Effektgjerrig underveis fra VIA

På et brett: VIA Isaiah
På et brett: VIA Isaiah

Testversjoner av VIAs "Isaiah"-prosessor er på vei ut til utvalgte kunder og partnere. Prosessoren vil bli rettet mot spesielt effektgjerrige PC-er og minidatamaskiner.

Dette er den første x86-prosessoren fra VIA som har 64 bits instruksjonssett og eksekverer etter "out of order"-teknikk. I praksis betyr dette at effektforbruket kan være noe høyere enn tidligere prosessorer, men ytelsen er generelt høyere for ikke-optimalisert programvare.

Grunnet forbedret produksjonsteknikk påstår VIA allikevel at effektforbruket holdes konstant, mens ytelsen dobles.

Den første versjonen får nok kun en prosessorkjerne og ryktene sier at det etter hvert også kommer en dobbelkjerneversjon.

"Isaiah" kan representere et kjempecomeback for VIA. Prosessormarkedet for x86 har godt av å ha flere leverandører enn bare AMD og Intel. VIA er slik sett den eneste uavhengige x86-leverandøren som man kan regne med.

VIA holder all informasjon om "Isaiah" på et konfidensielt nivå og det er derfor ikke kjent hvordan prosessoren kommer til å bli posisjonert. De tekniske detaljene er heller ikke bekreftet.

Den første annonseringen av prosessoren skjedde faktisk allerede så langt tilbake som i 2004, med senere lovnad om reell tilgjengelighet i 2006. Man kan vel si det slik at tidsskjemaet glapp noe, men forhåpentligvis har tiden blitt benyttet flittig til å lage et enda bedre produkt.

Vi kan gjerne tenke oss "Isaiah" både i ultraportable bærbare, stue-PC-er og generelt sett der man er svært følsom for varmeutvikling og effektforbruk.

(Kilde: X-bit labs)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen