Test

Eclipse

Historien om Amorphis starter med fire death metal-spillende tenåringer fra Finland som dannet et band tidlig på nittitallet. Siden den gang har bandet gitt ut åtte album, distansert seg mer og mer fra dødsmetallen, og hentet inspirasjon fra folkemusikk, klassisk hardrock, goth metal, 70-talls progressiv rock og psykedelia. Den forrige utgivelsen "Far From The Sun" ble utgitt på gigantselskapet Virgin, noe som ikke var en ubetinget suksess, og bandet er nå tilbake hos Nuclear Blast.

Alternativ tekst mangler
Tøffe gutter gråter ikke.

I tillegg til å skifte plateselskap, stiller Amorphis med Tomi Joutsen som ny vokalist på "Eclipse". Joutsen gjeninnfører death metal-gryntene bandet lot ligge igjen på nittitallet, selv om denne typen vokal bare dukker opp sporadisk. På brorparten av albumet synger Joutsen enten rent og pent, eller med en grovere og rocka tilnærming, og takler begge deler fint. Den varierte vokalen bidrar også til variasjon på albumet totalt sett, noe som er litt av styrken til "Eclipse", og Amorphis generelt.

Variert og stemningsfullt

Albumet er en variert og god samling av stemninger, melodier og kreativitet, og hver enkelt låt har sine egne kvaliteter. Inspirasjonen fra folkemusikken høres på låter som "Leaves Scar" og "Brother Moon", som begge er fengende og gode låter. Minst like fengende er "The Smoke", som i tillegg har et godt driv over seg. "Same Flesh" er stemningsfull og drømmende, og på "Perkele (The God Of Fire)" viser bandet fram sin mer brutale side.

"House of Sleep" er valgt ut som single fra albumet, og er blant de mest tilgjengelige sporene på "Eclipse". Låten har et melankolsk goth-pop preg over seg, og assosiasjonene til H.I.M. melder seg tidlig, selv om Amorphis fremstår som vesentlig mer spennende og varierte enn dette bandet. En helt grei låt, med et poppa og melodisk refreng. Her får vi også servert en liten modulasjon, noe som alltid er like morsomt.

En snartur til Finland

Som på tidligere utgivelser har Amorphis tekstmessig latt seg inspirere av finsk litteratur og lyrikk. Og som på "Tales From The Thousand Lakes" fra 1994, er konseptet bak "Eclipse" lånt fra en historie i det finske nasjonaldiktet Kalavela. Denne gangen handler det om livet til den stakkarslige Kullervo, som ender opp med å ta sitt eget liv. Sørgmodig og melankolsk med andre ord, noe som også kan sies om musikken, selv om folkemusikk-melodiene som dukker opp har et muntert og lettbent preg over seg. Kort sagt, Amorphis frakter deg til de finske skoger og sjøer, og velberget hjem igjen.

Konklusjon

"Eclipse" er en variert og god plate som burde kunne appellere til både gamle og nyere Amorphis-fans. Med de sporadiske brølene til den nye vokalist Joutsen gjeninnføres en viss brutalitet i musikken, men låtene er fortsatt fengende og tilgjengelig for andre enn fans av brutal death metal. Albumet er jevnt over stemningsfullt, spennende og har få kjedelige øyeblikk. Kan definitivt anbefales.

Amorphis Eclipse   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen