EDGE langs veiene

Norge er et langstrakt land med en infrastruktur som ikke sjelden både forundrer og imponerer turister.

For oss nordmenn symboliserer imidlertid høye fjell og dype daler mer enn vakker natur. Dårlig dekning både på TV-en, radioen og mobiltelefonen er hverdagskost for mange av oss.

Nå skal Telenor få bukt med dårlig mobildekning, og lover bruddfri mobildekning for sine kunder langs alle hovedveiene i Norge. Opprustingen, som er delt opp i 390 mindre prosjekter, skal være ferdig i 2007 og har en prislapp på hundre millioner kroner.

Bjørn Amundsen i Telenor forteller at det er endringene i måten vi bruker mobiltelefonen på som gjør det nødvendig å forsterke nettet:

- Stamveien langs Sørlandet hadde god dekning da mobiltelefonene var sterkere, og folk holdt den opp mot øret. Mobilene er nå ikke like sterke, de har innvendige antenner og derfor oppleves dekningen som svakere av brukerne. Nå sitter kundene våre med bærbar PC på Sørlandsekspressen. Mens et hull i dekningen på 100 meter var akseptabelt før, er det ikke akseptabelt lenger nå. Vi må planlegge på nytt og tilpasse den reelle bruken, sier han til Forbruker.no.

I følge Amundsen skal det nye nettet sikre at du kan ha mobiltelefonen i øvre del av bilens dashbord og benytte håndfri uten å miste dekningen.

EDGE i bilen?
I tillegg til at GSM-nettet vil få en forbedring i dekningen, skal det også bli mulig å surfe med EDGE langs veiene. EDGE er en oppgradering av GPRS-nettet, og gir en teoretisk overføringshastighet på 200 kb i sekundet. Vi ser imidlertid for oss at bilpassasjerer som velger å benytte datakort til sin bærbare PC vil få noe problemer med å nå opp til EDGE-dekningen i bilen siden de fleste har maskinen i fanget. Løsningen må bli å benytte mobiltelefonen som modem til den bærbare PC-en.

Selv om hele landet skal få bedre mobildekning langs veiene, er det på Vestlandet og i Nord-Norge at mobilnettene skriker høyest etter en oppgradering. Kupert terreng gjør også at Telenor må ty til spesielle løsninger for å sikre full dekning langs veiene:

- På E6 er det 17 tunneler nord for Fauske, og bare halvparten er ferdige. I Tanadalen, mellom Karasjok og Tana, er geografien slik at vi må ha flere basestasjoner på finsk side av grensa. I Finnmark er utbyggingen komplisert på grunn av mangel på strøm og samband langs veiene, sier Amundsen.

Yrksesjåfører og andre som reiser mye på veiene er utvilsomt blant de som vil få mest glede av Telenors oppgraderinger. Nå er det bare å håpe på at Veivesenet lar seg inspirere av Telenors tetting av dekningshull, og tetter igjen alle veihull som Norge etter hvert har blitt så kjent for.

(Kilde: Forbruker)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen