EDGE blir tre ganger raskere

Ericsson, som produserer teknisk utstyr til mobiloperatører, bedyrer at de skal oppgradere EDGE-teknologien sin til å bli tre ganger raskere innen utgangen av 2009.

EDGE er en oppgradering av GSM-nettet. De aller fleste steder i Norge har EDGE-dekning i dag, og det selges en rekke mobiltelefoner med EDGE-støtte.

I dag er den teoretiske nedlastingshastigheten på EDGE 236,8 Kbps. Med Ericssons oppgradering betyr det at nedlastingshastigheten kan komme opp i så mye som 710,4 Kbps.

Til sammenlikning har 3G-teknologien en hastighet på 386 Kbps. Det betyr at EDGE-nettet blir nesten dobbelt så raskt som dagens 3G-nett.

Oppgraderingen av Ericssons EDGE-utstyr skal i følge nettstedet Mobile Tech News kunne gjøres enkelt via en programvareoppdatering.

Vil Telenor oppgradere?
Telenor bruker Ericssons utstyr, men har ingen konkrete planer om å benytte seg av denne muligheten. Telenors dekningskdirektør, Bjørn Amundsen, forteller at Telenor har delt inn GSM- og EDGE-nettet sitt i to soner. Mens den sørlige halvdelen av landet stort sett dekkes av utstyr laget av Ericsson, er det Nokias utstyr som står for dekningen i Nord-Norge. Amundsen påpeker imidlertid at det finnes en del unntak fra disse soneinndelingene.

Det betyr i all hovedsak at dersom Telenor skulle velge å oppgradere EDGE-nettet, er det først og fremst folk på sør- og østlandet som får glede av den økede farten. Men i følge dekningssjefen er ikke "en liten programvareoppdatering" alltid så liten likevel.

- Enhver oppgradering som kan gi kundene bedre fart er interessant. Men det er snakk om veldig mye penger, og foreløpig har ikke slike programvareoppdateringer vært så veldig enkle, sier han til Amobil.no.

Han bemerker imidlertid at en slik oppgradering kan være interessant på steder i landet som ikke har 3G-dekning.

Ikke hos Netcom
Hos Netcom er svaret langt enklere:

- Vi bruker ikke Ericssons utstyr i nettene våre, hos oss er det stort sett Siemens-utstyr, sier Netcoms informasjonsrådgiver Øyvind Vedehus.

Som en trøst til alle Netcom-abonnenter kan vi minne om at Netcom i følge Amobils tester har 60 prosent raskere EDGE-nett i dag enn Telenor. Mer om dette finner du i den store EDGE-testen vår.

Før vi kommer til 2009 vil sannsynligvis både Netcom og Telenor har oppgradert 3G-nettene sine til HSDPA. Denne teknologien kan gi deg en teoretisk nedlastingshastighet på 3,6 Mbps. Men i praksis må du regne med langt lavere hastigheter for HSDPA. Da Telenor utførte testing av teknologien i fjor, oppnådde de en nedlastingshastighet på 1,9 Mbps. Du kan lese mer om HSDPA i saken "- Super-3G kommer til Norge i år".

(Kilder: Mobile Tech News)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen