EDGE raskere enn 3G

Det var det britiske selskapet TTPCom som nylig klarte å oppnå en hastighet på 216 kbps ved et av Ericssons testfasiliteter i Sverige dedikert til EDGE. Hittil er ingen lignende hastighet oppnådd mellom telefon og server i noen test ved bruk av fremtidens mobilnett, UMTS. Dermed har kanskje UMTS fått en uventet, og sterk konkurrent, som få teleselskaper har tatt på alvor og valgt bort til fordel for UMTS.

Ved testen lastet man ned en 10 MB stor fil fra nettet, og man klarte her å oppnå en konstant topphastighet på 216 kbps. Man gjentok dette flere ganger, og kjørte testen på flere koder.

EDGE, som er en videreutvikling av GPRS, gir brukeren raskere nedlastingshastigheter fra nettet samt at man betaler for nedlastingsmengden og ikke tiden man er oppkoblet. Men EDGE er imotsetning til GPRS også ment for nedlasting av større filer som musikk eller filmklipp som tar større plass, og som derfor også trenger raskere nedlastingshastighet.

De fleste av teleselskapene i Europa, blant dem Telenor og NetCom, har valgt bort EDGE til fordel for UMTS, som i teorien skal gi enda høyere hastigheter. Problemet i dag er at det ikke finnes noen telefoner som støtter UMTS sin formidable nedlastingshastighet, og tjenester som videotelefoni og musikknedlasting vil derfor få problemer med lagging og lignende. Dette kan føre til at mindre teleselskaper kan komme til å velge EDGE fremfor UMTS, siden EDGE er mye billigere i drift og dessuten benytter seg av et allerede utbygget GSM-nett.

Om Telenor eller NetCom vil bygge ut EDGE på sine GSM-master gjenstår å se, men trolig vil nok begge selskapene se fremover mot UMTS, siden de begge har brukt store ressurser på utbygging av UMTS-nettene sine. Derimot kan mindre selskaper som har planer om å bygge eget nett, for eksempel Teletopia, være aktuelle kandidater til å begi seg i vei med EDGE.


relaterte nyheter

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen