Microsofts Edge-nettleser fjerner slettes ikke alle spor etter privatøkten din.
Microsofts Edge-nettleser fjerner slettes ikke alle spor etter privatøkten din. (Bilde: Brian A Jackson/Shutterstock.com)

Edges privatmodus lagrer historikken din

Det er en smal sak å hente frem hvilke nettsider du har besøkt.

Bruker du Microsofts relativt ferske Windows 10-nettleser, Edge, håper vi ikke du bruker den i «Privat»-modus. Du vet, modusen du aktiverer når du skal søke etter privat informasjon eller besøke nettsider du ikke ønsker skal legge igjen spor på maskinen din i form av nettleserhistorikk, utfylte tekstfelter og annet. 

Ikke så privat

Microsoft hevder Edge ikke lagrer noe innhold fra den private surfeøkten din, men nå viser det seg at dette ikke er helt sant.
Microsoft hevder Edge ikke lagrer noe innhold fra den private surfeøkten din, men nå viser det seg at dette ikke er helt sant.

Nå viser det seg nemlig at Edge bryr seg fint lite om hvilken modus du setter nettleseren i.

Neida, den viser ikke historikken eller søkeordene dine i klartekst for andre som bruker Edge etter deg. Men om en datatekniker eller IT-kyndig «kamerat» skulle ønske å finne ut hva du søkte på vil veien til fasiten være svært kort.

Auda, Apple-brukere:
Safari lagrer all historikken, også i «Pornomodus» »

Det er sikkerhetsekspert Brent Muir som kan avsløre måten hvem som helst kan hente frem detaljer fra din private økt på. All informasjon ligger nemlig lagret i en database i mappen «WebCache», som du finner på følgende sti i Windows Utforsker:

\brukere\brukernavn\AppData\Local\Microsoft\Windows\WebCache

Lagrer søkeord og nettadresser

Edge lagrer informasjon fra sider du har besøkt i en database i denne mappen for å raskere kunne hente den frem ved neste besøk, eller for å kunne gjennopprette økter etter en programkrasj. Sistnevnte får du ikke tilbud om hvis Edge krasjer i privatmodus, men likefullt kan det ligge svært mye senstiv informasjon lagret i WebCache-mappen, både fra private og ikke-private økter.

Det som gjør det ekstra lett for noen å finne ut hvilken informasjon du har søkt frem i privatmodus er likevel at Microsoft merker alle elementer du besøker i privatmodus med et spesielt prefiks i databasen. Dermed kan informasjon fra privatøkter, som nettadresser, søkeord og tidspunkt og ligneden raskt skilles fra vanlige surfeøkter ved hjelp av søkefiltre. 

Ops, det var jo ikke slik det skulle fungere

Microsoft har ifølge Betanews kommentert saken og forteller at de nå jobber med å endre hvordan privatmodusen deres fungerer:

– Vi har blitt gjort oppmerksomme på at privatmodusen ikke fungerer som den er tenkt og vi jobber med å løse problemene så raskt som mulig.

Firefox-sjefen mener Microsoft tar seg friheter:
Raser over Edge-funksjon »

(Kilder: Betanews, Kinja)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen