Efficeon får Mini-ITX

Hittil har det vært så godt som umumlig å oppdrive annet enn VIAs EDEN-prosessorer til hovedkort i det bittelille Mini-ITX-formatet (med noen få, nevneverdige unntak). Nå får selskapet som fant opp formfaktoren uventet konkurranse fra Transmeta - som til nå bare har satset på bærbare og "tablet"-PC-er med Efficeon-prosessoren deres.

Dog er det ikke Transmeta selv som står bak det nye ITX-hovedkortet, men den taiwanske Mini-ITX-spesialisten IBASE - som blant annet er kjent for å ha laget Pentium-versjoner av samme plattform. Efficeon-prosessorene skal passe spesielt godt til mediabokser og små formfaktorer, ettersom den er svært så strømsvak og justerer hastigheten etter varmeutviklingen i CPU-en.

Efficeon-prosessorene som kommer fastmontert på MB860-hovedkort trenger bare passiv kjøling, selv i 1 GHz-versjon. Tidligere gjorde VIA et stort nummer av å være de første med vifteløse 1 GHz-CPU-er, som var spesiallaget til ITX. Men da tenkte de vel ikke på Transmeta.

Hovedkortet får ellers en SO-DIMM minnesokkel (som brukes i laptoper), 16 MB ATI-grafikk, to IDE-kanaler og en PCI-sokkel. I tillegg til TV-ut via ATI-kontrolleren, er alle de "vanlige" kontaktene også på plass.

Mer informasjon om IBASE sitt MB860-hovedkort finnes i denne PDF-en.

Kortet finnes ikke i Norge enda - men det er vel lov å håpe at det dukker opp?

(Kilder: Digit-Life, IBASE)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen