EFF angriper programvarepatenter

Tidligere denne uken fikk Electronic Frontier Foundation (EFF), en donasjon på $50 000 fra Parker Family Foundation. Pengene går til å støtte EFF sin kamp mot programvarepatenter.

Problemet med patenter på programvare oppstår først når de blir gitt på helt åpenbare ting, og ofte gitt til firma som ikke hadde noe som helst med utviklingen av den patenterte teknikken å gjøre. Mange av tingene du ser på internett i løpet av en dag, er egentlig patentert, og kan føre til at eieren av nettsiden kan bli saksøkt.

En liten liste over suspekte patenter

  • Et-klikks nettshopping
  • Internetthandlevogner
  • Hyperlinken
  • Video-streaming
  • Internasjonaliserte domenenavn
  • Pop-up-vindu
  • Innsiktet annonsering
  • Betaling med kredittkort

Dagens samfunn er noe annerledes enn det var da patentsystemet ble innført, og tidligere var patentene noe som bare berørte store selskap. Slik er det ikke lenger i dag, det finns mange små bedrifter og privatpersoner som uten å vite om det har brutt med disse patentene. Disse småbedriftene og privatpersonene har ikke råd til å ha advokater på samme måte som de store bedriftene har.

Dette er noe av grunnen til at store deler av åpen kildekode-miljøet har protestert åpenlyst mot programvarepatenter. Mange i dette miljøet gir vekk programvaren sin, og kan risikere å bli saksøkt for noe som de ikke tjener penger på.

EFF kommer til å angripe patentene under en prosess kalt reeksaminering, som tidligere har ført til at et slikt patent ble trukket tilbake. Denne prosessen krever at firmaet som har patentet blir nødt til å føre sin sak på nytt, men denne gangen med motstand, for å få behold patentet.

Kilde: Groklaw, EFF

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen