EDGE: Netcom 60 % raskere

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Om du vil koble datamaskinen din til internett over mobilnettet, og har en vanlig 2G mobiltelefon, bør du bruke et abonnement hos Netcom. Målinger Amobil har foretatt i landets tre største byer, viser nemlig en betydelig forskjell i hastighet mellom operatørene. Du kan vente hele 60 prosent høyere hastighet i Netcoms mobilnett enn hos Telenor.

Netcom kom best ut i alle våre tester, uavhengig av hvor vi var i landet og hvilket klokkeslett vi utførte målingen. I praksis betyr dette at du vil surfe i langt høyere hastigheter hos Netcom , enten du besøker nettsider, laster ned e-post eller sender avgårde filer.

De verste forskjellene finner vi i Oslo, hvor Netcom-kunder med mobiltelefoner uten EDGE-teknologi vil oppnå høyere hastigheter enn det Telenor-kunder får med EDGE-telefoner. Om du bruker en telefon med EDGE i hovedstaden, oppnår du over dobbelt så høy internetthastighet når du bruker Netcom i stedet for Telenor.

– Dette har jeg ingen god forklaring på, sier Telenors dekningsdirektør, Bjørn Amundsen. Han er overrasket over Amobils funn: – Det er første gangen jeg hører om dette. En umiddelbar forklaring er at vi har 2,6 millioner kunder i nettet vårt. Veldig mange av kundene som har GSM har også EDGE, foreslår Amundsen.

– Bedre kapasitet
Netcoms dekningssjef, Anne Solveig Olstad, forteller at Amobils målinger stemmer godt overens med selskapets egne. – Vi har foreløpig en håndfull færre kunder enn Telenor, og ikke fullt så mange brukere. Siden vi har designet mobilnettet for flere kunder enn vi har, har vi også sikret tilgjengelige ressurser for datatrafikk.

I følge Olstad kan en annen medvirkende faktor være hvordan Netcom håndterer datatilkoblinger. Når mobiltelefonen din er koblet til internett, kommuniserer den med mobilnettet i såkalte tidsluker. Disse kan i følge Olstad forklares som filer på en vei: Jo flere filer veien har, jo flere biler kan kjøre på den samtidig.

I tillegg har Netcom i følge Olstad i utgangspunktet en høyere dataoverføringshastigheter enn det Telenor har.

– Dette er ingen sovepute for oss, og vi tar dette veldig alvorlig, sier Amundsen, som nå vil se nærmere på saken.

Konklusjonen er altså klar. Dersom du har en vanlig mobiltelefon uten 3G, og vil bruke den til å koble deg på internett, så er det hos Netcom du får mest igjen for pengene. Ikke bare kan operatøren by på betyldig raskere nedlastning og opplastning, men du betaler også en lavere pris for internettbruken din

Lurer du på hastighetene i din by? Hele testresultatet kan du lese ved å bla deg videre til neste side.

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen