EFI skal erstatte BIOS

Intel ønsker seg EFI (Extensible Firmware Interface) som arvtager etter dagens tradisjonelle BIOS. Grunnen til dette er at EFI tillater høyere fleksibilitet - spesielt ved maskinvareoppgraderinger.

Dersom man i dag oppgraderer hovedkortet på en PC vil man høyst sannsynligvis få problemer med å starte opp som tidligere fordi enhetsbehandlingen på hardware-nivå først skjer i BIOS og deretter gjøres på nytt i operativsystemet. Med EFI flytter man enhetsbehandlingen vekk fra BIOS-tankegangen og i stedet lar operativsystemet få full kontroll over dette.

I praksis betyr dette at man dermed lettere kan flytte et operativsystem med tilhørende applikasjoner fra en maskinvarearkitektur til en annen - uten å måtte foreta en komplett nyinstallasjon. EFI skal også tillate å "boote" direkte inn i visse applikasjoner slik at man ikke trenger operativsystem.

EFI støtter skjermmodus med høy oppløsning, slik at den tradisjonelle "splash"-logoen kan gjøres penere og man kan gå direkte i GUI, istedet for å jobbe i tekstmodus slik tilfellet er med dagens BIOS. Teknologien skal også i større grad tillate å skaffe seg oversikt over hva som skapte et eventuelt systemkrasj.

Det er imidlertid fortsatt et godt stykke frem til EFI blir aktuelt. For det første er man avhengig av støtte fra operativsystemene og i tillegg må komponenter som SCSI-kort og RAID-kontrollere også tilpasses EFI-prinsippet.

(Kilde: DailyTech)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen