler. Det er såpass mange forkortelser og merkelige produktnavn i våre tekster, at det blir håpløst å håndheve en tvang om konsekvent stor forbokstav og resten små.

Staves eller leses ordet?

Vi forholder oss til hovedregelen om stor forbokstav i særnavn/egennavn og resten små. Men – dersom man staver ordet, så bør det for lesbarhetens skyld brukes utelukkende store bokstaver. Dersom man leser det som et ord, bruker vi stor bokstav først, så resten av ordet i små bokstaver. Forkortelser skal normalt skrives med store bokstaver.

For å ta et par eksempler vil vi dermed skrive f.eks.: OCZ, HTC, NZXT, OpenVMS og PowerPC.

Vårt prinsipp står ved lag – vi forbeholder oss retten til å ikke sette inn logoer på redaksjonell plass. Det betyr at vi forstatt skriver for eksempel Nvidia, Asus, Gigabyte og Ipod, og ikke NVIDIA, ASUS, GIGABYTE og iPod.

Det er absolutt ikke meningen å gjøre livet surt for noen. Hensikten vår er å unngå at produsenter plasserer kreative logoer i tekstene våre, samt å få til en felles praksis for Hardware.no og resten av nettverket. Med det håper vi at tekstene våre fremstår som mer helhetlige og rene.

Takk for alle gode innspill vi har fått i saken, takk for et glødende engasjement og takk for de gode diskusjonene. Vi er både heldige og ydmyke i forhold til at vi har lesere som involverer seg til de grader – det er helt spesielt for Hardware.no og resten av nettverket.

Debatten vil helt sikkert rase videre, og godt er det. Uten debatt, ingen utvikling. For vår del fører dette ikke til de helt store forandringene fra hva vi har skrevet tidligere. Som kjent har vi brukt både Asus og Nvidia i lange tider, uten at vi har registrert negative tilbakemeldinger.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen