Edge blir raskere enn UMTS

Det er Telia i Danmark som overfor Mobilsiden.dk opplyser at de oppgraderer fra Edge til såkalt ”enhanced Edge” – eller rett og slett forbedret Edge, som vi vil kalle det på norsk.

Hvis vi da i det hele tatt behøver å omtale det på norsk. Løsningen blir nemlig ikke å se her til lands med det aller første.

Mye raskere enn UMTS

Mens danskene kan skryte av en snarlig tredobling av Edge-toppfarten fra 236 til 710 kbit/s (kilobiter per sekund), har Telenor og Netcom god tid.

– Vi synes dette er veldig interessant, men det kreves aller først en teknisk og økonomisk analyse, sier informasjonssjef Atle Lessum i Telenor til Mobilen.no.

Han kan ikke si noe om når ”trippel-Edge” med hastigheter på nesten det dobbelte av dagens UMTS-fart kan komme til Norge.

– Så vidt oss bekjent er ikke løsningen kommersielt tilgjengelig ennå, men når den er det vil vi vurdere å lansere produktet i Norge, sier Lessum.

Hos Netcom opplyses det at løsningen ligger et par år frem i tid.

– Muligheten vil ikke foreligge rent teknisk før i 2009. Når vi kommer så langt vil vi vurdere hvorvidt dette er noe våre kunder trenger og ønsker, sier kommunikasjonssjef i Netcom, Guri Wormdahl.

Ulike infrastrukturer

Mens Telia i Danmark baserer seg på teknisk utstyr fra Ericsson, er det først og fremst Siemens som har vært Netcoms leverandør av det samme utstyret i Norge. Slik har det seg at danskene kan si løsningen er klar til bruk i dag, mens Netcom pent må vente et par år til – rett og slett fordi Ericsson her har kommet lengre enn sine konkurrenter.

Om ikke annet slipper du i hvert fall det dilemmaet fartshungrige dansker etter hvert må forholde seg til: Obligatorisk telefonbytte.

For den som ønsker trippel-Edge, må ha en mobil som støtter det.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen