NETTMØTE: EFN svarte leserne
Nettmøte

EFN svarte leserne

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Elektronisk Forpost Norge (EFN) er en borgerrettighetsorganisasjon som kjemper for alles rettigheter på internett. Organisasjonen er opptatt av å opprettholde grunnleggende rettigheter som frihet og personvern.

Spørsmål rundt fildeling og forbrukerrettigheter er høyaktuelle for tiden, og Elektronisk Forpost Norge står som en viktig aktør i denne debatten.

Lurer du på hvilke rettigheter du som nettbruker har? Hvor langt rettighetshaverne kan gå for å stoppe ulovlig fildeling? Eller er du usikker på hva som er lov og ikke lov?

Nå har du muligheten til å få dine spørsmål besvart. EFNs leder Thomas Gramstad stiller nemlig opp på et nettmøte her på Hardware.no. Gramstad vil besvare spørsmål nå i dag fra klokken 13:00 til 15:00.

Du kan sende inn dine spørsmål allerede nå. Innsendingen vil stå åpen til fredag klokken 14:30.

 1. Piratbukt-rettsak

  Spørsmål fra Bærum:

  (1) Hva vil komme til endres etter 'The Pirate Bay' sin rettsak er over med lover og regler i Norge?

  (2) Finnes det Norske nettleverandører i dag som struper nettet?

  Svar:
  Hei, dersom Pirate Bay blir dømt kan det få skumle konsekvenser for Google og andre søkeverktøy, med nye regler og restriksjoner for sensur av nettsider eller søketeknologi. Det kan også bety at man må spørre om lov hver gang man ønsker å lenke til noe (hvis lenking blir definert som det som heter "tilgjengeliggjøring" i loven). Da blir det tungt å være liten forening eller privatperson som ønsker å lenke til sider på nettet. Så vi får håpe TPB ikke blir dømt. Men uansett så er det stadig nye lovforslag på gang, som lobbyes frem av underholdnings- eller opphavsrettsindustrien. En av de skumleste heter IPRED-direktivet, og den er nå vedtatt i Sverige -- vil gjelde fra 1. april (ingen aprilspøk!).

  2. Ja, det dukker av og til opp eksempler på at norske nettleverandører struper nettet og krenker prinsippet om nettnøytralitet. Nylig gjorde f.eks. TV2 med fotballkamp.
  Besvart: 6. mars 2009 13:39
 2. Kan Jeg?

  Spørsmål fra Suy Speedy Gonsales:

  Kan jeg laste ned rettighetsbeskyttet matriale via torrent sider, f.eks >The Pirate Bay? er det ulovelig? Og kan man bli tiltalt for dette?

  Svar:
  Ja, du /kan/ (teknisk) laste ned rettighetsbeskyttet materiale fra f.eks. torrentsider. Men dette er som du påpeker ulovlig, og du kan risikere å bli tiltalt. Nå er de store bransjeorganisasjonene først og fremst ute etter opplastere, og deretter de som laster ned veldig mye, så om du laster ned lite er du lenger ned på prioritetslisten deres -- men helt sikker er du ikke. På den annen side skal det godt gjøres å saksøke/tiltale 65 millioner amerikanere, 40 millioner europeere, og et ukjent antall kinesere, + resten av verden ...
  For min egen del tenker jeg at fildeling er PR for den som fildeles, og da vil jeg ihvertfall ikke drive PR for folk som vil tiltale/saksøke meg! De artistene jeg liker er uansett så godt som alltid indie-artister, og de har gjerne en annen holdning både til fans og til det å bruke Internett for å nå frem, og er dermed mer positive til kopiering og fildeling. Dermed kan jeg belønne de artistene som også er positive til ny teknologi.
  Besvart: 6. mars 2009 13:45
 3. Ingen spørsmål

  Spørsmål fra Ivar:

  Ønsker bare lykke til, stå på, personvern og rettigheter på nettet blir ofte krenket og det er godt å vite at noen tar denne saken på alvor.

  Igjen - tusen takk!

  Svar:
  Takk skal du ha!
  Kikk gjerne på www.efn.no for mer info om oss og hvordan du kan støtte oss! :-)
  Besvart: 6. mars 2009 13:46
 4. Tv-serie episoder

  Spørsmål fra Odd Henning:

  Hvordan er reglene på å laste ned nyeste TV episode av en serie? Og er reglene forskjellig om jeg henter fra USA enn om jeg henter fra Japan?

  Svar:
  Jeg er ikke jurist og tør ikke gi meg inn på den legale statusen av nedlasting av TV-serier i/fra ulike land. Det er iallfall en gråsone med mange uklarheter. Noen steder og tilfeller er det tillatt (fordi TV-selskapet selv har lagt det ut, jfr. NRK Beta), i andre tilfelle kan det være forbudt pga. landets lovgivning, og det kan være forskjellige regler for innbyggere i landet og de som ikke er det. Jeg har inntrykk av at TV-serier generelt er "mindre
  ulovlig" eller iallfall mindre forfulgt av rettighetshavere enn film og musikk. Beklager at dette svaret er lite konkret.
  Jeg kan prøve å finne ut mer senere -- kontakt meg direkte på thomas@efn.no senere hvis du vil at jeg skal grave litt og komme tilbake til deg.
  Besvart: 6. mars 2009 13:50
 5. Advokatfirma Simonsen

  Spørsmål fra Per Endresen:

  Det har lenge vært kjent at Advokatfirmaet Simonsen har hatt konsesjon til å overvåke norske nettbrukere som de mistenker står bak ulovlig fildeling.
  Er ikke dette direkte i strid med hele rettsprinsippet i norge?
  "Lovgivende, utøvende og dømmende makt".

  Hva kan vi som vanlige borgere i dette landet gjøre for å stoppe slike grove overtramp mot rettighetene våre?


  Svar:
  Jo, dette er absolutt i strid med de prinsippene en rettsstat bygger på: Vi kan ikke ha at den ene parten i en sak skal kunne ha rett til å etterforske den andre! Og likevel har de altså fått konsesjon, og til og med fått fornyet konsesjonen.
  Det vi kan gjøre som vanlige borgere er å bidra til å bygge en bevissthet om dette og en opinion mot det. Snakk med folk du kjenner om det. Skriv innlegg på webforum, i aviser osv. Spør politikerne i ditt parti om hva de mener og hva de vil gjøre med saken.
  Og bli med i EFN! :-) Og/eller i FriBit og andre som jobber med å sette dette på dagsorden i presse, media og hos politikerne.
  www.efn.no
  www.fribit.no
  Besvart: 6. mars 2009 13:53
 6. Fildeling - Sikkerhet

  Spørsmål fra Chikara:

  Hei.

  Den mest brukte digitale distrubisjons enheten i dag er DVD'er. De fleste filmer/spill etc som man kjøper er på plater som dette og det er ikke alltid de er like holdbare. Derfor prøver jeg å ha en sikkerhetskopiering av dette digitalt på harddisker. Så lenge man har betalt for produktet så synes jeg dette er en grei løsning. Dette skjer til tider da via fildeling.

  Hva er ditt syn på dette?

  Svar:
  Mitt syn er at sikkerhetskopiering alltid burde være lov, og burde være en selvfølge!
  Dette er jo også en tradisjonell forbrukerrettighet, ved det å eie eksemplarer.
  Dessverre er vi likevel ikke helt der (at det er en selvfølgelig rettighet). For det første har DRM (kopi- og avspillingssperrer) fått egen lovbeskyttelse i Åndsverkloven fra 2005 (da et EU-direktiv lobbyet frem av underholdningsindustrien ble innført i Norge; og omtrent samtidig i andre europeiske land). I tillegg er kopiering av dataprogrammer regulert strengere enn kopiering av verk som ikke er kjørbare. Nå sier norsk lov også at du har lov til å omgå DRM i noen tilfeller, bl.a. for å
  få til "funksjonelt samvirke" med din avspiller. Så hvis din avspiller er en datamaskin og platen ikke fungerer der, så har du lov til å lage en kopi uten DRM som fungerer. Men dette er jo likevel ikke helt det samme som å lage en sikkerhetskopi av en plate som faktisk fungerer i maskinen din...

  I tillegg er det et annet problem: Du har altså en del rettigheter (fortsatt) så lenge du kjøper fysiske eksemplarer (plater etc.). Men dersom du kjøper det samme innholdet som filer, så har du ingen rettigheter fra lovens side! Det er nemlig slik at Forbrukerkjøpsloven beskytter dine rettigheter ved kjøp av fysiske produkter, men den gjelder IKKE ved kjøp av filer eller nett-tjenester! Forbrukermyndighetene i Norge prøvde nylig å få Stortinget (justiskomiteen) til å vedta at Forbrukerkjøpsloven skulle utvides til å omfatte digitale filer og nettjenester, men dette ble nedstemt av justiskomiteen etter lobbying fra film- og musikkbransjen... Dermed er du fremdeles rettighetsløs når du kjøper filer eller nettjenester, og det er slik bransjen vil ha det.
  Besvart: 6. mars 2009 14:03
 7. Hjemmebrent cd til kommunal sportsklubb?

  Spørsmål fra Kevin:

  Hei!

  Har jeg lov til å lage en mix-cd av cd-er jeg har kjøpt, og spille den av, evt. gi den til sportsklubben jeg er medlem i?

  Svar:
  Du har lov til å kopiere til privat bruk, som omfatter familie og venner, og spille av i private sammenhenger. Da blir spørsmålet om Sportsklubben er privat bruk eller ikke? Hvis alle som er tilstede er folk du kjenner og som er dine venner (definert som folk du omgås på fritiden), så er det viktigste kriteriet for privat bruk oppfylt. Men det er et spørsmål til, og det er om lokalet er privat eller ikke.
  Er det hjemme hos noen er det privat bruk.
  Er det et lokale som leies, eller som tilhører noe offentlig, så er det antagelig ikke privat bruk -- her er jeg litt usikker på nøyaktig hvor grensene går, jeg er ikke jurist. Hvis arrangementet er lukket (det kreves medlemskap, og det er ikke åpent for at alle kan komme), så tror jeg du har en sak for at det fortsatt er privat bruk, og dermed lov. Dersom et eller flere av disse kravene IKKE er oppfylt, slik at det ikke er privat bruk, så er det å spille musikken en offentlig fremføring -- og i såfall skylder du egentlig avgift til TONO ... Tilsvarende blir det å dele ut kopier i en ikke-privat sammenheng brudd på opphavsrettsinnehaverens enerett til (offentlig) eksemplarfremstilling.

  Så hvis det er offentlig lokale eller åpent arrangement eller folk du ikke kjenner, anbefaler jeg deg å ikke dele ut kopier der. Lag en privat fest hjemme hos noen, og del ut kopier der.
  Besvart: 6. mars 2009 14:14
 8. Bare lurer

  Spørsmål fra lureren:

  Hvor går grensen for lovlig og ulovlig nedlasting og er det ulovlig å laste ned gamle spill som ikke lenger selges?

  Svar:
  Hvor gammelt eller utilgjengelig spillet er har dessverre ingenting å si (med mindre det er mer enn 70 år siden den som lagde spillet døde(!) -- som er varigheten av rettsvernet til de økonomiske opphavsrettighetene (vernetiden) i Norge. Det tar altså lang tid før opphavsrettighetene løper ut, og dette er en av de største kritikkene aktivister for fri kultur og fildeling har mot dagens lovverk. Så for at noe skal være lovlig å laste ned må det enten være utgått på vernetid (som altså bare gjelder VIRKELIG gamle ting); eller så må det være et offentlig verk fra myndighetene (som ikke er beskyttet av opphavsrett) -- men dette gjelder jo ikke gamle spill; eller så må det foreligge en tillatelse fra den som har rettighetene, f.eks. i form av en lisens som sier at du/alle har rett til å kopiere, distribuere etc. Slike frie lisenser eller fribrukslisenser blir mer og mer vanlige (søk f.eks. på Creative Commons, som er et utbredt system for slike frie lisenser).

  Dette betyr at nedlasting av gamle spill som ikke lenger selges i utgangspunktet er ulovlig. Men hvis det ikke er noen økonomisk verdi i dette (siden det ikke lenger selges), så kan det jo være at opphavsrettsinnehaverne ikke er interessert i å forfølge dem som laster ned de gamle spillene. (Med mindre de tror at det fortrenger salg av nye spill eller nye versjoner etc. ...).
  Besvart: 6. mars 2009 14:23
 9. Inntog i norge

  Spørsmål fra Mads:

  Leste nettopp at Riksdagen har åpnet for utlevering av IP'er mot "bevis" for piratvirksomhet i Sverige. Hvordan er ståa på dette i Norge, og kan vi forvente liknende reaksjoner her hjemme? Med den ordningen som er i sverige, kan virkelig brukere dømmes kun på bakgrunn av skjermskuddet, eller kreves fremdeles PC-razzia?

  Litt engstelig for hvordan fremtiden er på internett.

  Svar:
  Det er god grunn til å være engstelig for fremtiden på Internett, med stadig flere skumle reguleringer og sensur på gang. Derfor er det viktig at alle som er opptatt av dette gjør sitt bidrag til å bygge en opinion som politikerne må ta hensyn til, ved å ta opp disse sakene med venner, familie, i innlegg du skriver etc.
  I Norge har advokatfirmaet Simonsen fått rett til å søke frem IP (se et at mine tidligere svar her). Jeg kjenner ikke svensk lov godt nok til å si om skjermskudd er nok, men lobbyen jobber jo kontinuerlig for å skaffe seg flere "rettigheter" til å kontrollere og ransake maskinene til folk. Noe av det skumleste er IPRED-direktivet, som nettopp er vedtatt i Sverige. Her er det som Richard Falkvinge, leder i det svenske Piratpartiet skriver om IPRED-loven:
  Date: Fri, 27 Feb 2009 20:58:46 +0100
  From: Glenn Folkvord - PlanetOrigo.com
  To: efn-listen@ifi.uio.no
  Subject: Re: Sverige har vedtatt IPRED-loven

  Det sies at IPREDs motstandere at loven også åpner for at man som dømt
  skyldig person skal kunne bli pålagt å rykke inn en annonse i en avis hvor
  man forklarer at man er dømt for fildeling. Man må betale selv, selvsagt.

  Dette skriver Piratpartiets leder i Sverige, Rick Falkvinge i dag:

  Veckans argumentationsövning är inte så mycket en övning i retorik, som att
  tala om vad Privatpolislagen Ipred som riksdagen antog i onsdags faktiskt
  innebär. Att prata om detta med sina vänner och bekana räcker väldigt långt.
  Alltför ofta möts man av reaktionen "men det kan inte vara sant!". Det är
  det.

  Till att börja med får Lobbyn - och när jag skriver Lobbyn, så menar jag
  upphovsrättslobbyn - göra privata brottsutredningar. Det har varit
  skitförbjudet tidigare, men de har haft tillfälliga undantag. Nu skrivs det
  uttryckligen in i lagen att de, just de, får göra privata brottsutredningar.
  De är undantagna från personuppgiftslagen som säger att privata intressen
  inte får göra sådant.

  Sedan får de tvinga en internetleverantör att lämna ut personuppgifterna för
  den person som ligger bakom IP-numret de spanat på, och som de anser
  fildelar. Det kan inte ens polisen få ut. Lobbyn får alltså mer långtgående
  befogenheter än den svenska polisen. Läs den meningen igen: Lobbyn, en
  privat industri, får mer långtgående befogenheter att kränka vanliga
  medborgares privatliv än den svenska polisen. Det är bland annat därför som
  det här har kallats för privatpolislagen.

  Därefter får de frysa bankkontot och beslagta huset för en person som de
  misstänker för fildelning. I klartext, så är det den som står för
  abonnemanget bakom ett IP-nummer. Ja alltså, personen och familjen får bo
  kvar där, men det är belagt med så kallat "kvarstad", vilket innebär att det
  i allt väsentligt är taget i beslag. Notera nu att det inte ens gäller
  personen som är misstänkt för fildelning, utan istället personen bakom det
  abonnemang som har använts.

  Sedan kommer de och knackar på och gör husrannsakan. Det är först då man får
  reda på att ens bankkonto är frysta. Formellt heter det inte husrannsakan,
  utan intrångsundersökning, men det är precis samma sak med ett annat namn.
  Då går de igenom alla datorer, alla backuphårddiskar, alla MP3-spelare,
  allt. Har du nakenbilder på datorn? Varsågod att titta, Lobbyn, säger
  riksdagen. Har du privata dagböcker? Varsågod, Lobbyn. Privat surfhistorik?
  Politiska åsikter? Sexuella preferenser? Kom, kom, ta för er bara, Lobbyn.
  Inte bara på dina datorer, utan för alla i hela hushållet. Riksdagen är
  generös, den som inte har något att frukta kan inte ha något att dölja.

  Därnäst kommer de med ett utpressningsbrev. Då kräver de dig, eller den
  barnfamilj som de gjort husrannsakan hos, på tiotusentals eller ibland
  hundratusentals kronor. Vi vet att det är så, vi har sett deras
  utpressningsmallar.

  Skadeståndet de kräver behöver inte vara pengar de förlorat. Lagen går ifrån
  en grundprincip i svensk civilrätt om att man bara kan kräva igen faktiska
  förluster. Lagen tillåter Lobbyn att sätta skadeståndsnivån utifrån
  "industrins intresse att det inte upprepas" -- i klartext, så högt att det
  skrämmer folk. I allt väsentligt privata straffböter, alltså. Men på
  hundratusentals kronor i stället för, som är brukligt, hundralappar.

  I "vänlighet", så erbjuder de sig att inte gå till domstol om du betalar
  halva beloppet inom tio dagar. Om det går till domstol, så hotar de med att
  du dessutom måste betala deras rättegångskostnader på ytterligare massor. I
  Danmark, där det här systemet har funnits ett par år, så blir de flesta så
  rädda att de betalar för att bli av med problemet, oavsett om de har gjort
  något fel eller inte. Konceptet "rättssäkerhet" existerar inte. Lobbyn är
  inte ett dugg intresserad av att personen som faktiskt fildelat betalar, de
  är intresserade av att någon får agera syndabock. Om det är rätt person är
  inte så viktigt.

  Sedan kan man gå till domstol om man trots allt kräver någon form av
  rättvisa och inte vill betala, utan vill bevisa sin oskuld. Bevisa sin
  oskuld. Det är inte längre en straffrättslig rättegång, utan en
  civilrättslig. "Oskyldig till motsatsen bevisats bortom rimligt tvivel"
  gäller inte. Men -- aha! -- Lobbyn har ju frusit ens bankkonto. Så det finns
  inga pengar till försvarare. De pengarna som finns kommer man inte åt.

  Slutligen, efter de har dömt någon till enorma skadestånd (eftersom man inte
  har råd med försvarare), så kan den anklagade barnfamiljen tvingas att själv
  betala en tidningsannons för att berätta att de blivit dömda. Det här är
  också något helt nytt, en återinförsel av skampålen, som den dömde dessutom
  tvingas att betala för.

  Man behöver inte någon speciell retorik just nu. Det räcker att berätta rakt
  upp och ner vad den här lagen innebär. Problemet är snarare att över huvud
  taget bli trodd.

  Några hävdar att den bygger på ett EU-direktiv; att Sverige skulle vara
  tvingade att införa det här. Det är ren lögn rakt upp och ner. Det har varit
  inga pengar till försvarare. De pengarna som finns kommer man inte åt.

  Slutligen, efter de har dömt någon till enorma skadestånd (eftersom man inte
  har råd med försvarare), så kan den anklagade barnfamiljen tvingas att själv
  betala en tidningsannons för att berätta att de blivit dömda. Det här är
  också något helt nytt, en återinförsel av skampålen, som den dömde dessutom
  tvingas att betala för.

  Man behöver inte någon speciell retorik just nu. Det räcker att berätta rakt
  upp och ner vad den här lagen innebär. Problemet är snarare att över huvud
  taget bli trodd.

  Några hävdar att den bygger på ett EU-direktiv; att Sverige skulle vara
  tvingade att införa det här. Det är ren lögn rakt upp och ner. Det har varit
  hela vägen uppe i EG-domstolen som har tydligt sagt att Sverige inte inte
  inte måste införa de här galenskaperna. Det är bara regeringens eget ansvar
  och de har inga att gömma sig bakom.

  Privatpolislagen är inte en anti-fildelningslag. Det är en
  anti-rättssäkerhetslag.

  ----

  Siden dette er et EU-direktiv, kan det komme til Norge også. Men jeg har fått høre fra en jurist i IKT-Norge at IPRED-direktivet ikke er EØS-relevant -- altså at Norge kan si nei fordi vi ikke er medlem av EU.
  Besvart: 6. mars 2009 14:31
 10. Rettighetstvister

  Spørsmål fra Daniel:

  1:
  Hei, jeg har i lengre tid sikkerhetskopiert mine dvder og konvertert de til MP4 og beholdt de som høykvalitetskopier i bitperfekt stand i bildeformatet ISO. Er det ulovlig å beholde slikt for personlig bruk hvis man sikrer at adgangen er begrenset til eier av materialet?

  2:
  Jeg har noen ganger lastet ned innhold jeg ikke har kjøpt. Dette vil da i utgangspunktet bli regnet som en ulovlig fil. Jeg har da i ettertid kjøpt materialet og har ikke noe sånt liggende nå. Kan dette være ulovlig når kildematerialet (dvden, blu-ray filmen) er det samme?

  Svar:
  1. Her er spørsmålet om du omgår en "effektiv sperre" (lovens begrep) for å gjøre dette. Sonesperren på DVD-plater er jo også en kopisperre. Er den først og fremst en kopisperre, eller først og fremst noe som sperrer bruk som ikke er opphavsrettslig relevant (sonene)? Og hvis den er kopisperre først og fremst, er den så lett å bryte at den ikke er "effektiv", og dermed ikke beskyttet av Åndsverkloven? Dette er så vage og flytende grenser at ingen egentlig vet svaret -- før noen evt. tar en rettssak på det. For min egen del ville jeg valgt å ta sjansen (men har altså ikke giddet ennå! :-) slik som du har gjort.

  2. Det er ulovlig å laste ned en kopi, selv om du har kjøpt et eksemplar! Ja, det er meningsløst, og her er en kommentar jeg skrev om dette en tid tilbake (fra
  http://efn.no/foredrag/ft/ke51.html ):


  DRM FØRER TIL MER KOPIERING OG NEDLASTING, IKKE MINDRE

  En absurd egenskap ved DRM-løsninger er at de fører til MER, og ikke mindre, kopiering og nedlasting. Kopisperrer på musikkplater hindrer ikke kopiering, men reduserer mulighetene for eller kvaliteten på avspilling. Derfor brenner folk kopier som ikke har sperrer, og spiller disse istedet. Eller man laster ned en ulovlig kopi uten sperre fra nettet og spiller denne, istedet for den lovlige kopien med sperre man har kjøpt. Dette er "den betalende piratkopist". Men da begår man altså en ulovlig handling, etter den nye loven. Siden man da uansett begår en ulovlig handling, selv om man er lovlig kunde, så vil dette fungere som en oppfordring om at man like gjerne kan la være å kjøpe platen med kopisperre til å begynne med, siden man ender opp som lovbryter uansett. Tilsvarende resonnementer gjelder for DVD-plater, dataspill osv. der de lovlige eksemplarene i salg har DRM-bruksbegrensninger som versjoner på nettet eller hjemmelagde kopier ikke har.

  En "betalende piratkopist" er selvfølgelig en selvmotsigelse, likevel er dette altså i ferd med å bli et vanlig fenomen, da det er en logisk konsekvens av kopisperrer, produktaktivering og andre lignende DRM-restriksjoner på elektroniske åndsverk. Kopisperrer fører i realiteten til mer ulovlig kopiering og nedlasting, ikke mindre, fordi DRM-teknologien hindrer eller vanskeliggjør lovlig kopiering og avspilling.
  Besvart: 6. mars 2009 14:40
 11. Får man brev i posten før boten?

  Spørsmål fra Fredrik:

  Hei, jeg lurer på om man alltid for et brev e.l. i posten der de sier du må stoppe med nedlastningen før man for bot?
  Eller kan man bare plutselig får en bot/regning i posten pga. nedlastning uten noe forvarsel?

  Svar:
  Forhåpentligvis ingen av delene:
  Internettleverandørene nekter både å være politi og postbud for plate- og filmbransjen. Forhåpentligvis slipper de begge deler, men vi får se hva som blir utfallet av den kommende rettssaken mot Telenor.
  Besvart: 6. mars 2009 14:43
 12. Selvforsvar?

  Spørsmål fra Mitt navn?:

  Når det gjelder overvåkning av privatpersoner, enten ved å aktivt søke ut informasjon eller passiv logging av informasjon. Burde man se på kryptering og proxy servere som et reelt alternativ i en vanlig hverdag?

  Da altså for å opprettholde det privatlivet man i hvertfall skulle tro man hadde rett på..

  Svar:
  Ja, den som er opptatt av sitt eget privatliv og personvern bør ta i bruk såkalte PETs -- Privacy Enhancing Technology. Her finnes det mye å velge mellom, bare søk på denne frasen. Et eksempel er TOR, et anonymiserende nettverk.
  Besvart: 6. mars 2009 14:46
 13. Fildeling, lovlig?

  Spørsmål fra Daniel Rosland:

  Jeg har hørt et rykte om at det er fullt lovlig å laste ned materiale som filmer, spill og musikk o.l så lenge du har rettigheter til det, som man kan få via å kjøpe det først?

  Som et eksempel: Hvis jeg kjøper det nye albumet til U2 så har jeg også lov til å laste det ned fra internett, så lenge jeg ikke deler det til andre?

  Svar:
  Ja, det finnes jo etterhvert omsider lovlige tilbud og nettbutikker. Du må da se nøye på avtalen/lisensen hva du faktisk kjøper og betaler for, og hvilke rettigheter som følger med. Merk at noen av disse tilbudene kan være så dårlig rettighetsmessig at de er i strid med norsk lov (du kan ha rettigheter etter loven som de prøver å ta fra deg i lisensen/avtalen).

  Se også tidligere svar fra meg ovenfor om forbrukermyndighetene og Forbrukerkjøpsloven.
  Besvart: 6. mars 2009 14:49
 14. straff

  Spørsmål fra Håkon:

  kan jeg bli straffet for å laste ned piratkopierte filmer/musikk/programmer/spill, og i tilfellet hvot sannsynlig er dette?

  Svar:
  Ja, du kan bli straffet. Om sannsynlighet, se et tidligere svar ovenfor, om antall fildelere i verden etc.
  Besvart: 6. mars 2009 14:50
 15. Ulovlig å laste ned TV-serier?

  Spørsmål fra Joakim Andersen:

  Er det ulovlig å laste ned/opp TV-serier? Man kan jo sammenlikne det med å ta opp en episode med VHS-spiller for så å låne den til en kompis som ikke hadde mulighet til å se den da den ble sendt.
  -Man tar den opp på en dvd-opptaker, og låner den bort via internett.

  Svar:
  Det er litt gråsone -- se tidligere (og upresist) svar ovenfor. Jeg kan prøve å få et mer eksakt svar fra jurister, kontakt meg evt. på thomas@efn.no for å få dette.
  Besvart: 6. mars 2009 14:52
 16. Tåpeligheter

  Spørsmål fra n/a:

  Hva kommer EFN å gjøre får å slippe slike tåpeligheter og dustete diskusjoner som vi har sett alt for ofte på epostlisten i det siste?

  Svar:
  Se referatet fra generalforsamlingen (helt på slutten):
  http://efn.no/referat-efn-gf2009.txt
  Besvart: 6. mars 2009 14:53
 17. Forskjellige rettigheter

  Spørsmål fra Larsen:

  Det finnes mange teknologiske muligheter i dag, som gjør at jeg kan gjøre noe kriminelt eller trenge meg inn på noens rettigheter. Er det flere rettigheter enn opphavsrettsbransjens dere ønsker å forandre på, som følge av teknologiens muligheter?

  Svar:
  Ja, mye! F.eks.: åpne standarder/filformater (bør være påbudt i det offentlige, oppmuntres hos private),
  programvarepatenter (avskaffes/ikke innføres), retten til å kryptere dine meldinger/informasjon, utvide Forbrukerkjøpsloven til å omfatte digitale filer og tjenester, mer lovverk mot spam/søppelpost, bedre vern av epostboksen til ansatte og mye mer.
  Besvart: 6. mars 2009 14:57
 18. Tatt for piratkopiering?

  Spørsmål fra Maerl1d:

  Er det faktisk noen i Norge som har blitt tatt for torrentvirksomhet? Og da mener jeg ikke å laste opp, men å laste ned.

  Svar:
  Det vet jeg faktisk ikke. Tror ikke det, de sakene jeg vet om dreier seg om opplastere.

  Kort pause -- jeg flytter til en annen maskin, tilbake om ca. 5 minutter.
  Besvart: 6. mars 2009 15:00
 19. Hvorfor er deling av filmer ulovlig?

  Spørsmål fra Ole Andreas Henriksen:

  Hei.
  Jeg lurer på hvorfor filmselskaper og "alle andre" gjør det ulovlig med deling av filmer? Altså, når de store studioene har lagd film(en) har de to sjanser på seg til å tjene penger, kun TO! Det er kinopremieren og så er det de tre første ukene på DVD (+pluss en uke eller to muligens). Derfor er det jo ingen som taper på en film som er over et år gammel pga fildeling. Det blir jo også feil å si at butikkene taper penger fordi de taper de jo ikke, de tjente aldri penger på den filmen du hadde tenkt til å kjøpe, ergo i null!
  Hva gjør fildeling av film så voldsomt ulovlig?

  Svar:
  Jeg er helt enig i dine resonnementer og meninger! Det som gjør det vanskelig for de store aktørene i film- (og musikk-)bransjen er at de er vant til en helt annen virkelighet, teknologi og tenkemåte, og det er veldig tungt for dem å bytte om fra sitt store fysiske distribusjonsapparat til å basere seg på distribusjon av filer. I tillegg er disse aktørene vant til å tenke kontroll (over alle sider ved produktet, distribusjonen etc.) og knapphet (på eksemplarer, med høy stykkpris). Mens nå blir det slik at kontrollen må oppgis for å lykkes (jfr. boktittelen "The End of Control"), og man må basere seg på overflod/fri flyt av eksemplarer eller kopier for å nå frem til og være synlig på markedet. Fra knapphetstenkning til overflodstenkning, + helt nye teknologier -- for dem er det en endring som er like stor som den kopernikanske revolusjonen, altså at det er sola og ikke jorda som er sentrum som de andre går i bane rundt.
  Du finner noen flere lenker om dette her:
  http://kunnskapsallmenning.no/digin/cc07.html
  Besvart: 6. mars 2009 15:18
 20. Laste ned en CD jeg har kjøpt i butikken

  Spørsmål fra undrer:

  Hei,

  gjør jeg noe galt om jeg laster ned en CD som jeg allerede har kjøpt i butikken men klart å rote bort?

  Svar:
  Ja! Se kommentar om "den betalende piratkopist" i et annet svar foran/ovenfor.
  Besvart: 6. mars 2009 15:20
 21. piratebay

  Spørsmål fra nysgjerrig:

  Hei!

  Hvordan tror du Piratebay saken ender? Tror du retten forstår at en .torrent fil i prinsippet ikke skiller seg fra en link fra et google søk?

  Svar:
  Jeg kjenner ikke svensk lov godt nok til å spå utfallet, men jeg håper retten forstår at det ikke er noen prinsipiell forskjell på TPB og et Google-søk, slik du påpeker.
  Besvart: 6. mars 2009 15:21
 22. EFNs holdning til PirateBay-saken?

  Spørsmål fra Eivind:

  Hva er EFN sin holdning i forhold til The Pirate Bay-rettsaken som foregår i Sverige?

  Svar:
  PS: Hvis du vil lese mer om mediehistorien på de tingene der, se Lawrence Lessig: Free Culture:
  http://efn.no/freeculture/
  Besvart: 6. mars 2009 15:34
 23. Nettsensur

  Spørsmål fra Bjørn Olav Pettersen:

  Tror du Norge kommer til å vedta lover som tillater sensur av nettsteder for norske abonnenter? Hvilke krav tror du vil stilles for at en aktør skal klare å få gjennomslag for en slik utestengelse?

  Svar:
  Jeg håper ikke det, men dette er absolutt en reell fare, og dette vil bli en viktig politisk kamp der EFN vil gjøre sitt beste for å mobilisere mot en slik utvikling.
  Kravene vil avhenge helt av hvor vellykket underholdningsindustriens lobbyering vil være -- de har tidligere vist at de har ingen grenser for hva de ønsker å kontrollere, og jo mer kontroll de får, jo mer vil de ha. Så vi må bare mobilisere mest mulig motmakt, skrive og debattere, snakke med folk, bygge opp en bevisst og kritisk opinion.
  Besvart: 6. mars 2009 15:38
 24. Politikk

  Spørsmål fra Dagfinn Stangeland:

  Hvordan forholder de forskjellige politiske partiene i Norge seg til frihet og personvern på nettet? Hvem utmerker seg som forkjempere for frihet, og hvem er positive til regulering for å ivareta rettighetsinnehavere?

  Svar:
  Du /kan/ gjøre det, men det er altså ulovlig dersom det du laster ned er lagt ut uten tillatelse fra de som har opphavsrettighetene! Som jeg nevnte tidligere/ovenfor er det opplasterne som er mest "utsatt" for bransjens oppmerksomhet/forfølgelse, så du blir altså mer utsatt ved å laste opp/distribuere videre selv.

  Men istedet for å tenke "strategisk" på den måten på dine egne vegne, vil jeg oppfordre deg om å tenke på hva du selv og alle kan gjøre for å bidra til å få en annen verden enn den IFPI/MPAA/MAFIAA osv. ønsker. En annen verden er mulig! -- En verden der kultur og kunnskap fritt kan deles. Se på disse to hovedmålene:
  1. Alt er tilgjengelig for alle over hele verden når det publiseres.
  2. Kultur er det som deles -- folk må ha rett til å dele.
  Et samfunn med fri flyt av kultur og kunnskap til alle -- det må være målet.
  Ikke å gjemme seg i kjelleren med sin store passord-beskyttede server der alt det ulovlige ligger!
  Besvart: 6. mars 2009 15:46
 25. Hvorfor er det mer fokus på

  Spørsmål fra Annonym:

  Hei!

  Jeg lurer på hvorfor det alltid er mer fokus på fildeling av musikk og ikke filmer?

  Eller er det bare jeg som ikke har fått med meg alt?

  Man leser jo som oftest at det er sinte artister over alt etc.

  Men det eneste jeg har hørt om en film var Max Manus, og det trolig fordi den er norsk.

  Svar:
  Det er et økende fokus på fildeling av filmer og filmbransjens reaksjoner på dette, jeg vil si at det fokuset er i ferd med å bli ganske stort. Fokuset på musikk kom først fordi musikkbransjen ble "rammet" (velsignet) med fildeling først (fordi filene og dermed båndbreddekravene er mindre for musikk).
  Besvart: 6. mars 2009 15:49
 26. ufildeler.

  Spørsmål fra Helge:

  Er det ikke sånn at, hvis man laster ned filer, og ikke deler dem. Så er det ingen fare?

  Svar:
  Nei, det stemmer ikke helt, se svar på det samme spørsmålet ovenfor!
  Besvart: 6. mars 2009 15:54
 27. Er fildeling ulovlig?

  Spørsmål fra Cecilie:

  Hei thomas, jeg merker at fildeling ofte blir referert til som ulovlig. men fildeling er da ikke ulovlig er det?

  Er det ikke bare deling av filer uten opphavspersonens velsignelse som kan være ulovlig?

  Hvordan kan man forsikkre seg om at det man deler er ok å dele? Og hvordan kan jeg sørge for at det jeg lager som jeg vil folk skal dele ikek blir regnet som "ulovlig fildeling"?

  Svar:
  Hei Cecilie ;-)
  Jo, det er helt riktig, fildeling som sådan er ikke ulovlig, det er jo bare en teknologi -- som forøvrig er veldig utbredt og brukes til mange gode formål -- og som alle andre teknologier kan den brukes til gode, dårlige, lovlige, eller ulovlige formål.
  Fildeling er kun ulovlig når det deles opphavsrettsbeskyttet innhold uten å ha tillatelse.
  Tillatelse kan gis f.eks. i form av en fri lisens/fribrukslisens som legges inn i eller følger med fila med åndsverket.
  Et eksempel på dette er Creative Commons-lisenser. Du kan da legge inn en slik fri lisens i det du lager, slik at alle vet at det er lov å fildele det. Les mer om Creative Commons her:
  http://kunnskapsallmenning.no/digin/

  Jeg tror at jo strengere opphavsrettslovene blir, jo mer vanlig vil det bli å bruke slike frie lisenser. Det er nemlig mange som skaper ting som slett ikke ønsker disse harde og strenge lovene!
  Besvart: 6. mars 2009 16:00
 28. piratbay

  Spørsmål fra Ole M:

  kan jeg laste ned filmer og samle flrer 1000 av dem på min pc, og ikke dele dem ut ?

  Svar:
  Hei Snorre,
  Ja, vi ser denne trenden du beskriver, og jeg tror den vil bli sterkere på kort sikt. Altså mer sensur, reguleringer, overvåking,
  hardere og verre lover osv. Men jeg tror ikke dette vil ha den effekten de ønsker -- tvertimot vil bare motreaksjonen bli desto sterkere, og opinionen blir mer bevisst på å kjempe for sine (våre) digitale borgerrettigheter. Så jeg er optimist på lengre sikt. Jeg tror ikke de kan stanse teknologien, fremskrittet, utviklingen mot al all kunnskap og kultur blir tilgjengelig for alle. Med hundrevis av millioner mennesker som synes og praktiserer at fildeling er OK, har det allerede skjedd et "kvantesprang" -- denne forstyrrende teknologien har blitt etablert, og alle, også underholdningsbransje og politikere må før eller litt senere innstille seg på en ny teknologisk og kulturell virkelighet.

  Det er jo også det at de menneskene som underholdningsbransjen forfølger nettopp er de som kjøper mest -- deres beste kunder. Snakk om å skyte seg i foten, det er jo rene selvmordsbombingen å saksøke sine beste kunder!

  Fildeling øker salget, mangfoldet og musikernes makt:
  http://www.ballade.no/nmi.nsf/doc/art2007030109595115463035

  Fildelings-søksmål er selvmordsbombing for platebransjen:
  http://www.ballade.no/nmi.nsf/doc/art2006053009451931842526
  Besvart: 6. mars 2009 16:10
 29. Lovlig overvåkning?

  Spørsmål fra Vegard:

  Hei!
  Jeg bare lurer på hvordan regelverket rundt overvåkning av privat personer er.
  Har jo lest om de største nedlasterne som blir tatt, og har den jo kanskje i bakhodet selv hvis jeg laster ned en sang, men jeg lurer på om staten kan se ALT jeg gjør når jeg er på nettet. Har de lov å overvåke meg uten grunn? Kan det hende jeg er i kikkerten deres etter å ha lastet ned en film?

  Svar:
  Hei Jørn ;-)
  Takk skal du ha, og jeg tror du har helt rett i det om grasrota. Ja, EFN har mange kontakter i de politiske partiene, også på Stortinget og i ungdomspartiene etc. EFN drives jo av idealister på fritiden, så det er jo begrenset hvor mye tid og energi vi kan sette av til dette. Vi tenker litt på å søke om midler til en deltidsstilling i EFN,
  slik at en del kontoroppgaver, evt. arbeid med websidene m.m. kan bli iallfall delvis betalt. Uansett, mer midler til EFN er jo alltid kjærkomment, så man kan f.eks. gi en frivillig fast donasjon til EFN, f.eks. 100 kroner i året: http://efn.no/omefn.html .
  Ellers vil det være en god hjelp at vanlige personer som ikke har tillitsverv etc. rett og slett kontakter sine lokale politikere -- på hjemstedet, eller i partiet man støtter, eller stortingsrepresentant etc., og tar opp disse tingene. Slik at politikerne ser at dette er noe som opptar folk. Og det er jo vanlig å regne at et brev representerer så og så mange andre mennesker som mener det samme (men som ikke skrev om det). Kort sagt: Gjør alt du kan for å snakke med folk lokalt, ta opp sakene til diskusjon, skriv brev, og innlegg på webforum eller i avisen. Kanskje du kan få arrangert et foredrag eller paneldebatt der du bor, på jobben, eller i en forening du er med i? EFN stiller gjerne med folk til slike arrangementer.
  Besvart: 6. mars 2009 16:21
 30. Falske filer

  Spørsmål fra JJ:

  Hva om du laster ned et album eller film som er gitt ut lovlig gratis for å dele med folket, men filen er ikke det den utgir seg for, for noen har endret filnavnet/filinfoen fra en ulovlig film eller album.

  Vil en da kunne bli straffet for å ha lastet ned noe som var ulovlig selv om man i god tro lastet noe som tilsynelatende var lovlig og fritt?

  Svar:
  Godt spørsmål. Jeg vil tro -- men jeg tar forbehold om at jeg ikke er jurist, og dette er bare synsing, ikke juridisk veiledning -- at du kan bli bedt om å dokumentere at filnavnet var forfalsket. Dette kan jo da dokumenteres f.eks. ved at filen fortsatt er tilgjengelig på nett. Når så dette er dokumentert, burde ikke en nedlasting være noe problem -- gitt at domstolen forstår problemstillingen og opptrer fornuftig.

  Du vil antagelig ha større problemer dersom du videresendte/lastet opp fila videre uten først å sjekke at innholdet virkelig var det lovlige innholdet som filnavnet påstod at det var.
  Besvart: 6. mars 2009 16:26
 31. Politikk

  Spørsmål fra Dagfinn Stangeland:

  Hvordan forholder de forskjellige politiske partiene i Norge seg til frihet og personvern på nettet? Hvem utmerker seg som forkjempere for frihet, og hvem er positive til regulering for å ivareta rettighetsinnehavere?

  Svar:
  Da har jeg svart på alle spørsmålene som kom inn. Jeg takker alle som har bidratt med gode spørsmål, og vil igjen oppfordre alle om å engasjere seg lokalt for å være med å bidra til å bygge en bevisst opinion om våre digitale borgerrettigheter og alle de bra tingene som fildeling kan brukes til.
  Følg gjerne med på www.efn.no, still oss gjerne spørsmål, eller bli med i EFN.

  Mvh,
  Thomas Gramstad
  thomas@efn.no
  Besvart: 6. mars 2009 16:30

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen