EDGE til nyåret


Kun Nokia tilbyr i dag EDGE-telefoner på det norske markedet

Det har den siste tiden blitt klart at både Telenor og Netcom vil ta i bruk EDGE-teknologi i mobilnettene sine. Begge de to produsentene har tro på at dette vil være et viktig alternativ til tredjegenerasjons mobilnett.

EDGE gjør det mulig å oppnå hastigheter på helt opp mot 200 Kbps, forutsatt at man har en telefon med støtte for teknologien. Dette er en nær firedobling av hastigheten man i dag får med en vanlig GPRS-telefon, som under optimale forhold klarer å laste ned data i 53,6 Kbps.

Det er ingen tvil om at 3G-nettet vil være et raskere alternativ, med sin hastighet på 384 Kbps og høyere. I nærmeste fremtid vil man imidlertid kun få tilgang til å bruke det nye nettet i tettbygde strøk. Rekkevidden for 3G-sendere er nemlig for kort til at det lønner seg å bygge ut i utkantstrøk.

Ifølge pressesjef for Netcom, Guri Wormdahl, vil man i første omgang dekke 76 prosent av den norske befolkning. Det betyr blant annet at man vil dekke alle tettsteder med 8000 eller flere innbyggere. Alt dette skal være på plass når selskapet åpner 3G-nettet den 1. mars neste år.

Et høyhastighets alternativ
For de som ikke dekkes, eller som bruker andregenerasjons telefoner, vil alternativet for høyhastighets dataoverføring være EDGE.

Teknologien vil sørge for en mye bedre brukeropplevelse når man wapper og surfer på nett, siden man slipper stadige forsinkelser når man bruker tjenestene. I tillegg vil det gå adskillig raskere å sende og motta bildemeldinger, samt å laste ned spill, programmer og ringetoner.

For mange vil det også være aktuelt å bruke mobiltelefonen som modem for en bærbar eller håndholdt datamaskin. Med EDGE vil man kunne surfe på nett i opp til fire ganger hastigheten man får med en vanlig ISDN-linje.

Det er de to nordligste fylkene som i første omgang vil få støtte for EDGE. Her holder man allerede på å montere GSM-sendere med støtte for den nye teknologien, levert av Siemens Mobile.

Ifølge dekningssjef Anne Solveig Olstad kan vi vente at kunder i disse fylkene vil kunne ta i bruk EDGE over nyåret. Olstad kan også fortelle at de nye senderene vil gi noe raskere hastighet for vanlige GPRS-brukere.

Etter dette vil man også begynne utbygging av nye sendere i resten av landet, og planen er at man etterhvert skal ha mulighet for å bruke EDGE på alle steder i landet der man nå har dekning på mobiltelefonen.

Netcom har ikke ønsket å gi uttrykk for hvilke områder som prioriteres under utbyggingen av nettet. Det er imidlertid liten tvil om at storbyene og tettbefolkede områder står høyt på prioriteringslisten.

For å utnytte EDGE er man nødt til å ha en telefon med støtte for å utnytte teknologien. Per i dag er det kun Nokia som tilbyr dette i enkelte av sine modeller. I prisguiden finner du en oversikt over EDGE-telefoner.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen