Eden

Annonsør­innhold
Les hele saken »
Se større versjon og flere bilder
Tysk kokke- og filmkunst i særklasse.

Tysk film er ikke lenger grå og dyster. "Eden" er en film som feirer det vakre i livet.

Filmen åpner med en symfoni av vakre nærbilder av mat og råvarer. Mesterkokk Gregor sitter ute i sin idylliske hage og plukker en and. Han snakker kjærlig med fuglen om hvordan han skal fylle den med de mest utsøkte krydderier og den herligeste stuffing. Så skal den få kose seg i den deilige varme ovnen ...

Anda virker ikke spesielt begeistret, men det er vi.

Søt poetisk og morsom

Åpningsscenen legger an tonen i filmen. Dette er en medrivende historie med uforglemmelige rollefigurer akkompagnert av flott musikk og vakre bilder. Lettbent og søt situasjonskomikk blandes med poetiske og vakre scener og dype samtaler.

Charlotte Roche briljerer i sin første hovedrolle som den ensomme, litt triste servitøren Eden. Josef Ostendorf spiller Gregor med stor varme og innsikt. Han formidler mye med et minimum av ord i denne rollen. Den geniale mesterkokken Gregor er en sky og tilbaketrukket mann som legger all sin energi og lidenskap inn i maten. Matlaging blir hans fortrukne måte å kommunisere på.

Se større versjon og flere bilder
Mat og erotikk.

Dette endrer seg når han møter Leone, som er datteren til Eden. De to finner tonen straks og Leone blir trollbundet av hans sjokoladekake. Dermed kommer han også innpå moren Eden som han har beundret på avstand lenge. De to utvikler etter hvert et varmt og nært, men platonisk, forhold. Eden blir Gregors muse og samtalepartner. Hun blomstrer opp i møte med mesterkokken og den nydelige maten hans som blir inspirasjon i alle aspekter av livet. Dette kunne vært ren idyll hvis det ikke var for Edens sjalu ektemann.

Intenst og rart

"Eden" er en slik film som klarer å lokke fram både latter og tårer, lyst og avsky. Eden blir til tider en rar og intens opplevelse. Den utstrakte bruken av ekstreme nærbilder forsterker intensiteten i uttrykket. Vi rives med i historien og føler med personene. Vi får lyst til å være med på måltidene og samtalene og alt sammen.

Se større versjon og flere bilder
Intens matglede.

Filmen har en egen rytme, uforglemmelige rollefigurer og psykologiske observasjoner. Den skildrer mat og kjærlighet som to sider av samme sak. Livet er for kort til å spise middelmådig mat. Det er bare synd at det ikke følger servering med denne filmen.

Konklusjon

Eden er en herlig julefilm som passer for de fleste. En flott og rar film om mat og mennesker som skildres med mye varme og humor. Man skal ha et hjerte av stein og null matinteresse for ikke å gå glad og lykkelig ut av kinomørket og rett til nærmeste gourmetrestaurant, slik som undertegnede...

Se trailer til filmen her.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen